tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.

Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?

  • 1 kilogram 3 numara açık irmik.
  • 4 su bardağı şeker.
  • 2 su bardağı süt.
  • 1 su bardağı su.
  • 2 paket vanilya.
  • 2 paket kabartma tozu.
  • Yeteri kadar çiğ fıstık.
  • 50 gram kavrulmamış fıstık.

Şerbeti (Şiresi) İçin

  • 4 su bardağı su,
  • 3 su bardağı şeker,
  • 1 çorba kaşığı limon tuzu,
  • Yeteri kadar dut pekmezi,
  • Yeteri kadar tereyağı.

Halep Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kaba irmik koyulur. Konulan irmik, sadece süt ve suyla 6 ya da 7 dakika yoğurulur. Daha sonra şeker, vanilya ve kabartma tozu eklenip el yordamıyla uzun uzun yoğurulur. Bu işleme, irmik taneleri ele gelmeyinceye kadar devam edilir. Bu işlem kol gücüne ve performansa bağlı olarak 20 ile 30 dakika sürebilmektedir.

Daha sonra oluşan hamur, sofra bezi denilen türden temiz bir bez ile iyice sarılarak ertesi güne bırakılır.

Halep Tatlısı

Ancak ertesi gün yapılacak ilk işlem şerbeti hazırlamak olmalıdır. Daha sonra su, şeker ve limon tuzu karıştırılarak kaynatılır ve 5-6 dakika kaynadıktan sonra ılımaya bırakılır.

Pişirilecek tepsi için yapılan şerbetten 2 çorba kaşığı dut pekmezi ve 1 tatlı kaşığı tereyağı, ayrı birer kapta karıştırılır. Şerbet sıcak olduğundan, bu karışımı 1-2 dakikada elde etmek mümkün olacaktır. Daha sonra karışım bir fırça yardımıyla tepsiye sürülüp hamur iyice tepsiye yayılır. Elle ya da bir ıspatula yardımıyla hamurun şekli düzeltilir. Daha sonra kesmesi kolay olsun diye isteğe göre bir cetvel ya da bıçak yardımıyla tepsinin enine 2 santimetre aralıklarla üstü derince çizilir ve fıstıklar istenilen sıklıkta yerleştirilir.

Sonra da iyice ısınmış bir fırında 170 santigrat derecede 25-30 dakikada üstü ve altı iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Bu işlem bazı fırınlarda önce 15 dakika alt raf;15 dakikada üst rafta pişirilebilir. Hamur pişer pişmez ılık olan şerbet gezdirilerek dökülür ve yine kapalı fırında 10 dakika bekletilir. Daha sonra dışarıda tamamen soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra afiyetle yenir.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:04:26

Halep Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Halep Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Bal Parmak Tatlısı

Bal parmak tatlısı, şerbetli tatlı sevenlerin hoşuna gidecektir. Dilerseniz tatlının içine biraz ceviz içi ve tarçın ilave edebilirsiniz. Bu şekilde lezzeti ve tadı daha hoş olacaktır. İsterseniz tatlıyı kurabiye gibi pişirerek, b...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Muhallebili kadayıf tatlısı, özellikle ramazan iftar sofralarının vazgeçilmezi olan kadayıftan yapılan nefis...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Cevizli İncir Tatlısı

Cevizli incir tatlısı, az zahmetle çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz, sağlıklı olduğu kadar besleyici de bir meyve tatlısı çeşididir. Ayrıca incir ve cevizin insan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Çocuklarınızı...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018