tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Gazete Tatlısı

Gazete tatlısı, bir çeşit baklava türüdür. Bu nedenle gazete baklavası olarak ta anılır. Özellikle bayramların en sevilen tatlılarından olan baklavanın farklı türleri  yapılmaktadır. Bizde sizleri değişik ve çok lezzetli bir tarif hazırladık. Adını gazetenin üzerinde bekletilmesinde ve gazete aracılığıyla rulo yapılmasından alır. Dilerseniz gazete kağıdı yerine bizim yaptığımız gibi, temiz bir ambalaj kağıdı kullanabilirsiniz. Tatlının en önemli püf noktası, yufkaları hazırladıktan sonra bunu oklava doladığınızda, oklavada büzme işlemini fazla yapmamanızdır. İsteyenler yufkayı sererek eliyle büzebilir. Hangisi kolayınıza gelirse, o şekilde yapabilirsiniz. Vereceğimiz ölçüler orta boy bir tepsi için yeterli gelecektir. Dilerseniz şimdi gazete tatlımızı hazırlamaya başlayalım.

Gazete tatlısı için gerekli malzemeler

  • 500 gram elenmiş un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağından bir parmak kadar eksik ılık su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu
  • 1 çay kaşığının üçte ikisi tuz
  • Tatlının arasına koymak için ceviz
  • Tatlının üzeri için 3 su bardağı sıvı yağ

Tatlının yufkalarını açmak için

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı nişasta

Şerbet malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir fiske tuz

Gazete tatlısı yapımı

Yoğurma kabının içine hamur malzemelerini koyun. Bunları iyice karıştırarak, kıvamı yerinde bir hamur elde edin. Önce sıvı malzemeleri karıştırıp, daha sonra unu azar azar ilave edin. Hamuru hazırlayınca, bundan 12 beze ayırın. Bir tepsinin altına sıvı yağ dökerek, bezeleri içine koyun. Bunlar bir süre tepsideki yağın içinde bekleyecek. Bunu yaparsanız tatlının yufkalarını daha kolay açarsınız. Çoğu yörede bu yöntemi baklava yaparken uyguluyorlar. Yaklaşık olarak bezelerin yağda 1 saat kadar beklemesi yeterli gelecek.

Gazete Tatlısı

Bu süreden sonra bezeleri yağın içinde alarak, içine mutfak havlusu serdiğiniz bir tepsinin içine koyun ve üzerini bezle örtün. Ortalama yarım saat kadar da bu şekilde bekletin. Bunu yaptığınızda bezelerin fazla yağı gidecektir.

Şimdi yufkaları açmak için kullanacağınız un ve nişastayı bir kabın içinde karıştırın. Sadece nişastayla yufkayı açmaya kalktığınızda, yufkanız daha çabuk kurur ve açarken zorlanırsınız. Şimdi bezeleri tek tek açabildiğiniz kadar açın. Yufkaları açmak için tahtadan düzgün bir oklava kullanmalısınız. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine gevşek bir şekilde dolayın. Bunu hafif bir şekilde ortasına doğru büzün. Büzerken hafif hareket edin. Çünkü açarken zorlanırsınız. Bu şekilde büzdüğünüz yufkayı temiz bir kağıdın üzerine yavaşça açın. Bu şekilde 4 tane yufka açın ve bekletin. Yufkalar nemini kaybetmemeli, bu şekilde şekilleri de bozulmaz. Bundan sonra ilk açacağınız yufkanın üzerine cevizden serpin. Bunun üstüne ikinci yufkayı serin ve üzerine yine ceviz serpin. Altta olan kağıdın yardımıyla, yufkaları önce bir taraftan, sonra diğer taraftan ortaya doğru yuvarlayın ve bunları üst üste bindirin. Bu şekilde tek bir rulo olmuş olacak. Bu rulodan 3 parmak genişliğinde dilimler keserek tepsinin içine yerleştirin.

Şimdi tepsiye soğuk sıvı yağı dökün. Yağın bol olması gerekiyor. Tatlının yarısını geçecek kadar yağ koymalısınız. Verdiğimiz ölçü az olursa biraz daha ilave edebilirsiniz.  Bu sayede tatlınız daha gevrek bir tatta olacak. Dilerseniz içine 1 bardak eritilmiş tereyağı da ilave edebilirsiniz. Bu sırada 180 derecede ısıttığınız fırına tepsiyi koyabilirsiniz. Burada üzeri kızarıncaya kadar kızartın. Bu arada şerbet malzemelerini tencereye koyarak pişirmeye başlayın. Kıvamını alan şerbeti ılınmaya bırakın. Kıvamı fazla koyu olmayan bir şerbet pişirmelisiniz. Şerbeti sıcak olarak tatlının üzerine dökerseniz, yumuşamasına neden olursunuz. Tatlıyı fırından çıkarınca, ılık şerbeti üzerine dökebilirsiniz. Bu şekilde 3-4 saat beklettiğiniz gazete tatlısını konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 03:17:00

Gazete Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Gazete Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Nevzine Tatlısı

Nevzine tatlısı, Oldukça hafif bir tatlı tarifi ama lezzeti de bir o kadar mükemmel.. Kayseri yöresine ait olan bu tatlının hazırlanması da düşünülenin aksine meşakkatsizdir. Lezzetli ve güzel bir tatlı tarifi hazırlayıp konukl...

Hoca Sarığı Tatlısı

Hoca Sarığı Tatlısı, son günlerin en popüler tatlıları arasında yer alan ve büyük küçük herkes tarafından beğeniyle tüketilen bu leziz tatlı tarifimizi ister kabul günlerinizde ister ikindi çaylarınızda veya sizin için oldukça öne...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2018