tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Uğut Tatlısı

Uğut Tatlısı, Şarkışla ve Sivas yörelerinde sıklıkla yenen bir şifa kaynağı tatlıdır. Buğday ve sudan yapılan bu tatlı hiçbir tatlandırıcı kullanmadan yapılan, lezzetini kendi kıvamından alan ve buğdayın çimlendirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. Yapımındaki zorluk aşamalarından dolayı özel günlerde yapılması tercih edilen uğut tarifini yazımızdan takip ederek kendiniz için deneyebilirsiniz. Evlerinde sağlıklı besinlerin olmasına önem veren anneler ve bireyler için bu enfes tatlı kaçınılmaz olacaktır.

İşte Uğut Tatlısının Yapılışı

Uğut yapımına başlamadan önce 18 litrelik teneke taban kısmından çiviyle 15-20 yerinden delinir. Bu işlemin ardından delinen teneke yarısına kadar buğdayla doldurulur. Güneş almayan loş bir yerde muhafaza edilerek ıslatılarak bırakılır. İki günde bir ıslatma işlemi yapılan buğdaylar iyice karıştırılır. Artık buğdaylar çimlenmeye başladığında tenekenin dolmaya başladığı görülür. Çimlenme ilerledikçe buğday da topaklanmalar görülür. 

Buğdayın topaklanmasının ardından bir bez üzerine serilen buğdaylar ufalanır. Ufalanarak birbirinden ayrılan buğdaylar tekrar tenekeye konarak ıslatılmaya devam edilir.

Uğut Tatlısı

Bu işlem yaklaşık 15 gün kadar sürmektedir. Bu süreç içinde buğday tanelerinin filizleri ve saçak kökleri 4-5 cm. kadar uzamaktadır.

Saçak köklerinin filizleri beyaz renktedir. Uğut Tatlısının acı olmaması açısından filizlerin yeşermemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yeşerme başlamadan toplanan buğdaylar yuvarlak bir taş veya tokmak yardımıyla dövülerek ezilir ve suyu alınır. Miktarı az olan bu suya biraz daha su eklenerek büyük bir kap içinde kaynatılmak üzere ocağa alınır. Kaynamaya başlayan ve artık olma aşamasına gelen uğut için çok katı olmayacağı şekilde un ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Kıvamı koyu oluncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. 

Koyulaşan uğutun üzeri sakızlaşmaya başlar. Bu aşamasında artık uğut tatlısının olmaya başladığını gözlemleyebiliriz. Kıvamını alan uğut koyu kahverengini alır. 15 dakika daha ocakta kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurularak tüketilen uğut kahvaltılarda ekmeklere sürülmek üzere kullanılır. 

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:06:31

Uğut Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Uğut Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Bal Parmak Tatlısı

Bal parmak tatlısı, şerbetli tatlı sevenlerin hoşuna gidecektir. Dilerseniz tatlının içine biraz ceviz içi ve tarçın ilave edebilirsiniz. Bu şekilde lezzeti ve tadı daha hoş olacaktır. İsterseniz tatlıyı kurabiye gibi pişirerek, b...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Muhallebili kadayıf tatlısı, özellikle ramazan iftar sofralarının vazgeçilmezi olan kadayıftan yapılan nefis...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Cevizli İncir Tatlısı

Cevizli incir tatlısı, az zahmetle çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz, sağlıklı olduğu kadar besleyici de bir meyve tatlısı çeşididir. Ayrıca incir ve cevizin insan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Çocuklarınızı...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018