tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Armut Tatlısı

Armut Tatlısı, özellikle yaz aylarında tatlı ihtiyacınızı gidermede hem hafif olması açısından hem de dondurma ile de tüketebilmeniz açısından serinletici tatlı niteliğindedir. Ramazanda oruç tutmanın yaz aylarına denk gelmesiyle yüksek saat oruç tutanların tatlı ihtiyaçlarını giderecekleri bu hafif tatlı çeşidinde kullanacağınız armutların sert armut olmaması gerekmektedir. Santa marina veya Frenk tipi armutlar tercih etmeniz Armut Tatlısı için ölçülü niteliktedir. Ayrıca kullanacağınız armutların mutlaka saplarının olması ve sökmemeniz gerekmektedir. Zira bu sapları dekor olması açısından tatlımızda kullanacağız. Çürük ya da bereli armutlar tercih edilmemelidir. Orta yumuşaklıkta seçeceğiniz armutları hijyen olması açısından iyice yıkayıp kurulamalısınız.

Armut Tatlısı hazırlarken kullanacağınız tencerenin genişliği de önemlidir. Dik olarak pişireceğiniz armutları yana yatmayacak şekilde muhafaza eden bir tencerede bu tatlıyı pişirmelisiniz. Yumuşayan armutların da tam olarak sosu çekebilmesi için en az 3 saat sosta ters düz çevirip bekletmeniz tavsiye edilmektedir.

Yaz aylarının kurtarıcısı bu lezzetli Armut Tatlısı'nın malzemeleri ve yapılışından bahsedecek olursak;

Armut Tatlısı Malzemeleri(8-10 Kişilik)

  • 5 adet Santa Marina veya Frenk tipi armut
  • 1 tutam karabiber
  • 1 paket vanilya
  • 3 adet karanfil
  • 1 çubuk tarçın
  • 3 yemek kaşığı bal(petek balı daha da tatlı olması açısından etkilidir)
  • Limon suyu
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı üzüm suyu
  • 1,5 su bardağı nar suyu

Armut Tatlısı Yapılışı

Derin bir tencereye nar ve üzüm suyunu ekleyelim. Ardından karanfil, tarçın, bal, limon suyu, vanilya ve şekeri de ekleyerek orta dereceli ateşte yaklaşık 10 dakika kadar karıştırarak pişirelim. Sosumuz pişerken armutları soymaya başlayabiliriz. Tencerenin dibinde dik durabilmesi için armutları alt kısımlarını kesecek şekilde soyalım. Ve soyulan armutları sosun içine koyarak yaklaşık 30 dakika kadar armutları alt üst ederek pişirelim. 

Armut Tatlısı

 

Orta yumuşaklıkta olan armutların pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla anlayabiliriz. Kürdan armutların içine tam olarak batıyorsa armutlarımız pişmiş demektir. Eğer sert olduğunu düşünüyorsanız kısık ateşte armutları bir müddet daha pişirebilirsiniz. 

Piştiğine ikna olduğumuz armutları ayrı bir servis tabağına alarak kalan sosu tencerenin yarısına inene kadar pişirmeye devam edelim. Ardından iyice azalan sosu derin bir tabağa alarak armutları da bu tabağın ortasına koyalım. Yaklaşık 3 saat kadar bekleterek armutların sosu iyice içine çekmesini sağlayalım. Tamamen sos ile harman olan armutları servis tabağına alalım. 

Üzerini süslemek ve serin bir tatlı elde etmek için armutların üzerinde sos gezdirerek yanında dondurma ile ikram ederseniz bir lezzet harikası elde etmiş olursunuz.

Armut Tatlısı'nı sade olarak pişirmeyi denemek isteyenler için de başka bir alternatif tarifimizi denemenizi tavsiye ederiz. Özellikle fırında kızarmış armutları görmek isteyenler bu tarifimi de mutlaka denemeliler.

Armut Tatlısı Malzemeleri

  • 6 adet orta büyüklükte armut
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su

Armut Tatlısı Yapılışı

Armutları yıkayarak kabuklarını soyalım. Armutların dik durabileceği yayvan bir tencereye 1,5 su bardağı su ilave ederek armutları pişirelim. Armutların pişme esnasında sudan ara ara armutlara dökerek tamamen yumuşayana kadar pişirmenizi tavsiye ediyoruz. Tamamen yumuşayan armutlara şeker ilave edelim ve bir miktar daha kaynatmaya devam edelim.

Pişen armutları sapları yukarıda kalacak şekilde fırın tepsisine dizelim ve tenceredeki suyu üzerlerine dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede armutları tarçın rengi kıvamına gelene kadar pişirelim. Soğuduktan sonra yine dondurma ve sosla süsleyerek ikram edelim.

Afiyet Olsun.

 

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 03:08:19

Armut Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Armut Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Bal Parmak Tatlısı

Bal parmak tatlısı, şerbetli tatlı sevenlerin hoşuna gidecektir. Dilerseniz tatlının içine biraz ceviz içi ve tarçın ilave edebilirsiniz. Bu şekilde lezzeti ve tadı daha hoş olacaktır. İsterseniz tatlıyı kurabiye gibi pişirerek, b...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Muhallebili kadayıf tatlısı, özellikle ramazan iftar sofralarının vazgeçilmezi olan kadayıftan yapılan nefis...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Cevizli İncir Tatlısı

Cevizli incir tatlısı, az zahmetle çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz, sağlıklı olduğu kadar besleyici de bir meyve tatlısı çeşididir. Ayrıca incir ve cevizin insan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Çocuklarınızı...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018