Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Osmanlı Tatlıları

Osmanlı Tatlıları

Osmanlı Tatlıları, Osmanlı zamanında yapılan ve padişahların tadına baktıkları tatlılardır. Özellikle Osmanlı dönemine ait pek çok sütlü ve şerbetli tatlı çeşidi bulunmaktadır. Sizde Osmanlı zamanında yapılan tatlıları merak ediyor iseniz eğer yazımızın devamına göz atmanızı öneririz.

Osmanlı Tatlıları


Fetih Sarması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 4 tane yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 bardak un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı Antep fıstığı

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
Fetih Sarması Nasıl Yapılır?

Fetih sarmasını hazırlamak için yumurtaları bir karıştırma kabının içerisine alalım. Yumurtaların üzerine toz şeker, sıvıyağ ve unu ilave edip mikserle yüksek devirde çırpalım. Arzu ederseniz eğer yumurtalarla toz şekeri ilk önce çırpıp köpüklü bir kıvama getirebilir ve arkasından diğer malzemeleri harcın içerisine ilave edip karıştırabilirsiniz. Ancak Osmanlı zamanında bu şekilde hazırlandığı için tarif bu şekildedir. Karıştırılmış olan malzemeleri 15 dakika kadar çırptıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kâğıt döşenmiş bir kare tepsiye hamuru döküp yayalım. Fırın tepsisini 175 derecelik fırına yollayalım ve pişmesini bekleyelim. Bu aşamada üzeri kızarana dek pişmesi yeterli olacaktır. Pişmiş olan keki fazla kurutmadan fırından alalım ve üzerine dökeceğimiz şerbeti hazırlayalım. Bu tatlının şerbetini pişirmeden hazırlıyoruz. Bunun için su ile toz şekeri bir karıştırma kabına alıp karıştıralım. Suyun ılık olması şekerin daha çabuk erimesini sağlayacaktır. Şeker eridikten sonra tatlının her tarafına bir kaşıkla şerbetten gezdirelim. Tatlının şerbetini dökerken dikkat edilecek en önemli ayrıntı, tatlının çok fazla ıslak kalmaması ve çok şerbetli olmamasıdır. Bunun için şerbeti dökerken dikkat etmenizde fayda olacaktır. Hamurun üst kısmına baldan sürelim. Ardından çekilmiş Antep fıstığını serpiştirelim ve keki geniş olan yerindne tutup rulo şeklinde saralım. Sardığımız tatlıyı rulo şeklinde kesip sunum yapalım.

Tulumba Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 3 tane yumurta
  • 2 su bardağı su

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 3,5 su bardağı su
Tulumba Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tulumba tatlısını hazırlamak için öncelikle şerbet ile başlayalım ve bunun için suyla toz şekeri bir pişirme kabına alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Şerbeti kısık ateşte pişirelim ve birkaç taşım kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbeti bir kenara kaldırıp soğutalım. Şerbet soğurken biz de tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya geçelim. Hamurunu hazırlamak için bir tencere alalım ve içerisine yağı, şekeri ve suyu ilave edip ocağın üzerine yerleştirelim. Ocağın altını kısık ateşte açalım ve yağ malzemeler ısındığında tencerenin içerisine unu ilave edelim ve bu aşamada hamuru oluşturmak için hızlı hızlı karıştıralım. Hamuru ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için biraz bekletelim. Soğumuş olan hamurun üzerine 3 tane yumurta kırıp kaşıkla iyice karıştıralım ve yumurtaları hamura yedirelim. Yumurtaların ardından hamurun içerisine irmikle nişastaya katıp güzelce yoğuralım ve kaşıkla karıştıralım. Hazır hale gelen hamuru bir sıkma torbasının içerisine alalım. Tulumba tatlısını kızartacağımız tava veya tencerenin içerisine sıvıyağı ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim ve ısıtalım. Yap kızınca tencerenin içerisine tulumba hamurun sıkalım ve yavaş, yavaş pişirelim. Sıkma torbasının ağız kısmına yıldızlı veya sevdiğiniz herhangi bir şekilli uç takabilir ve şekilli tulumba tatlıları yapabilirsiniz. Kızarmış olan hamurları soğuk olan şerbetin içerisine bırakıp şerbetini çekmesini bekleyelim. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Tarçınlı Lokma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2,5 su bardağı dolusu un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 fiske tuz
  • 1 tane yumurta

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 2 tane karanfil
  • 5 damla limon suyu
Tarçınlı Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tarçınlı lokma tatlısı için ilk önce şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen su ile şekeri bir pişirme kabın alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşin üzerine şerbeti beş dakika kadar kaynatalım ve ardından içerisine karanfil ile limon suyunu ilave edip soğuması için bekletelim. Hamuru oluşturmak için bir karıştırma kabı alalım ve içerisine suyla birlikte mayayı ilave edip parmak uçlarımızla eritelim. Harcın içerisine tuz, tarçın, yumurta ve yavaş yavaş da un ilavesi yapıp karıştıralım. Kek harcından biraz da yoğun kıvama getirdiğimiz hamurun üzerine bir tülbent kapatalım ev mayalanması için biraz bekletelim. Mayası gelmiş olan hamurun üzerine tülbendi alalım ve kızartacağımız tavayı da ocağın üzerine yerleştirelim. Tavanın içerisine yağ ilavesi yapıp ısıtalım ve kızgın yağın içerisine hamurdan birer tatlı kaşığı alıp bırakalım. Kızarmış olan tarçınlı lokma tatlılarını soğuk şerbetin içerisine bırakalım ve şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 21:37:12
Osmanlı Tatlıları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Osmanlı Tatlıları Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Osmanlı Tatlıları"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzemelerl...
Kerane Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı gele...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılar...
Şam Tatlısı
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Halep Tatlısı
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Yunan Tatlısı
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıları rahatlıkla önerebiliriz. Bilhassa pekmezin faydaları sağlık açısından da oldukça fazladır. Bunu...
Pudingli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafirlerinize, çocuklarınıza ya da akşam yemeğinden sonra çayınızın yanına kolayca hazırlayıp birkaç sa...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği ...

 

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Halep Tatlısı
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Ballı Tatlılar
Prenses Tatlısı
Tatlı Çeşitleri
Tavuk Göğsü Tatlısı
Popüler İçerik
Tatlı Tarifleri
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapı...
Kerhane Tatlısı
Kerhane Tatlısı
Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıkla...
Trileçe Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulu...
Padişah Tatlısı
Padişah Tatlısı
Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024