Kadayıf Tatlısı Kadayıf Tatlısı, geleneksel Türk mutfağının en önemli ve çok tercih edilen tatlılarından biridir. Özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan bu tatlı, hazır kadayıf kullanılarak yapılabileceği gibi, evde de hazırlanabilir. Şerbetli tatlılar içinde öne çıkan kadayıf tatlısı, hazır olarak satılan versiyonlarıyla da çok tercih edilir. Ancak, ev yapımı kadayıfın tadı bir başka olacağından, bu lezzeti evde denemeniz faydalı olacaktır. Kadayıf Tatlısı Malzemeleri
Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle yumuşamış tereyağın veya margarinin içerisine yumurtaları kırın. Ardından sütü ekleyerek azar azar unu ilave edin. Unu birden eklemek yerine azar azar eklemek, istediğiniz kıvamı yakalamanıza yardımcı olur. Yumuşak kıvamda bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru iyice yoğurduktan sonra, yaklaşık olarak 4 parçaya ayırın ve tezgâha un serperek, hamurları tepsi büyüklüğünde açın. Hamurları açtıktan sonra, erişte yapar gibi uzun şeritler halinde kesin. Bu şeritleri üst üste koyarak ince ince kesin. Hamurları kestikten sonra, havalandırmak için uygun bir yerde bekletin. Tüm hamurlar için aynı işlemi tekrarlayın. Kesilen hamurların üzerine un serpiştirerek elinizle karıştırıp tellendirin. Yaklaşık yarım saat hava alarak bekleyen kadayıfları, yağ sürülmüş tepsiye kare şeklinde yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Pişen kadayıfı soğuması için bir kenarda bekletin ve şerbeti hazırlamaya başlayın. Şerbet için, 3 su bardağı toz şekeri tencereye alıp birkaç dakika karıştırın ve üzerine 3 su bardağı su ekleyin. Su kaynadıktan sonra 15 dakika daha kaynatın ve limon suyunu ekleyin. Şerbeti bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp birkaç dakika ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra şerbeti kadayıfın üzerine dökün. Şerbeti iyice çektikten ve soğuduktan sonra, tatlıyı servis tabağına alarak ceviz, fındık veya yanında kaymak ile servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun. |