tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Etimek Tatlısı

Etimek tatlısı, etimek ile yapılabilen bir tür tatlıdır. Etimek, ekmek yerine yenilebilen çifte kızartılmış ekmektir. Bir kez fırınlanan ekmekler soğuduktan ve tost ekmeği gibi kesildikten sonra tekrar fırınlanır ardından da bu kıtır kıtır lezzet ortaya çıkar. Gayet kırılgan olan bu ekmeklerin kırılmaması için, üzerine ağır cisimlerin koyulmaması ve dikkatli davranılması gerekmektedir. Etimek glüten içermektedir, bu yüzden glüten alerjisi olanların yememesi gerekir, bunun dışında bir yan etkisi ve benzeri bulunmamaktadır. Diyet yapan kişiler için ise oldukça idealdir. Sıradan ekmeklere göre kalorisi oldukça düşüktür ve kilo aldırmamaktadır. Günün her öğününde, damak tadınıza göre değişik şekillerde kombin yaparak tüketebilirsiniz. İsterseniz üzerine  tereyağ bal, isterseniz peynir sürebilirsiniz. Şayet kilo almaktan korkuyorsanız, akşam ve öğle öğünlerinde ekmek niyetine de yenilebilir. Etimekler oldukça uzun ömürlü olup, mide rahatsızlığı ve hazımsızlığı çeken kişilerin gönül rahatlığı ile kullanabilecekleri bir ekmek çeşididir. Etimek lezzet olarak hemen her şey ile tat uyumu sağlayan bir yiyecek olduğu için,  tüketimi oldukça kolaydır. Örneğin ister tuzlu ile isterseniz de tatlı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca diyette olan kişiler için etimek, atıştırmalık olarak da kullanılabilir. Hem doyurucu hem de tok tutucu özelliği vardır.


Özellikle yaygın olarak bilinen etimek tatlısı, oldukça lezzetli hafif ve yapımı çok kolay bir tatlıdır. Bu tatlının yapımında da bir çok değişik kombin yapmak mümkündür. Tamamen hayal gücünüz ile değişik lezzetler bulmak size kalmış. Dilerseniz muhallebili, krem şantili, portakallı, sütlü, ballı daha bir çok çeşitte etimek tatlısı yapılabilir. Etimek tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafiftir. Çok fazla vakit ayrılmadan yapılabilecek, pratik bir tatlı olan etimek tatlısı, aniden gelecek olan misafirlere yapım için oldukça uygundur. Ayrıca etimek tatlısı, kilo almaktan korkarak tatlı yiyemeyen diyetteki kişiler için de gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir tatlıdır.

Etimek tatlısı için gereken malzemeler şunlardır (8 kişilik);
  • 1 paket etimek ana malzeme.
  • 2 bardak şeker
  • 3 bardak su
 Muhallebi için malzemeler
  • 2 bardak şeker
  • 3 kaşık nişasta
  • 2 kaşık un
  • 1 kg süt
  • 100 gram margarin
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
Etimek Tatlısı Hazırlanışı

Öncelikle etimekler paketinden çıkarılarak, geniş bir tepsiye düzenli bir şekilde dizilir.
Etimek Tatlısı

Diğer bir taraftan ocakta 2 bardak şeker ve 3 bardak su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan şerbet, çok az bir miktar soğumaya bırakılır ki, tatlı hamur olmasın. Daha sonra, şerbet hiç kuru yer kalmayacak şekilde bütün etimeklerin üzerine eşit bir şekilde dağıtılır. Özellikle kenar kısımlar daha sert olduğu için, o kısımlara daha fazla dökmek yararlı olacaktır. Eğer dilerseniz, kendi hayal gücünüze göre süt ve benzerle ile de bu yumuşatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, başka bir tencereye 2 bardak şeker, 3 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un, ve 1 kilo süt katılarak muhallebi hazırlıklarına geçilir. Bu karışımın top top olmasını engellemek amacıyla  bir telle karıştırmakta fayda vardır. Kaynadıktan sonra, altını kapatmadan önce, içine margarin atılır ve eriyene kadar kaynatılır. Muhallebi, şerbetin tersine soğumadan, önceden  şerbet gezdirilen etimeklerin üzerine, silikon bir ıspatula yardımıyla yayılır. Bu işlem de bittikten sonra, son aşama olan krem şanti yapımına geçilir.

Derin bir kapta, bir su bardağı sütü ve bir paketin içinden çıkan iki krem şantiyi birleştirerek mikser ile 5-10 dakika aralığında çırpılır. Eğer krem şanti oldukça koyu bir kıvam almışsa, krem şanti hazır demektir. Krem şanti de, şerbetli etimeklerin üzerindeki muhallebinin üstüne yayıldıktan sonra, etimek tatlısı soğumaya bırakılır. Yeterince soğuyan etimek tatlısı, üzerine streç film çekilerek (tepsinin bir kenarından diğerine doğru, tatlının görüntüsünün bozulmaması için, streç filmin krem şantiye değmemesi gerekmekte) buz dolabına koyulur. Servis etmeden önce gerektiği kadar soğuyup soğumadığına dikkat edilmelidir zira etimek tatlısı, soğuk yenildiğinde daha lezzetli olan bir tatlıdır. Misafirlere  servis edilmeden önce bir çay süzgeci yardımı ile üzerine kakao serpilirse hem görsel açıdan, hem de lezzet açısından tatlınız çok daha güzel olacaktır.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:06:40

Etimek Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Etimek Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Bal Parmak Tatlısı

Bal parmak tatlısı, şerbetli tatlı sevenlerin hoşuna gidecektir. Dilerseniz tatlının içine biraz ceviz içi ve tarçın ilave edebilirsiniz. Bu şekilde lezzeti ve tadı daha hoş olacaktır. İsterseniz tatlıyı kurabiye gibi pişirerek, b...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Muhallebili kadayıf tatlısı, özellikle ramazan iftar sofralarının vazgeçilmezi olan kadayıftan yapılan nefis...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Cevizli İncir Tatlısı

Cevizli incir tatlısı, az zahmetle çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz, sağlıklı olduğu kadar besleyici de bir meyve tatlısı çeşididir. Ayrıca incir ve cevizin insan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Çocuklarınızı...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018