Höşmerim Tatlısı Höşmerim Tatlısı, Balıkesir'in Havran ilçesine ait geleneksel bir tatlıdır ve Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" isimli kitabında da bahsedilen bir lezzettir. "Peynir Helvası" olarak da bilinen Höşmerim Tatlısı, Orta Asya'dan göçler yoluyla Anadolu Yörüklerince uyarlanmış ve günümüze kadar ulaşmış hafif bir tatlı çeşididir. İsminin tarihçesi ile ilgili rivayetlere göre, Osmanlı döneminde yeni evli genç bir kadının ilk kez yaptığı bir tatlıyı "Hoş mu erim?" diye eşine sorarak, tatlının adının zamanla "Höşmerim" veya "Höşmelim" olarak anılmasına sebep olmuştur. Havran ilçesinin simgesi olan bu lezzetli tatlıyı hazırlamak oldukça kolaydır. Höşmerim Tatlısı hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, irmikle tereyağını kavururken sürekli karıştırarak altını tutturmadan koyu ve altın sarısı bir renk almasını sağlamaktır. Höşmerim Tatlısı Malzemeleri (1 Tepsi İçin)
Üzeri İçin
Höşmerim Tatlısı Nasıl Yapılır? Oda sıcaklığında beklettiğimiz margarini bir tencerede eritelim. Üzerine irmik ekleyerek yağ ile irmiği iyice harmanlayarak altın sarısı bir kıvam elde edinceye kadar kavuralım. Başka bir küçük tencerede şeker, süt ve suyu ilave ederek kaynatalım. İyice kaynayan sıvı karışımı kavrulan irmiğin üzerine dökelim. Bir yandan da dil peynirini rendenin büyük kısmıyla rendeleyerek tatlımıza ekleyelim. Tüm bu karışımı peynirler tamamen eriyinceye kadar alt üst edecek şekilde pişirelim. İlk sıcaklığı çıkan Höşmerim tatlımızı tabaklara alarak dilerseniz küçük bir kâseye koyarak güzel bir şekil verelim ve üzerini kabuksuz bademler ile süsleyerek servis edelim. Bu yöresel lezzeti denediğinizde pişman olmayacağınıza garanti veriyoruz. Afiyet Olsun. |