Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Ev Tatlıları

Giriş
Ev tatlıları, evde kolaylıkla hazırlanabilen ve mükemmel lezzetlere sahip olan tatlı çeşitleridir. Bu tatlıları, sevdikleriniz ve kendiniz için evinizde deneyerek, mükemmel tatlı şölenleri yaratabilirsiniz.

Kalbura Bastı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3-3,5 su bardağı elenmiş un

Şerbeti İçin

  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 dilim limon suyu

Üzeri İçin

  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
  • 1,5 tatlı kaşığı toz tarçın

Kalbura Bastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kalbura bastı tatlısının hazırlığına ilk olarak şerbeti kaynatarak başlayalım. Uygun bir tencereye 4,5 su bardağı toz şeker ve suyu ilave edip karıştırarak tencereyi ocağa koyalım. Şerbet kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte 10-15 dakika kadar kaynatalım. Ardından, şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce üzerine limon suyu ilave edip, ocaktan alarak soğumaya bırakalım.

Tatlımızın hamurunu hazırlamak için yoğurma kabımıza, un hariç tüm malzemeyi ilave edip iyice karıştıralım. Üzerine unu azar azar ekleyip yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatarak 15-20 dakika kadar dinlendirelim. Ardından dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avucumuzda yuvarlayalım ve rendenin iri gözüne bastırarak açalım. Açılan hamurun içine yeteri kadar ceviz içi koyarak düzgün bir şekilde saralım ve yağlanmış fırın tepsisine hamurları belli aralıklarla dizelim.

Hamurların tamamını bu şekilde hazırladıktan sonra tepsiyi 190 derecede ısıtılmış fırına verip pembeleşinceye kadar pişirelim ve ardından fırından çıkaralım. Kalbura bastı tatlımızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökelim ve tatlıların şerbeti çekmesi için 1-2 saat kadar bekletelim. Üzerine toz tarçın ve dövülmüş ceviz içi serpiştirerek sunuma hazır hale getirelim.

Afiyet olsun.

Mafiş Tatlısı

Mafiş Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1 adet yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • Yeteri kadar un
  • Yeteri kadar kaymak

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon suyu

Mafiş Tatlısı Nasıl Yapılır?

Mafiş tatlısının hazırlığına öncelikle tatlının şerbetini hazırlayarak başlayalım. Şerbet kaynatmak için uygun bir tencereye toz şekeri ve suyu ekledikten sonra karıştırarak ocağa koyalım. Şerbet kaynayana kadar yüksek ateşte tutup, ocağın altını kısarak 15 dakika kadar kaynatalım. Ardından kıvam alan şerbetin üzerine limon suyunu ekleyerek 4-5 dakika daha kaynatıp şerbeti ocaktan alarak soğumaya bırakalım.

Tatlımızın hamuru için yoğurma kabımıza gerekli olan tüm malzemeyi ilave ederek karıştıralım. Üzerine elenmiş unu azar azar ekleyip yoğurarak, ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru nemli bir bezle kapatarak 20-25 dakika kadar dinlendirelim. Ardından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayarak hamurun tam ortasına parmağımızla bastırarak çukurlaştıralım. Tüm hamuru bu şekilde hazırlayalım.

Hazırlanan hamurları kızartmak için derin bir tavaya sıvı yağ ekleyerek ocağa koyalım ve yağı kızdıralım. Kızgın yağa hamurları atarak pembeleşinceye kadar kızartalım. Kızaran hamurları tavadan alıp soğuk şerbetin içine atalım. Mafiş tatlılarımız şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alalım ve çukur kısımlarına kaymak yerleştirerek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Müşfik

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Kalbura bastı tatlısını yaparken şerbetin kıvamını tutturmakta zorlandım, şeker ve su oranı tam nasıl olmalı? ޞerbeti daha yoğun yapmak için ekstra şeker eklemek mantıklı mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Müşfik,

Kalbura bastı tatlısının şerbetini yaparken şeker ve su oranı genellikle 1:1 olmalıdır, yani bir bardak şekere bir bardak su kullanılır. Bu oran, şerbetin kıvamını tutturmak için idealdir. ޞerbeti daha yoğun yapmak için ekstra şeker eklemek yerine, şerbeti daha uzun süre kaynatabilirsiniz. Kaynama süresi uzadıkça, su buharlaşır ve şerbet daha yoğun bir kıvam alır. Ayrıca, kaynadıktan sonra limon suyu ekleyerek şekerin kristalleşmesini önleyebilirsiniz. Bu şekilde daha yoğun ve kristalleşmeyen bir şerbet elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çatal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çatal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Kek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Kek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Makara Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Makara Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri