Boşnak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Boşnak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Tatlısı

Boşnak tatlısı, Boşnak göçmenleri tarafından Trakya mutfağına taşınmış ve günümüz şartlarına göre uyarlanmış nefis bir tatlı çeşididir. Trakya bölgesinde yetişen bademin yerini ceviz ile değiştirerek günümüz mutfak kültürüne adapte edilmiştir. Boşnaklar tarafından Dudova ismiyle anılan bu tatlının lezzeti oldukça etkileyicidir. Üzeri çatal ile çizilerek şekil verilen bu tatlı, Kalburabastı tatlısına benzer görünse de bazı farklılıklar barındırır. Kolayca hazırlanabilen ancak biraz zahmet gerektiren bu lezzetli tatlının detaylarından bahsedelim.

Boşnak Tatlısı Malzemeleri (10-12 Kişilik)

  • 250 gr. tereyağı
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı badem içi
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Üzeri İçin

  • 1 yumurta sarısı
  • Hindistan cevizi

Boşnak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kabında unun ortasını havuz şeklinde açarak 3 yumurta sarısını, eritilip soğutulmuş tereyağını ve bir tutam tuzu ekleyin. Alttan alıp kenarlara yayarak unu topaklanmayacak şekilde yoğurun. Orta sertlikte bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edin. Elde ettiğiniz hamuru bir kenarda dinlenmeye bırakın. Diğer yandan şerbeti hazırlayın.

Tencereye eklediğiniz şeker ve suyu hafif ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Ocaktan indirirken limon suyunu ekleyin ve şerbeti soğumaya bırakın.

İç harcı için ceviz içi, badem içi ve Hindistan cevizini homojen olacak şekilde bir kapta karıştırın. Dinlenen hamurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yassılaştırın. İç harçtan hamurun ortasına ekleyin ve parmaklarınızla hafifçe sıktığınız hamuru toparlayın. Yağlanmış tepsiye hamurları yerleştirirken iç harçlı hamuru yassılaştırın. Üzerine bir çatal ile çizikler atarak desen yapın.

Tepsiye dizdiğiniz hamurların üzerine 1 yumurta sarısı sürün ve önceden ısıttığınız fırında 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığı çıkan tatlının üzerine önceden hazırladığınız soğuk şerbeti dökün ve şerbetin iyice içine işlemesini bekleyin. Şerbeti çeken Boşnak Tatlısı'nın üzerlerini Hindistan cevizi ile bolca süsleyerek ikram edin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Şerbetli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şambaba Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şambaba Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri