Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kıbrıs Tatlısı

Kıbrıs Tatlısı

Kıbrıs Tatlısı, Rum ve Kıbrıs kesiminde meşhurlaşmış ve günümüz mutfaklarına eşsiz lezzetiyle gelen şık tatlı tariflerinden biridir. Krema ve kuruyemişli olarak hazırlanan Kıbrıs Tatlısı'nın tarifini denediğinize pişman olmayacağınıza garanti veriyoruz. Birebir ölçülerle bu tatlıyı denediğinizde kıvamının tutmaması mümkün değildir. Adını Kıbrıs'tan almış bu tatlı çeşidi maharetli eller sayesinde lezzeti dillere destan haline gelen tatlı çeşitleri arasında yer almaktadır.

Özel günlerinde misafirlerine değişik ve yöresel lezzet hazırlamak isteyen kişiler için halk arasında yaygınlaşan ve en çok sevilen tatlılar arasında yer alan Kıbrıs Tatlısı'nın malzemeleri temin etmek de oldukça kolaydır. Alt zemininde kıtırlı kek ile özel olarak yapılan Kıbrıs Tatlısı şerbetli bir tatlı çeşidi olduğundan özellikle şeker ve diyabet hastalarının dikkat ederek tüketmeleri gerekmektedir. Kıbrıs Tatlısı hazırlarken özellikle şerbetini tatlıyı hazırlamaya başlamadan önce hazırlayarak soğutmanız gerektiğini bilmelisiniz. Kıvamının tam olarak tutması için misafirlerinize ikram etmeden önce buzdolabında 2-3 saat bekleterek sunmanız servis önerimizdir.

Ayrıca kıtır kıtır bir kek için kullanacağınız yağı aspir yağı olarak tercih etmeniz sağlık açısından oldukça etkili olacaktır. Aspir Yağı'nın faydalarından biraz bahsetmek gerekirse; kolestrerolu dengelemede yardımcı olmaktadır. Det kanamalarında sancıların giderilmesinde oldukça etkilidir. Mideyi kuvvetlendiren özelliği bulunan Aspir Yağı aynı zamanda vücuttaki kas dokusunu koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca çağın en büyük kusurlarından biri olan yaşlanmanın kırışık etkilerini gidermede oldukça etkili olduğundan birçok kozmetik ürünlerinde de bulunmaktadır ve daha birçok şifa kaynağını bünyesinde barındıran Aspir Yağı'yla Kıbrıs Tatlısı'nı hazırladığınızda kekin daha da lezzetli olmasında etkili olacağını tavsiye etmekteyiz.

Bunun dışında Kıbrıs Tatlısı ile ilgili olarak ufak bir öneride bulunmamız gerekirse; tatlıyı bir gece önceden hazırlayarak yapmanız kekin şerbeti iyice çekmesi için bir gece önceden hazırlayarak bekletmeniz ve buzdolabında muhafaza etmeniz oldukça etkili olacaktır. Ayrıca kek hamurlarında kullanılan kuru malzemelerin (Un, karbonat, kabartma tozu vb. Gibi) her zaman elekten geçirilerek kullanılması da kekin kabarık olmasını tetikleyici nedenlerdendir. Kıbrıs Tatlısı malzemelerinde kullanacağınız yumurta da oda sıcaklığında bekletilen ve orta ısıda olan nitelikte olmalıdır. Bayat ve çatlamış olan yumurtaları kullanmamalısınız. Kimileri yumurtayı kullanmadan önce yıkarken kimileri de tozu ile kullanmaktadır. Kesinlikle yumurta kabuklarını malzemenin içine koymadan kullanmalısınız.

Detaylı gibi gözükse de aslında oldukça pratik olan Kıbrıs Tatlısı'nı yapmanız için usta aşçı olmanıza gerek yoktur. Tavsiye ettiğimiz hususlara dikkat ederek yaptığınız her tatlı için mükemmel garantisi veriyoruz. Yemek yapmaya yeni başlayanlar ve yılların tecrübesine değişik sunumlar eklemek isteyenler için şimdi gelelim Kıbrıs Tatlısı malzemelerinden ve yapılış aşamasından bahsetmeye.

Kıbrıs Tatlısı Malzemeleri (1 Tepsi İçin)

  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (Aspir yağı)
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı Hindistan Cevizi
  • Bir paket kabartma tozu

Kreması için

  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 litre süt

Şerbeti için

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı su
  • Limon suyu
Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lezzetli ve yöresel bu tatlımızı hazırlamaya başlamadan önce şerbetimizi hazırlamalıyız. Derin bir tencerede su ve şekeri kaynatalım. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra birkaç damla limon suyunu tencereye ekleyelim. Bu işlemi yaparken özellikle kaynamasına 15 dakika kala yapmalıyız. Bu önlem şerbetin şekerlenmesini engelleyecektir. Şerbet kaynadığında vanilya ekleyerek ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.

Kaynayan şerbetimiz bir yanda soğurken ayrı bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri ekleyerek mikser yardımıyla iyice köpürene kadar çırpalım. Burada kekimizin iyice kabarması açısından yumurtaların iyice çırpılması oldukça önemlidir. Kıvamını koyu beyaz ve köpüklü bir karışım elde ettiğinizde anlayabilirsiniz. İyice çırptığımız yumurta ve şeker karışımına sırayla sıvıyağ, galeta unu, kırılmış ceviz, Hindistan cevizi ve son olarak kabartma tozunu ekleyerek bir müddet daha çırpalım. Kek hamurlarında kabartma tozu eklendikten sonra çırpma işlemini kısa sürdürmeniz gerekmektedir. Zira kabartma tozu çok karışan kek hamurunda fazla kabarma gerçekleşmeyecektir. İsterseniz 2 çay kaşığı karbonat da ekleyerek kekin daha kabarmasını sağlayabilirsiniz.

Tüm kek karışımımız tamamen homojen olunca 50 cm kalınlığında kare bir borcama dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Kek pişince fırından çıkarır çıkarmaz üzerine önceden hazırladığımız şerbeti dökelim ve kekin şerbeti iyice emmesi için bir müddet bekletelim. Bu esnada kekin şerbeti iyice çekerek yumuşaması için üzerini bir bezle örtmeniz kekin kurumaması için etkili olacaktır.

Pişen kekimizin ardından sıra geldi kremayı hazırlamaya. Kıbrıs Tatlısı Kreması'nı hazırlarken karışıma krem şanti hariç diğer süt, nişasta ve vanilyayı ekleyerek tencerede muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Ocağın altını kapatalım ve toz krem şantiyi ekleyerek karıştırıcı yardımıyla 5 dakika daha çırpalım.

Son olarak bu karışımı kekimizin üst kısmına dökelim. Üzerine Hindistan cevizini bol miktarda dökelim ve buzdolabında 2-3 saat bekletelim. Yeterince dinlenmiş ve şerbetini çekmiş Kıbrıs Tatlısı'nı dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Sonrasında yapmanız gereken misafirlerinizin arkanızdan övgüyle bahsetmesini memnuniyetle karşılamak olacaktır.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 01:04:45
Kıbrıs Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kıbrıs Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kıbrıs Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzemelerl...
Kerane Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı gele...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılar...
Şam Tatlısı
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Halep Tatlısı
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Yunan Tatlısı
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıları rahatlıkla önerebiliriz. Bilhassa pekmezin faydaları sağlık açısından da oldukça fazladır. Bunu...
Pudingli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafirlerinize, çocuklarınıza ya da akşam yemeğinden sonra çayınızın yanına kolayca hazırlayıp birkaç sa...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği ...

 

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Halep Tatlısı
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Ballı Tatlılar
Prenses Tatlısı
Tatlı Çeşitleri
Tavuk Göğsü Tatlısı
Popüler İçerik
Tatlı Tarifleri
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapı...
Kerhane Tatlısı
Kerhane Tatlısı
Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıkla...
Trileçe Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulu...
Padişah Tatlısı
Padişah Tatlısı
Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024