Kireçte kabak tatlısı yapmak hiçte kolay bir iş değildir. Bu tatlının kıvamında ve güzel bir şekilde yapılması ince bir ustalık ve beceri gerektirmektedir. Sizlere dolambaçlı tariflerle boğmadan basit bir tarifle bunu vereceğim. Vermiş olduğum tarifi harfiyen uyguladığınız taktirde “Kireçte kabak tatlısı yaptım ama kıvamını tutturamadım” demeyeceksiniz. Yapımı zor bir tatlı olmasına rağmen lezzet ve görünüm bakımından çok beğeneceğiniz bir tatlıdır. Şimdi kireçte kabak tatlısının yapılışına geçelim.
Kireçte Kabak Tatlısının Malzemeleri
- 2.5 kilo kabuklu halde kabak. Kabağı alırken tam ağırlığının 2.5 kilo olmasına dikkat edin.
Kireçli su için:
- Bir kâse sönmemiş kireç (300 gram)
- 4 litre su
Şerbet için:
- 6 su bardağı şeker
- 7 su bardağı su
- Bir tatlı kaşığı limon tuzu
Kireç Kaymağının Hazırlanması
Sönmemiş kireci bir önceki gün 4 litre su ile birlikte derin bir kaba koyun. Kabınız oldukça derin olmalıdır ki suyu alırken bulandırmadan alalım. Suyu bir gece beklettikten sonra kireçler suyun dibine çöker ve su durularak üzerinde ince bir kaymak oluşur. Kireç kaymağını suyu bulandırmadan alalım ve başka bir kaba boşaltalım. Kabı eğerek almaya kalkışırsanız suyunuz bulanır ve başarısız olursunuz.
Kireçte Kabak Tatlısının Tarifi
Bal kabağının kabuklarını soyarak karpuz halinde dilimleyin ve iyice yıkadıktan sonra kireç kaymağının bulunduğu şerbete bu karpuz dilimli kabakları koyun ve tamamen suyun içerisine gömün. Kabaklarınız suya batmıyorsa üzerine ağırlık koyarak batırabilirsiniz. 18 saat boyunca kireç kaymağının olduğu suda kabakları bekletin. Kabağın dış yüzeylerinin sertleşmesi için bu sürenin önemi vardır. 18 saatten daha fazla bekletirseniz dış yüzeyler daha sert olur.
18 saat sonra kabakları kireç kaymağından çıkararak hepsini teker teker 5-6 defa suyu değiştirerek yıkayın. İyice yıkadıktan sonra bal kabaklarını bir saat boyunca bir kap içerisine doldurduğunuz suda bekletin. Kabakları çıkardıktan sonra bir kürdanla birkaç yerinden delin. Bu arada 6 su bardağı şeker ve 7 su bardağı suyu bir tencerenin içerisine koyarak beş dakika boyunca kaynattıktan sonra ılıması için bekletin. Şerbetiniz ılıdıktan sonra tüm kabaklarınızı şerbete gömülecek biçimde şerbetin içerisine koyun. Şayet kabaklarınızın bir kısmı açıkta kalıyorsa keserek küçültün ve o şekilde şerbetin içerisine gömün. Ocağın altını açarak kaynamasını sağlayın ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çok kısık ateşte 2-2.5 saat kadar pişirin. Pişirme süresi kabak dilimlerinin kalınlıklarına göre değişebilir.
Kireçte kabak tatlınız 2.5 saat sonra oldukça şeffaf ve saydam bir görünüm alacaktır. Ocaktan almadan önce bir tatlı kaşığı limon tuzunu şerbetin içerisine alın ve bir taşımalık kadar kaynatın. Şayet limon tuzunu son anda değil de şerbeti ilk hazırladığınızda atarsanız çabuk bozulmasına sebep olursunuz. Tamamen lokum gibi olduktan sonra şerbetin içerisinden çıkararak bir saklama kabına koyun ve buzdolabına alın. Soğuduktan sonra üzerine ceviz gezdirerek servis edebilirsiniz.