Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karagöz Tatlısı, görünüm itibariyle gözü andırdığı için bu adı almıştır. Şerbetli olarak hazırlanan ve kıyır kıyır hamurunun arasında bol fındık bulunan bu tatlı, ağızda dağılan eşsiz lezzetiyle tiryakilik yaratır. Halk arasında çok yaygın olmayan bu tatlı çeşidi, genellikle Osmanlı mutfağına özgü yemek menüleri düzenleyen restoranlarda daha çok görülmektedir. Siz de misafirlerinize nadir bulunan bir lezzet sunmak isterseniz, Karagöz Tatlısı'nı yapmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Eğer rejim düşüncesindeyseniz, Karagöz Tatlısı'nı yemek için diyet listenizi düzenlemenizi tavsiye ederiz. Zira şerbeti ve fındığıyla bol lezzet patlaması yaşatan bu tatlının kalorisi oldukça fazladır. Karagöz Tatlısı, yöresi tam olarak bilinmemekle birlikte halk arasında yaygınlaşması gereken nadide lezzetlerden biridir.

Karagöz Tatlısı malzemeleri nelerdir ve nasıl yapılır? Şimdi bu aşamalardan bahsedelim:

Karagöz Tatlısı Malzemeleri (6-8 Kişilik)

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı fındık
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun suyu
  • 1 paket vanilya

Karagöz Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tepside sıralı gözler görünümü veren bol şerbetli ve fındıklı Karagöz Tatlısı'nı yapmaya başlamadan önce şerbeti hazırlamanız gerekmektedir. Tatlı hamurunun sıcak, şerbetin soğuk olarak dökülmesi gereken bu tatlıda, şerbeti hazırlamak için orta büyüklükte bir tencereye şeker ve su ekleyerek kaynamaya bırakalım. Su kaynamaya başlamasına 10 dakika kala içine birkaç damla limon suyu sıkalım ve bir müddet daha kaynatarak ocağın altını kapatarak şerbeti soğumaya bırakalım.

Tencerenin içinde bekleterek bıraktığımız şerbet soğurken, derin bir yoğurma kabında yumurta, yoğurt, pudra şekeri, sıvı yağ ve kabartma tozunu sırasıyla ekleyerek karışımı alt üst ederek yoğurmaya başlayalım. Son olarak topaklanmaması için azar azar ilave ettiğimiz unu da ekleyerek ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edelim.

Hamuru bir müddet dinlendirdikten sonra portakal büyüklüğünde bir parça koparalım ve kakao ile fındık ekleyerek bir müddet daha eklenenler karışana kadar yoğurmaya devam edelim.

Şimdiki aşamada ise göz şeklini verebilmemiz için sade olarak yoğurduğumuz hamuru merdane yardımı ile dikdörtgen şeklinde açalım. Bir yandan da kakaolu hamuru rulo hâline getirelim ve sade hamurumuzun kenarına yerleştirelim. Bu işlemi yaparken kakaolu hamurun sade hamurun ortasında kalacak biçimde sarmaya özen göstererek fazla kalan parçaları keselim.

İçinde kakaolu hamurun olduğu, dış kısmı sade olan hamurumuzu tırtıklı olmayan bir bıçak yardımıyla 1 parmak genişliğinde dilimleyelim ve aralıklı olarak tepsiye dizelim. Tepsiye dizdiğimizde hamurun göz şeklini almasına tanık olacaksınız. İşlemi biten hamurlarımızı önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Hamur sıcakken üzerine soğuk şerbeti gezdirelim ve tatlının şerbeti çekmesi için bir süre dinlendirelim. Ardından iri olarak çekilmiş fındıkları tatlımızın üzerine serperek servise hazır hale getirelim. Lezzetli sunumu sevdiklerinizle kolayca hazırlayarak paylaşabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eraksan

11 Temmuz 2024 Perşembe

Gerçekten ilginç bir tatlıya benziyor! Ancak Karagöz Tatlısı'nın göz şeklini alması için kakaolu hamuru sade hamurun kenarına yerleştirirken nelere dikkat etmem gerekiyor? Mesela, hamurun rulo halinde düzgün görünmesini nasıl sağlayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Eraksan,

Karagöz Tatlısı'nın göz şeklini alması için öncelikle iki ayrı hamurunu da aynı kalınlıkta açmaya dikkat etmelisin. Kakaolu hamuru sade hamurun kenarına yerleştirirken, hamurların birbirine iyice yapışmasını sağlamak için hafifçe bastırabilirsin. Hamurun rulo halinde düzgün görünmesini sağlamak için de ruloyu sararken dikkatlice ve sabırla hareket etmen önemlidir. Ayrıca, hamuru sardıktan sonra streç filme sarıp bırkaç dakika buzdolabında bekletmek, hamurun şeklini korumasına yardımcı olacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Tatlılar Tarifleri ve Malzemeleri

Yumurtasız Tatlılar Tarifleri ve Malzemeleri

Prenses Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Prenses Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Nuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Nuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tatlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İzmir Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Eti Puf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Eti Puf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri