Bayat ekmek tatlısı,
evinizde artık kalan ve bayatlayan ekmekleri değerlendirmeniz için güzel bir
fırsat. Bu tatlı tarifiyle hem artan ekmekleri çöpe atmaktan kurtulacaksınız hem de çok
lezzetli bir tatlı yaparak eşinizi, çocuklarınızı ve çevrenizi sevindireceksiniz. Bu konuda size tavsiyem hafta başından itibaren hafta sonuna kadar bayatlayan ekmekleri
biriktirmeniz ve hafta sonu ekmeklerle ailenize tatlı ziyafeti vermenizdir. Tatlıda un yerine bayat
ekmekleri kullanıyoruz ve ekmekle nefis lezzetler elde ediyoruz. Aynı zamanda
görselliği de oldukça hoş olduğundan ağır ve zahmetli bir tatlı gibi duruyor.
Fakat yapılışı hiçte zahmetli değil aksine oldukça pratik bir tatlı. Şimdi bayat ekmek tatlısının tarifine
geçelim.
Bayat Ekmek Tatlısı
İçin Malzemeler
- Dört kahve fincanı toz şeker. Ortalama 280 gram geliyor.
- Dört adet iri yumurta
- Bir adet portakal veya limon kabuğunun rendelenmiş hali
- Bir paket kabartma tozu
- Hindistan cevizi
- 4 kahve fincanı kadar robottan çekilmiş bayat ekmek unu
Muhallebi için
malzemeler:
- Bir litre süt
- Bir paket istediğiniz tür meyveli hazır muhallebi
Şerbeti için
malzemeler:
- Bir çay bardağı şeker
- 1.5 su bardağı su
- Bir çorba kaşığı limon suyu
Bayat Ekmek Tatlısı
Tarifi
Kekin hazırlanışı
İlk başta bayat ekmeklerimizi fırında kurutalım. Fakat
dikkat edin çok fazla fırında bırakıp kızartmayın. Sadece kuruyacak kadar
fırında bekletin ve kuruduktan sonra çıkararak robottan çekin. Daha sonra
süzgeçten geçirerek irilerini ayırın un haline gelmiş bayat ekmekleri bir kâseye
koyun. Üzerine kabartma tozu ve Hindistan cevizi ekleyip iyice çırpalım. Bu
arada başka bir kapta şeker ve yumurtayı karıştırarak bir mikser yardımıyla
çırpalım. En az üç dakika çırpın ve iyice köpüklenerek kar beyazı haline
gelsin. Ardından un karışımını bu karışımının üzerine ekleyerek limon
veya portakal kabuğunu da ekledikten sonra bir miktar daha karıştıralım.
Hazırladığımız karışımı önceden yağladığımız fırın kabına
dökerek yayalım. Döktüğünüz kap orta boy borcam olursa daha uygun olur. Fırının
derecesini 180 dereceye ayarlayarak ısınmasını bekleyelim. Isı 180 derece
olduktan sonra borcamımızı fırına sürerek 30 dakika kadar pişmesini bekleyelim.
İlk yirmi dakikada kesinlikle fırının kapağını açmayacağız. Çünkü erken açtığınız
taktirde kabaran kekimiz söner. 20 dakika sonra kontrol ederek yanmaması için
dikkat edelim.
Muhallebinin
hazırlanışı
Kekimiz fırında pişerken biz muhallebiyi hazırlayalım. Bir
tencere içerisine sütü boşaltarak hazır muhallebi tozunu içerisine dökelim ve
karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.
Şerbetinin hazırlanışı
Tatlının
şerbeti için 1.5 su bardağı su, bir çay bardağı şeker ve bir çorba kaşığı
limonu bir tencereye koyarak kaynatalım. Kaynama seviyesine geldikten sonra 5
dakika kaynatıp ocaktan indirelim.
Bayat ekmek tatlısının
pişen kekini soğuduktan sonra enine doğru iki eşit parçaya ayıralım. Altta
kalan kısmı bir tepsiye yerleştirdikten sonra üzerinde şerbeti gezdirelim ve
ardından muhallebinin yarısını dökelim. Kekin ikinci yarısını bu tepsideki
kekin üzerine yerleştirelim ve her yeri ıslanana kadar şerbeti gezdirelim.
Ardından muhallebiyi dökerek her yerine yayalım ve buzdolabına koyarak bir gece
bekletelim. Bir sonraki gün servis yapacağımız zaman bir su bardağını ıslatarak
kalıp olarak kullanalım ve yuvarlak şekilde keserek servis edelim. Üzerine
kiraz şekerlemesi veya Antep fıstığı ekleyerek lezzetine başka lezzetler de
ilave edebilirsiniz.