tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Osmanlı Tatlıları

Osmanlı Tatlıları, Osmanlı zamanında yapılan ve padişahların tadına baktıkları tatlılardır. Özellikle Osmanlı dönemine ait pek çok sütlü ve şerbetli tatlı çeşidi bulunmaktadır. Sizde Osmanlı zamanında yapılan tatlıları merak ediyor iseniz eğer yazımızın devamına göz atmanızı öneririz.

Osmanlı Tatlıları

Fetih Sarması İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 tane yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 bardak un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı Antep fıstığı

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker

Fetih Sarması Hazırlanışı

Fetih sarmasını hazırlamak için yumurtaları bir karıştırma kabının içerisine alalım. Yumurtaların üzerine toz şeker, sıvıyağ ve unu ilave edip mikserle yüksek devirde çırpalım. Arzu ederseniz eğer yumurtalarla toz şekeri ilk önce çırpıp köpüklü bir kıvama getirebilir ve arkasından diğer malzemeleri harcın içerisine ilave edip karıştırabilirsiniz. Ancak Osmanlı zamanında bu şekilde hazırlandığı için tarif bu şekildedir.Karıştırılmış olan malzemeleri 15 dakika kadar çırptıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kağıt döşenmiş bir kare tepsiye hamuru döküp yayalım. Fırın tepsisini 175 derecelik fırına yollayalım ve pişmesini bekleyelim. Bu aşamada üzeri kızarana dek pişmesi yeterli olacaktır. Pişmiş olan keki fazla kurutmadan fırından alalım ve üzerine dökeceğimiz şerbeti hazırlayalım. Bu tatlının şerbetini pişirmeden hazırlıyoruz. Bunun için su ile toz şekeri bir karıştırma kabına alıp karıştıralım. Suyun ılık olması şekerin daha çabuk erimesini sağlayacaktır. Şeker eridikten sonra tatlının her tarafına bir kaşıkla şerbetten gezdirelim. Tatlının şerbetini dökerken dikkat edilecek en önemli ayrıntı, tatlının çok fazla ıslak kalmaması ve çok şerbetli olmamasıdır. Bunun için şerbeti dökerken dikkat etmenizde fayda olacaktır. Hamurun üst kısmına baldan sürelim. Ardından çekilmiş Antep fıstığını serpiştirelim ve  keki geniş olan yerindne tutup rulo şeklinde saralım. Sardığımız tatlıyı rulo şeklinde kesip sunum yapalım.

Tulumba Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 3 tane yumurta
  •  
  • 2 su bardağı su

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 3,5 su bardağı su

Tulumba Tatlısı Hazırlanışı

Tulumba tatlısını hazırlamak için öncelikle şerbet ile başlayalım ve bunun için suyla toz şekeri bir pişirme kabına alıp ocağın üzerine yerleştirelim

Osmanlı Tatlıları

Şerbeti kısık ateşte pişirelim ve birkaç taşım kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbeti bir kenara kaldırıp soğutalım. Şerbet soğurken biz de tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya geçelim. Hamurunu hazırlamak için bir tencere alalım ve içerisine yağı, şekeri ve suyu ilave edip ocağın üzerine yerleştirelim. Ocağın altını kısık ateşte açalım ve yağ malzemeler ısındığında tencerenin içerisine unu ilave edelim ve bu aşamada hamuru oluşturmak için hızlı hızlı karıştıralım. Hamuru ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için biraz bekletelim. Soğumuş olan hamurun üzerine 3 tane yumurta kırıp kaşıkla iyice karıştıralım ve yumurtaları hamura yedirelim. Yumurtaların ardından hamurun içerisine irmikle nişastaya katıp güzelce yoğuralım ve kaşıkla karıştıralım. Hazır hale gelen hamuru bir sıkma torbasının içerisine alalım. Tulumba tatlısını kızartacağımız tava veya tencerenin içerisine sıvıyağı ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim ve ısıtalım. Yap kızınca tencerenin içerisine tulumba hamurun sıkalım ve yavaş, yavaş pişirelim. Sıkma torbasının ağız kısmına yıldızlı veya sevdiğiniz her hangi bir şekilli uç takabilir ve şekilli tulumba tatlıları yapabilirsiniz. Kızarmış olan hamurları soğuk olan şerbetin içerisine bırakıp şerbetini çekmesini bekleyelim. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Tarçınlı Lokma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2,5 su bardağı dolusu un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 fiske tuz
  • 1 tane yumurta

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 2 tane karanfil
  • 5 damla limon suyu

Tarçınlı Lokma Tatlısı Hazırlanışı

Tarçınlı lokma tatlısı için ilk önce şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen su ile şekeri bir pişirme kabın alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşin üzerine şerbeti beş dakika kadar kaynatalım ve ardından içerisine karanfil ile limon suyunu ilave edip soğuması için bekletelim. Hamuru oluşturmak için bir karıştırma kabı alalım ve içerisine suyla birlikte mayayı ilave edip parmak uçlarımızla eritelim. Harcın içerisine tuz, tarçın, yumurta ve yavaş yavaş da un ilavesi yapıp karıştıralım. Kek harcından biraz da yoğun kıvama getirdiğimiz hamurun üzerine bir tülbent kapatalım ev mayalanması için biraz bekletelim. Mayası gelmiş olan hamurun üzerine tülbendi alalım ve kızartacağımız tavayı da ocağın üzerine yerleştirelim. Tavanın içerisine yağ ilavesi yapıp ısıtalım ve kızgın yağın içerisine hamurdan birer tatlı kaşığı alıp bırakalım. Kızarmış olan tarçınlı lokma tatlılarını soğuk şerbetin içerisine bırakalım ve şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım. Afiyet olsun…

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:23:02

Osmanlı Tatlıları Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Osmanlı Tatlıları"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018