tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ  oranı yüksek olduğundan kolestrolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılarını giderici ve şifalı birçok özelliği olan antepfıstığının bu muhteşem lezzetle buluşmasına sizde bayılacaksınız. Malzemelerinin zengin olması ve yapılışındaki zahmet açısından zor gibi görülse de Billuriye tatlısını bir kere denediğinizde tadının müptelası olacağınıza garanti veriyoruz. Özellikle bayramlarda misafirlerini değişik ve denenmemiş lezzetlerle büyülemek isteyen kişiler için tarifimizi mutlaka denemelisiniz.

Gelelim Billuriye Tatlısı'nın yapılış aşamalarına...

Billuriye Tatlısı Malzemeleri(1 Tepsi İçin)

  • 4 su bardağı antepfıstığı
  • 750 gr. tel kadayıf
  • Çeyrek bardak rendelenmiş Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı tereyağı
  • Yarım su Bardağı Urfa Yağı(isteğe bağlı)
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım çorba kaşığı vanilya

Billuriye Tatlısı Yapılışı

Billuriye Tatlısı'nda kullanacağımız kadayıf iyice ayıklanmış ve didiklenerek saçaklandırılmış şekilde çeyrek miktarı kadar yuvarlak bir tepsinin alt kısmına düzgün şekilde döşeyelim. Burada bulabilirseniz Urfa'da özel olarak satılan yağdan satın alarak kalan diğer kadayıfları da yağlayarak ilk döşediğimiz tel kadayıfın üzerine tellendirilerek yayalım. 

Antepfıstıklarını toz olarak temin edebileceğiniz gibi dilerseniz fırında bir miktar tutarak çıkardıktan sonra iki avuç arasında ovarak zarlarının ince bir şekilde çıkmasını da sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız fıstıkları varsa ezici makineden geçirerek toz haline getirelim.

Billuriye Tatlısı

. Ardından vanilya ekleyerek iyice karışmasını sağlayalım. 4 su bardağı kadar elde edilen bu antepfıstığından yarım bardak kadarını bir kenara ayıralım.  Kalanı tepsiye serpiştirdiğimiz kadayıfların üzerine dökelim. Üzerine tekrar yağlanmış tel kadayıftan didikleye didikleye yayalım. Kadayıf'ın en üst kısmına yağlanmamış olan kadayıftan bir miktar ekleyelim ve üzerinde hafif eritilmiş tereyağı gezdirelim. Önceden orta sıcaklıkta ısıtılmış fırına kadayıfı verelim ve  yarım saat kadar kadayıfların üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Kızardıktan sonra tepsiyi alalım  ve büyük bir tencere kapağı yardımıyla tepsi ters çevrilerek Kadayıf'ı çıkartalım. Ve ters tarafı yukarıda kalacak şekilde üzeri de kızarması için tekrar fırına verelim. Burada önemli bir püf noktası paylaşmak gerekirse; fırında ters düz olarak çevirdiğimiz kadayıf'ın asıl üst tarafının fazla yanmamasıdır. Kadayıf çiğ kalmadan üst kısmının beyaz kalması gerekmektedir. Yeterli miktarda pişen kadayıfı fırından çıkaralım ve soğumaya bırakalım.

Ayrı bir tencerede şerbeti için, su ve şekeri ilave ederek kaynatalım. Kaynamasına 15 dakika kala limon suyu ekleyelim ve koyu bir kıvamda olunca ocağın altını kapatarak şerbetimizi soğumaya bırakalım. Şerbet ve fırından çıkarılan kadayıfı soğuduktan sonra şerbetimizi kadayıfın üzerinde gezdirelim. Tatlının şerbeti iyice çekmesi için bir müddet tepside bırakalım.

Ardından kenara ayırdığımız vanilyalı antepfıstığını Hindistan ceviziyle harmanlayarak dilimlenmiş kadayıfların üzerine serpiştirelim. Burada isterseniz servis tabağına dilim olarak koyduğunuz kadayıfa top halinde eklemek suretiyle koyarak da süsleyebilirsiniz. Antep mutfağının bu özel tarifi olan Billuriye Tatlısı'nı siz de mutlaka denemelisiniz.

Afiyet Olsun. 

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 03:07:32

Billuriye Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Billuriye Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018