Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel olur. Bunun için tatlı yapmanın inceliklerini bilmek gerekmektedir. Yazımızın devamında tatlı yapmanın püf noktalarına ve sütlü ve şerbetli tatlı tariflerine ulaşabilirsiniz.
Tatlı yapmanın püf noktaları
Unlu tatlılar için hazırlanan hamurun içine bir miktar tuz eklemek tatlının daha lezzetli olmasını sağlar.
Baklava yapılıyorsa açılan yufkanın kenarları mümkün olduğunca ince açılmalıdır. Bunun için yufkanın kenarlarına ekstra bastırmak gerekir.
Hamurlu tatlılarda su ilavesi azar azar yapılmalıdır. Birden boşaltılan su hamurun özlü olmasını engeller.
Hamurlu tatlı hamuru dinlenirken altının yapışmaması, üzerinin kabuk bağlamaması için hafif unlanması gerekir.
Oklavanın hamuru açarken yapışmasını engellemek için ara ara unlanması faydalı olur.
Sütlü tatlılarda şeker ilavesi en son yapılırsa topaklanma olmaz.
Şerbetli tatlıların şerbeti genelde birebir ölçü kullanılır ve birkaç damla limon ilave edilir. Limon şerbete ilk başta değil ocaktan alınacağı sıra eklenmelidir. Başlangıçta eklenen limon suyu şerbetin tadını acılaştırır. Limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller.
Hazırlanan tatlı şerbeti ne çok koyu ne de çok sulu olmalıdır. Eğer çok koyu olursa üzerine dökülen tatlı şerbeti çekmez, sulu olursa da tatlının şekli bozulabilir.
Tatlı ve şerbetin aynı anda sıcak olmaması gerekir. Ya tatlı sıcak olmalı ya da şerbet sıcak olmalıdır. Yani birinin sıcak birinin soğuk olması gerekir.
Revani, yoğurt tatlısı gibi kekli tatlıların şerbetini güzel çekmesi için piştikten sonra dilimlenmesi ve şerbetinin ondan sonra dökülmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken ayrıntı ise dilimlerken tatlının sıcaklığını atması gerekir.
Tatlı yapımında tereyağı kullanmak tatlının lezzetini arttıran bir etkendir.
Pişen ve şerbetlenen bir tatlı en az 3 saat dinlendikten sonra servis yapılmalıdır.
Tatlılarda kullanılan kuruyemişler çiğ yani kavrulmamış olmalıdır.
Bayram ya da özel bir gün için hazırlanacak şerbetli tatlılar birkaç gün önceden hazırlanarak bekletilebilir. Bekleyen tatlı daha lezzetli olur. Tatlı şerbetlendikten sonra buzdolabında bekletilmemelidir. Aksi halde şekerlenebilir.
Hazırlanan ya da satın alınan bir tatlı çok şekerliyse tatlıyı süt dolu bir kabın içine koymak, fazla şekerini almayı sağlar. Süt hem de tatlının lezzetini arttırır.
Tatlı için kullanılacak yumurtaların oda sıcaklığında olması gerekir.
Pasta, kek ve sütlü tatlıların yapımında ölçü kabı kullanmak sonucun daha mükemmel olmasını sağlar.
Sütlü tatlılarda pişme süresi ve ısısı çok iyi ayarlanmalıdır. Sütlü tatlıların en fazla 150-160 derecelik ısıda pişmesi gerekir.
Tatlı hamurlarda topaklanmayı önlemek amacıyla içine bir adet yumurta sarısı eklenebilir.
Sütlü tatlılarda kullanılacak vanilya malzemelere en son ilave edilmelidir.
Muhallebili tatlılarda muhallebi hazırlanırken pürüzsüz olması için tahta kaşık yardımıyla devamlı karıştırılması gerekir.
Çikolata benmari usulü eritilecekse, eridikten sonra içine misket kadar tereyağı atmak çikolatanın daha parlak durmasını sağlar.
Çikolatayla hazırlanan sosların içine toz karanfil ya da toz tarçın eklemek sosun lezzetini arttırır.
Muzlu irmik tatlısı için gerekli malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 tane yumurta sarısı
2 paket petibör bisküvi
1 tane vanilya
1 çay kaşığı toz tarçın
2 tane muz
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Muzlu irmik tatlısı yapılışı
Çukur bir kabın içine süt, irmik, toz şeker eklenerek karıştırılır. Ardından tencere ocağa alınıp devamlı karıştırılarak kaynatılır. Koyulaşan irmikli muhallebi ocaktan alınır. Petibör bisküviler robottan geçirilip, yarısı dikdörtgen tepsinin tabanına serilir. Üzerine pişen muhallebi dökülür. Hafif soğuduktan sonra bisküvilerin geri kalanı muhallebinin üzerine serilir. Muz ince şekilde dilimlenip tatlının üzerine dizilir. Muzların üzeri çekilmiş cevizle kaplanır. Muzlu irmik tatlısı buzdolabına alınarak birkaç saat dinlendirilip, servise sunulur. Afiyet olsun.
Bademli şekerpare tatlısı için gerekli malzemeler
1 paket oda sıcaklığında erimiş margarin
2 yumurta
4 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
1 tane kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
Şerbeti için
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için badem
Bademli şekerpare yapılışı
Şerbet için uygun bir tencereye su ve şeker alınıp karıştırılır. Şeker eridikten sonra ocağa alınır. Hafif koyulaşınca şerbete limon suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır. Karıştırma, yumurta, margarin, irmik, Hindistan cevizi, pudra şekeri alınıp, karıştırılır. Karışan malzemelere elenmiş un, kabartma tozu eklenip, yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen hamurdan ufak ufak parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanıp, yumurta sarısına bulanarak, yağlı kağıt serilmiş fırın kabına yerleştirilir. Bademler bıçakla kıyılarak yuvarlanan hamurun üzerine serpilir. Fırın 160 derecede ısıtılıp, hazırlanan şekerpare fırına verilir. Yaklaşık 30-35 dakika fırınlanarak fırından alınır. Şerbet önceden hazırlandığı için soğumuş olacaktır. Hamur da ilk sıcaklığını attıktan sonra üzerine şerbeti eşit şekilde dökülür. Birkaç saat bekletilerek servise sunulur. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 06.01.2021 08:04:04
Tatlı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Tatlı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzeme...
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Rüyada Tatlı Almak
Rüyada Tatlı Almak, genellikle iyi şeylere yorumlanır. Rüya tabircilerine rüyada tatlı aldığını gören rüya sahibi güzel iyi huylu bir kadına ya da tatlı sözlü, sevilen bir erkeğe bir işarettir. Bazı rüya tabircileri bu evlenilecek olan kadının gü...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli bir çok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için bir çok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı g...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolestrolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağr...
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Rüyada Sütlü Tatlı Görmek
Rüyada Sütlü Tatlı Görmek, bu rüyayı gören kişinin çok güzel olan günleri göreceği şeklinde delalet etmektedir. Rüyasında sütlü tatlı gören kimseler, kendi hayalleri için yeni adımlar atmaya başlayacağına ve hem özel hayatında hem de iş hayatında her...
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Rüyada Halka Tatlı Görmek
Rüyada Halka Tatlı Görmek, Bir tane kesme şeker kayıp ettikten sonra haya ettiği yaşamınızda ki belirsiz olan işlere işaret eder. Üzüntü, keder, gam ve sıkıntı ya rivayet eder. İşlerin yorgunluğu ile beraber özlediği ve hayal ederek beklediği onur ve...
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Rüyada Tatlı Almak
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Rüyada Sütlü Tatlı Görmek
Halep Tatlısı
Rüyada Halka Tatlı Görmek
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Rüyada Şerbetli Tatlı Görmek
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Popüler İçerik
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tat...
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misaf...
Rüyada Şerbetli Tatlı Görmek
Rüyada şerbetli tatlı görmek, bu rüyayı gören kişinin karşısına çıkacak fırsatlara ve bu fırsatları değerlendirmek için kafasında düşünceler kuracağın...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezz...
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2022