Saç Arası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Saç Arası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Saç arası tatlısı, Konya mutfağına ait olan bu özel tatlının yörenin damak zevkini yansıtan mükemmel bir lezzeti vardır. Özellikle düğünlerin vazgeçilmez tatlı türlerinden biridir. Tatlının özelliği hazırlandıktan sonra tepsinin saç üzerine konularak, ocağa oturtulmasıdır. Bu şekilde üzerine başka bir saç kapatılmaktadır. Sacın üstüne ocaktan meşe odunu korları döşenerek, pişirilir. Adını bu şekilde pişirilmesi nedeniyle saç arası tatlısı olarak almıştır. Günümüzde en lezzetli tatlıyı Konya'ya gittiğinizde yiyebilirsiniz. Ancak diğer şehirlerde de bu tatlının ustaları mükemmel lezzeti hazırlayıp sunmaktadır. Sizlere evde hazırlamanız için, saç arası tatlısının tarifini hazırladık. Dilerseniz birlikte tatlıyı hazırlamaya başlayalım.

Saç arası tatlısı için gerekli malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • Yarım su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı un (Hamuru açmak için kullanılacak)
  • 250 gram tereyağı
  • 250 gram kaymak
  • 1 su bardağı pudra şekeri üzerine serpmek için ya da baklava şerbeti hazırlanabilir
  • Fırın tepsisini yağlamak için 2 yemek kaşığı tereyağı
Şerbet malzemeleri
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
Saç arası tatlısı nasıl yapılır?

Önce tatlıyı pişireceğiniz fırın tepsisini 2 yemek kaşığı tereyağı ile yağlayın. Hamuru yoğuracağınız kabın içinde eritilmiş tereyağını, suyu, tuz ve unu karıştırarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Bu hamurdan yumurta kadar büyüklükte bezeler yapın. Üzerine ıslak bir bez örterek, yarım saat kadar hamurun dinlenmesini sağlayın. Bezelerin her birini incecik olacak şekilde açın. Üzerlerine erittiğiniz tereyağından bir kaşık kadar serpin. Yufkayı ikiye katlayın. Tam orta bölümüne kaymak koyup, bunu çubuk şeklinde sarın. Daha sonra yağlamış olduğunuz fırın tepsisine dışarıdan başlayarak, bunları içe doğru yerleştirin. Yufkaların tamamını bitirdiğinizde, kalan eritilmiş tereyağını bunun üzerine serperek gezdirin. Fırınınızı 200 dereye ayarlayarak ısıtın. Tepsiyi fırının içine koyarak tatlının üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Yaklaşık olarak tatlınız 35 dakikada pişecektir. Fırından aldığınız saç arası tatlısının üzerine ister sıcakken pudra şekeri serpebilir, isterseniz verdiğimiz ölçülerde pişireceğiniz baklava şerbeti kıvamındaki soğuk şerbeti dökebilirsiniz. Tatlınızı 1-2 saat kadar dinlendirdikten sonra, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Magnolia Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Magnolia Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Şöbiyet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şöbiyet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hafif Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Hafif Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Rum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Rum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süt Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Süt Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri