tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özellikle bayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı çeşitleri mevcuttur. Hangi yöreye gitsek ve mutfak kültürüne baksak mutlaka ilgimizi çekecek bir tatlı çeşidi görebiliyoruz.  Mersin mutfağının meşhur tatlılarının önde gideni de kerebiç tatlısıdır. Bu tatlıbeyaz ve taze bir kaymağın içerisinde yatan ve fıstık içi ile dolu olan, irmikten yapılmış ve içli köfteyi andıran bir görünümü vardır. Malzemeleri arasında bulunan ve beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü sayesinde kerebiç tatlısı fazla rastlanmayan bir tada sahiptir. Şimdi kerebiç tatlısının tarifine geçelim.

Kerebiç Tatlısının Malzemeleri

  • İki adet yumurta
  • 100 gram eritilmiş margarin
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Bir çay bardağı pudraşekeri
  • Yarım çay bardağı irmik
  • Alabildiği kadar un
  • İki su bardağı dolusu iri çekilmiş Antep fıstığı veya ceviz
  • Tarçın

Çöven kreması için:

  • İki adet çöven otu
  • Beş su bardağı pudra şekeri

Kerebiç Tatlısının Tarifi

Bir kabın içerisine bir çay bardağı pudra şekeri ve iki adet yumurtayı koyarak iyice çırpalım. Yumurtalar kar beyaz haline gelene kadar çırpmaya devam edelim. Yumurta köpüklü kıvamını aldıktan sonra üzerine eritilmiş 100 gram margarini, bir çay bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı irmiği ve bir paket vanilyayı ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Bir süre karıştırdıktan sonra kaba yarım kabartma tozunu ve alabildiği kadar hamuru yavaşça ilave edelim.  Hamurumuzu iyice karıştırarak kulak memesinin yumuşaklığında bir kıvam elde edene kadar karıştıralım.

Kerebiç Tatlısı

Hamurumuz hazır hale geldikten sonra buzdolabına koyarak 10 dakika bekletelim. Bu arada bir kanın içerisine tarçını ve cevizi koyarak karıştıralım.

Hamurunuz hazır hale geldikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük parçalar şeklinde koparalım ve önceden yağladığımız fırın tepsisine dizelim. Fırının derecesini 180 dereceye ayarlayarak ısıyı 180 dereceye getirdiğimizde tepsiyi fırına verelim. Hamurumuz piştikten sonra fırından çıkaralım ve bir süre soğumasını bekleyelim. Kerebiç tatlımız soğuduktan sonra önceden hazırladığımız çöven kremasının içerisine atalım ve buzdolabına koyalım. Çöven otu bulup krema hazırlayamıyorsanız yerine krem şanti de kullanabilirsiniz. Buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra kerebiç tatlısını servis edebilirsiniz.

Çöven kremasının hazırlanması:

Kerebiç tatlısını yapmadan bir gün önce bu kremayı hazırlamalıyız. İki adet çöven otunu güzelce yıkayalım ve bir tencere içerisine koyalım ve tencereye dört bardak su ilave edelim. Çöven otumuzu bu suyun içerisinde bir gece bekletelim. Kerebiç tatlısının kremasını hazırlamak üzere sabah uyandığımızda tencerenin altını yakalım ve çöven otumuzu iki saat kaynatalım. Kaynama esnasında suyu azaldıkça ilave edebilirsiniz. Ardından suyunu süzelim. İki saat kaynadıktan sonra suyu sıcakken beş su bardağı dolusu pudra şekeri ilave ederek iyice eriyene kadar karıştıralım. Karışımımız biraz ılıdıktan sonra bir blenderle iyice köpürene kadar çırpalım. Kıvamı iyice koyulaşması gerekir. Koyulaştıktan sonra çöven köpüğümüz hazır demektir. Bu hazırladığımız krema içerisine kerebiç tatlılarını atalım ve üzerine tarçın serptikten sonra servis edebiliriz.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:57:34

Kerebiç Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kerebiç Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018