tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Etimek Tatlısı

Etimek tatlısı, etimek ile yapılabilen bir tür tatlıdır. Etimek, ekmek yerine yenilebilen çifte kızartılmış ekmektir. Bir kez fırınlanan ekmekler soğuduktan ve tost ekmeği gibi kesildikten sonra tekrar fırınlanır ardından da bu kıtır kıtır lezzet ortaya çıkar. Gayet kırılgan olan bu ekmeklerin kırılmaması için, üzerine ağır cisimlerin koyulmaması ve dikkatli davranılması gerekmektedir. Etimek glüten içermektedir, bu yüzden glüten alerjisi olanların yememesi gerekir, bunun dışında bir yan etkisi ve benzeri bulunmamaktadır. Diyet yapan kişiler için ise oldukça idealdir. Sıradan ekmeklere göre kalorisi oldukça düşüktür ve kilo aldırmamaktadır. Günün her öğününde, damak tadınıza göre değişik şekillerde kombin yaparak tüketebilirsiniz. İsterseniz üzerine  tereyağ bal, isterseniz peynir sürebilirsiniz. Şayet kilo almaktan korkuyorsanız, akşam ve öğle öğünlerinde ekmek niyetine de yenilebilir. Etimekler oldukça uzun ömürlü olup, mide rahatsızlığı ve hazımsızlığı çeken kişilerin gönül rahatlığı ile kullanabilecekleri bir ekmek çeşididir. Etimek lezzet olarak hemen her şey ile tat uyumu sağlayan bir yiyecek olduğu için,  tüketimi oldukça kolaydır. Örneğin ister tuzlu ile isterseniz de tatlı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca diyette olan kişiler için etimek, atıştırmalık olarak da kullanılabilir. Hem doyurucu hem de tok tutucu özelliği vardır.


Özellikle yaygın olarak bilinen etimek tatlısı, oldukça lezzetli hafif ve yapımı çok kolay bir tatlıdır. Bu tatlının yapımında da bir çok değişik kombin yapmak mümkündür. Tamamen hayal gücünüz ile değişik lezzetler bulmak size kalmış. Dilerseniz muhallebili, krem şantili, portakallı, sütlü, ballı daha bir çok çeşitte etimek tatlısı yapılabilir. Etimek tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafiftir. Çok fazla vakit ayrılmadan yapılabilecek, pratik bir tatlı olan etimek tatlısı, aniden gelecek olan misafirlere yapım için oldukça uygundur. Ayrıca etimek tatlısı, kilo almaktan korkarak tatlı yiyemeyen diyetteki kişiler için de gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir tatlıdır.

Etimek tatlısı için gereken malzemeler şunlardır (8 kişilik);
  • 1 paket etimek ana malzeme.
  • 2 bardak şeker
  • 3 bardak su
 Muhallebi için malzemeler
  • 2 bardak şeker
  • 3 kaşık nişasta
  • 2 kaşık un
  • 1 kg süt
  • 100 gram margarin
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
Etimek Tatlısı Hazırlanışı

Öncelikle etimekler paketinden çıkarılarak, geniş bir tepsiye düzenli bir şekilde dizilir.
Etimek Tatlısı

Diğer bir taraftan ocakta 2 bardak şeker ve 3 bardak su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan şerbet, çok az bir miktar soğumaya bırakılır ki, tatlı hamur olmasın. Daha sonra, şerbet hiç kuru yer kalmayacak şekilde bütün etimeklerin üzerine eşit bir şekilde dağıtılır. Özellikle kenar kısımlar daha sert olduğu için, o kısımlara daha fazla dökmek yararlı olacaktır. Eğer dilerseniz, kendi hayal gücünüze göre süt ve benzerle ile de bu yumuşatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, başka bir tencereye 2 bardak şeker, 3 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un, ve 1 kilo süt katılarak muhallebi hazırlıklarına geçilir. Bu karışımın top top olmasını engellemek amacıyla  bir telle karıştırmakta fayda vardır. Kaynadıktan sonra, altını kapatmadan önce, içine margarin atılır ve eriyene kadar kaynatılır. Muhallebi, şerbetin tersine soğumadan, önceden  şerbet gezdirilen etimeklerin üzerine, silikon bir ıspatula yardımıyla yayılır. Bu işlem de bittikten sonra, son aşama olan krem şanti yapımına geçilir.

Derin bir kapta, bir su bardağı sütü ve bir paketin içinden çıkan iki krem şantiyi birleştirerek mikser ile 5-10 dakika aralığında çırpılır. Eğer krem şanti oldukça koyu bir kıvam almışsa, krem şanti hazır demektir. Krem şanti de, şerbetli etimeklerin üzerindeki muhallebinin üstüne yayıldıktan sonra, etimek tatlısı soğumaya bırakılır. Yeterince soğuyan etimek tatlısı, üzerine streç film çekilerek (tepsinin bir kenarından diğerine doğru, tatlının görüntüsünün bozulmaması için, streç filmin krem şantiye değmemesi gerekmekte) buz dolabına koyulur. Servis etmeden önce gerektiği kadar soğuyup soğumadığına dikkat edilmelidir zira etimek tatlısı, soğuk yenildiğinde daha lezzetli olan bir tatlıdır. Misafirlere  servis edilmeden önce bir çay süzgeci yardımı ile üzerine kakao serpilirse hem görsel açıdan, hem de lezzet açısından tatlınız çok daha güzel olacaktır.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:06:40

Etimek Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Etimek Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018