Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Samsa Tatlısı

Samsa Tatlısı

Samsa tatlısı, Kafkaslar 'da yaygın şekilde yapılan samsa, burada börek tarzında hazırlanır. Balkanlara geçildiğinde samsa şerbetli olarak hazırlanır. Burada tatlının anlamı baklava dilimi olarak kullanılmaktadır. Sizlere vereceğimiz tarifte buna uygun olacak. Her dilim tatlı samsa adını alır. Bu yörelerde samsa tatlısı, nemse baklavası olarak da anılır. Bu şekliyle Trakya yöresinde de yaygın şekilde yapılır. Aralarında malzeme farkı olmamasına rağmen, hazırlama ve şekil açısından küçük farklılıklar bulunmaktadır. Samsa oklava tatlısıyla da biraz benzerlik gösterebilir. Ancak oklava tatlısı yaparken hamur şeritler halinde kesilmeden, bütün olarak kullanılır. İçine harcı konularak, oklavayla sarılır. Oklava çıkarılınca dilimlenir ve fırında pişirilir. Tatlının iç harcına genellikle ceviz kullanılır. Ancak badem ve bir kısım tatlıda fındık da kullanılmaktadır. Şimdi birlikte bizlerde samsa tatlısını hazırlayabiliriz.

Samsa tatlısı için gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı (Hamur için)
  • 1 adet yumurta sarısı (Üzeri için)
  • Birkaç damla limon suyu
  • Bir fiske tuz
  • 1 su bardağı ceviz içi (Arzu edenler badem içi ya da fındık içi kullanabilir)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta akı (İç harcı için)
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Şerbet malzemeleri

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Samsa tatlısı nasıl yapılır?


Derince bir kabın içine unu koyarak, ortasını havuz şeklinde açın. İçine tereyağını, bir fiske tuzu, yumurta sarısını, birkaç damla limon suyunu ılık suyla birlikte yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurunuzun üzerine ıslak bir bez örterek, 10 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra hamurdan oklava yardımıyla 30-35 cm çapında bir hamur açın. Bunu zarf gibi kapatarak, tekrar 10 dakika dinlenmesini sağlayın. Bu şekilde hamuru birkaç defa açarak, dinlendirin.

Bir kabın içinde tatlının iç harcını hazırlayalım. Kaba ceviz içini, limon kabuğu rendesini, yumurta akını ve toz şekeri koyarak, bunların hepsini karıştırın. Şimdi dinlenmiş olan hamuru biraz unlayarak, 1 mm kalınlığında olacak şekilde oklavayla açın. Hamurun dış kenarlarını bir bıçakla keserek kare ya da dikdörtgen hale getirin. Bu hamurdan 5 cm genişliğinde ve 15-20 cm uzunluğunda olan şeritler hazırlayın. Şeritlerin kendinize yakın tarafına hazırladığınız iç harcından bir miktar koyun. Harcı fazla koymamaya dikkat edin. Kalın olmamalı. Şerit halindeki hamuru iç harcı dökülmeyecek şekilde rulo yaparak sarın. Kenarları açık bırakacaksınız. Bunları içini yağladığınız ya da yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Tüm hamur şeritleri bittikten sonra, üzerlerine yumurta sarısını sürün. Samsa tatlısını nemse baklavası olarak hazırlamak istediğinizde, hamurdan 5 cm genişliğinde kare parçalar kesiyor ve içine iç harcından koyuyorsunuz. Bunları üçgen olarak kapatarak, fırın tepsisine diziyorsunuz.

Bu arada fırınınızı 180-200 derecede ısıtın. Samsa tatlısını fırına koyarak, üzerleri kızarıncaya kadar fırında tutun. Bu arada tatlının şerbet malzemelerini tencereye koyarak, iyice ağdalanmış şekilde pişirin. Tatlının şerbetlenmesinde tatlı ılık, şerbet sıcak olacak. Ilınmış tatlının üzerine sıcak şerbeti dökerek, 1-2 saat dinlenmesini ve şerbeti içine çekmesini sağlayın. Daha sonra üzerlerine Antep fıstığı tozu dökerek, servis tabağına alabilirsiniz. Konuklarınız için güzel bir ikramlık hazırladınız.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 15:32:46
Samsa Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Samsa Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Samsa Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzemelerl...
Kerane Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı gele...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılar...
Şam Tatlısı
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Halep Tatlısı
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Yunan Tatlısı
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıları rahatlıkla önerebiliriz. Bilhassa pekmezin faydaları sağlık açısından da oldukça fazladır. Bunu...
Pudingli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafirlerinize, çocuklarınıza ya da akşam yemeğinden sonra çayınızın yanına kolayca hazırlayıp birkaç sa...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği ...

 

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Halep Tatlısı
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Ballı Tatlılar
Prenses Tatlısı
Tatlı Çeşitleri
Tavuk Göğsü Tatlısı
Popüler İçerik
Tatlı Tarifleri
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapı...
Kerhane Tatlısı
Kerhane Tatlısı
Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıkla...
Trileçe Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024