tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özellikle bayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı çeşitleri mevcuttur. Hangi yöreye gitsek ve mutfak kültürüne baksak mutlaka ilgimizi çekecek bir tatlı çeşidi görebiliyoruz.  Mersin mutfağının meşhur tatlılarının önde gideni de kerebiç tatlısıdır. Bu tatlıbeyaz ve taze bir kaymağın içerisinde yatan ve fıstık içi ile dolu olan, irmikten yapılmış ve içli köfteyi andıran bir görünümü vardır. Malzemeleri arasında bulunan ve beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü sayesinde kerebiç tatlısı fazla rastlanmayan bir tada sahiptir. Şimdi kerebiç tatlısının tarifine geçelim.

Kerebiç Tatlısının Malzemeleri

  • İki adet yumurta
  • 100 gram eritilmiş margarin
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Bir çay bardağı pudraşekeri
  • Yarım çay bardağı irmik
  • Alabildiği kadar un
  • İki su bardağı dolusu iri çekilmiş Antep fıstığı veya ceviz
  • Tarçın

Çöven kreması için:

  • İki adet çöven otu
  • Beş su bardağı pudra şekeri

Kerebiç Tatlısının Tarifi

Bir kabın içerisine bir çay bardağı pudra şekeri ve iki adet yumurtayı koyarak iyice çırpalım. Yumurtalar kar beyaz haline gelene kadar çırpmaya devam edelim. Yumurta köpüklü kıvamını aldıktan sonra üzerine eritilmiş 100 gram margarini, bir çay bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı irmiği ve bir paket vanilyayı ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Bir süre karıştırdıktan sonra kaba yarım kabartma tozunu ve alabildiği kadar hamuru yavaşça ilave edelim.  Hamurumuzu iyice karıştırarak kulak memesinin yumuşaklığında bir kıvam elde edene kadar karıştıralım.

Kerebiç Tatlısı

Hamurumuz hazır hale geldikten sonra buzdolabına koyarak 10 dakika bekletelim. Bu arada bir kanın içerisine tarçını ve cevizi koyarak karıştıralım.

Hamurunuz hazır hale geldikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük parçalar şeklinde koparalım ve önceden yağladığımız fırın tepsisine dizelim. Fırının derecesini 180 dereceye ayarlayarak ısıyı 180 dereceye getirdiğimizde tepsiyi fırına verelim. Hamurumuz piştikten sonra fırından çıkaralım ve bir süre soğumasını bekleyelim. Kerebiç tatlımız soğuduktan sonra önceden hazırladığımız çöven kremasının içerisine atalım ve buzdolabına koyalım. Çöven otu bulup krema hazırlayamıyorsanız yerine krem şanti de kullanabilirsiniz. Buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra kerebiç tatlısını servis edebilirsiniz.

Çöven kremasının hazırlanması:

Kerebiç tatlısını yapmadan bir gün önce bu kremayı hazırlamalıyız. İki adet çöven otunu güzelce yıkayalım ve bir tencere içerisine koyalım ve tencereye dört bardak su ilave edelim. Çöven otumuzu bu suyun içerisinde bir gece bekletelim. Kerebiç tatlısının kremasını hazırlamak üzere sabah uyandığımızda tencerenin altını yakalım ve çöven otumuzu iki saat kaynatalım. Kaynama esnasında suyu azaldıkça ilave edebilirsiniz. Ardından suyunu süzelim. İki saat kaynadıktan sonra suyu sıcakken beş su bardağı dolusu pudra şekeri ilave ederek iyice eriyene kadar karıştıralım. Karışımımız biraz ılıdıktan sonra bir blenderle iyice köpürene kadar çırpalım. Kıvamı iyice koyulaşması gerekir. Koyulaştıktan sonra çöven köpüğümüz hazır demektir. Bu hazırladığımız krema içerisine kerebiç tatlılarını atalım ve üzerine tarçın serptikten sonra servis edebiliriz.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:57:34

Kerebiç Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kerebiç Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Bal Parmak Tatlısı

Bal parmak tatlısı, şerbetli tatlı sevenlerin hoşuna gidecektir. Dilerseniz tatlının içine biraz ceviz içi ve tarçın ilave edebilirsiniz. Bu şekilde lezzeti ve tadı daha hoş olacaktır. İsterseniz tatlıyı kurabiye gibi pişirerek, b...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Muhallebili kadayıf tatlısı, özellikle ramazan iftar sofralarının vazgeçilmezi olan kadayıftan yapılan nefis...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018