Ekmek Tatlısı Nedir? Ekmek tatlısı, hem lezzeti hem de hafifliği ile dikkat çeken bir tatlıdır. Ayrıca bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için harika bir fırsattır. Her evde gün sonunda artan ekmekleri biriktirip bu nefis tatlıyı yapabilirsiniz. Ekmek tatlısı, un yerine robottan geçirilmiş ve elenmiş bayat ekmeklerle hazırlanır. Bu sayede ortaya hafif ve lezzetli bir tatlı çıkar. Görünümüyle de göz dolduran ekmek tatlısı, daha önce denemediyseniz mutlaka denemeniz gereken bir tatlıdır. Misafirleriniz için ya da akşam yemeğinden sonra ailecek tüketebileceğiniz harika bir tatlı yapmak istiyorsanız, ekmek tatlısı tarifimize göz atmalısınız. Gerekli Malzemeler
Muhallebisi İçin
Islatmak İçin
Ekmek Tatlısı Nasıl Yapılır? Ekmek tatlısı için kullanılacak ekmekler çok bayat değilse, ilk olarak fırına atarak biraz kurutun. Kuruyan ekmekleri mutfak robotuna alarak un haline gelene kadar ezin. Robottan geçirdiğiniz ekmekleri süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz unu geniş bir karıştırma kabına alın. Unun üzerine Hindistan cevizi ve kabartma tozu ekleyip karıştırın. Farklı bir kabın içinde yumurta ve şekeri çırparak unun üzerine ekleyin. Ardından karışıma portakal kabuğu rendesini ilave ederek malzemeleri homojen bir şekilde karıştırın. Kullanacağınız tepsiyi yağlayarak, hazırladığınız hamuru yağlanmış tepsiye dökün. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak tepsiyi fırına verin. Yaklaşık yarım saat içinde pişecektir. Fırından almadan önce pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer pişmemiş ise pişme süresini biraz uzatabilirsiniz. Ekmek tatlısının muhallebisi için uygun bir tencereye süt, şeker ve unu ekleyin. İlk önce tel çırpıcı ile şekerin erimesini sağlayın. Şeker eridikten sonra tencereyi ocağa alın. Devamlı karıştırarak göz göz olana kadar pişirin. Pişen muhallebiyi ocaktan aldıktan sonra üzerine vanilya ekleyip mikser ile iyice çırpın. Ekmek tatlısının şerbeti için, 1 çay bardağı toz şeker, 1 su bardağı suyu ve limon suyunu küçük bir tencereye alarak şeker eriyene kadar devamlı karıştırın. Pişen pandispanyayı soğuduktan sonra enlemesine ikiye bölün. Pandispanyanın alt tabanını düz bir tepsiye koyun. Hazırladığınız şerbeti tepsideki pandispanyaya dökün. Üzerine hazırladığınız muhallebinin yarısını dökerek her tarafını kaplayacak şekilde yayın. Pandispanyanın diğer kısmını muhallebinin üzerine kapatın. Yine şerbet ile üstteki pandispanyayı ıslatın. Kalan muhallebiyi üst kata dökerek düzgünce yayılmasını sağlayın. Ekmek tatlısını bu şekilde bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün servis anında ekmek tatlısını bir bardak yardımı ile yuvarlak olacak şekilde kesin. Tatlının bardaktan kolay çıkması için ilk önce bardağı ıslatın. Yuvarlak kestiğiniz ekmek tatlısını servis tabağına alarak üzerini istediğiniz malzemeler ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun. |