tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Uğut Tatlısı

Uğut Tatlısı, Şarkışla ve Sivas yörelerinde sıklıkla yenen bir şifa kaynağı tatlıdır. Buğday ve sudan yapılan bu tatlı hiçbir tatlandırıcı kullanmadan yapılan, lezzetini kendi kıvamından alan ve buğdayın çimlendirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. Yapımındaki zorluk aşamalarından dolayı özel günlerde yapılması tercih edilen uğut tarifini yazımızdan takip ederek kendiniz için deneyebilirsiniz. Evlerinde sağlıklı besinlerin olmasına önem veren anneler ve bireyler için bu enfes tatlı kaçınılmaz olacaktır.

İşte Uğut Tatlısının Yapılışı

Uğut yapımına başlamadan önce 18 litrelik teneke taban kısmından çiviyle 15-20 yerinden delinir. Bu işlemin ardından delinen teneke yarısına kadar buğdayla doldurulur. Güneş almayan loş bir yerde muhafaza edilerek ıslatılarak bırakılır. İki günde bir ıslatma işlemi yapılan buğdaylar iyice karıştırılır. Artık buğdaylar çimlenmeye başladığında tenekenin dolmaya başladığı görülür. Çimlenme ilerledikçe buğday da topaklanmalar görülür. 

Buğdayın topaklanmasının ardından bir bez üzerine serilen buğdaylar ufalanır. Ufalanarak birbirinden ayrılan buğdaylar tekrar tenekeye konarak ıslatılmaya devam edilir.

Uğut Tatlısı

Bu işlem yaklaşık 15 gün kadar sürmektedir. Bu süreç içinde buğday tanelerinin filizleri ve saçak kökleri 4-5 cm. kadar uzamaktadır.

Saçak köklerinin filizleri beyaz renktedir. Uğut Tatlısının acı olmaması açısından filizlerin yeşermemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yeşerme başlamadan toplanan buğdaylar yuvarlak bir taş veya tokmak yardımıyla dövülerek ezilir ve suyu alınır. Miktarı az olan bu suya biraz daha su eklenerek büyük bir kap içinde kaynatılmak üzere ocağa alınır. Kaynamaya başlayan ve artık olma aşamasına gelen uğut için çok katı olmayacağı şekilde un ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Kıvamı koyu oluncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. 

Koyulaşan uğutun üzeri sakızlaşmaya başlar. Bu aşamasında artık uğut tatlısının olmaya başladığını gözlemleyebiliriz. Kıvamını alan uğut koyu kahverengini alır. 15 dakika daha ocakta kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurularak tüketilen uğut kahvaltılarda ekmeklere sürülmek üzere kullanılır. 

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:06:31

Uğut Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Uğut Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018