tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Samsa Tatlısı

Samsa tatlısı, Kafkaslar 'da yaygın şekilde yapılan samsa, burada börek tarzında hazırlanır. Balkanlara geçildiğinde samsa şerbetli olarak hazırlanır. Burada tatlının anlamı baklava dilimi olarak kullanılmaktadır. Sizlere vereceğimiz tarifte buna uygun olacak. Her dilim tatlı samsa adını alır. Bu yörelerde samsa tatlısı, nemse baklavası olarak ta anılır. Bu şekliyle Trakya yöresinde de yaygın şekilde yapılır. Aralarında malzeme farkı olmamasına rağmen, hazırlama ve şekil açısından küçük farklılıklar bulunmaktadır. Samsa oklava tatlısıyla da biraz benzerlik gösterebilir. Ancak oklava tatlısı yaparken hamur şeritler halinde kesilmeden, bütün olarak kullanılır. İçine harcı konularak, oklavayla sarılır. Oklava çıkarılınca dilimlenir ve fırında pişirilir. Tatlının iç harcına genellikle ceviz kullanılır. Ancak badem ve bir kısım tatlıda fındık ta kullanılmaktadır. Şimdi birlikte bizlerde samsa tatlısını hazırlayabiliriz.

Samsa tatlısı için gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı ( Hamur için )
  • 1 adet yumurta sarısı ( Üzeri için )
  • Birkaç damla limon suyu
  • Bir fiske tuz
  • 1 su bardağı ceviz içi  ( Arzu edenler badem içi ya da fındık içi kullanabilir)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta akı ( İç harcı için )
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Şerbet malzemeleri

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Samsa tatlısı yapımı

Derince bir kabın içine unu koyarak, ortasını havuz şeklinde açın. İçine tereyağını, bir fiske tuzu, yumurta sarısını, birkaç damla limon suyunu ılık suyla birlikte yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.

Samsa Tatlısı

Hamurunuzun üzerine ıslak bir bez örterek, 10 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra hamurdan oklava yardımıyla 30-35 cm çapında bir hamur açın. Bunu zarf gibi kapatarak, tekrar 10 dakika dinlenmesini sağlayın. Bu şekilde hamuru birkaç defa açarak, dinlendirin.

Bir kabın içinde tatlının iç harcını hazırlayalım. Kaba ceviz içini, limon kabuğu rendesini, yumurta akını ve toz şekeri koyarak, bunların hepsini karıştırın. Şimdi dinlenmiş olan hamuru biraz unlayarak, 1 mm kalınlığında olacak şekilde oklavayla açın. Hamurun dış kenarlarını bir bıçakla keserek kare ya da dikdörtgen hale getirin. Bu hamurdan 5 cm genişliğinde ve 15-20 cm uzunluğunda olan şeritler hazırlayın. Şeritlerin kendinize yakın tarafına hazırladığınız iç harcından bir miktar koyun. Harcı fazla koymamaya dikkat edin. Kalın olmamalı. Şerit halindeki hamuru iç harcı dökülmeyecek şekilde rulo yaparak sarın. Kenarları açık bırakacaksınız. Bunları içini yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Tüm hamur şeritleri bittikten sonra, üzerlerine yumurta sarısını sürün. Samsa tatlısını nemse baklavası olarak hazırlamak istediğinizde, hamurdan 5 cm genişliğinde kare parçalar kesiyor ve içine iç harcından koyuyorsunuz. Bunları üçgen olarak kapatarak, fırın tepsisine diziyorsunuz.

Bu arada fırınınızı 180-200 derecede ısıtın. Samsa tatlısını fırına koyarak, üzerleri kızarıncaya kadar fırında tutun. Bu arada tatlının şerbet malzemelerini tencereye koyarak, iyice ağdalanmış şekilde pişirin. Tatlının şerbetlenmesinde tatlı ılık, şerbet sıcak olacak. Ilınmış tatlının üzerine sıcak şerbeti dökerek, 1-2 saat dinlenmesini ve şerbeti içine çekmesini sağlayın. Daha sonra üzerlerine antep fıstığı tozu dökerek, servis tabağına alabilirsiniz. Konuklarınız için güzel bir ikramlık hazırladınız.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:18:17

Samsa Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Samsa Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018