{ "title": "Zerde Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/zerde-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 19:15:36", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Zerde tatlısı, özel günlerin severek tüketilen gerçekte safranla renklendirilmiş bir tatlıdır. Ancak safran fiyatlarının yüksek olması nedeniyle zerdeçal buna alternatif olarak kullanılmaktadır. Zerdeçal hint safranı olarak bilinmektedir. Pelte tarzında hazırlanan tatlı, pirinç, nişasta, şeker ve su içermektedir. İçine damak tadınıza uygun şekilde farklı malzemeler koyabilirsiniz. Yalnız içine ilave edeceğiniz zerdeçal ya da safranın miktarını ayarlamanız gerekir. Hafif bir lezzet, mükemmel bir renk elde etmelisiniz. Zerdeçalın faydaları dikkate alındığında, hazımsızlık, şişkinlik ve mide bağırsak hastalıklarına karşı faydalı bir tatlı tüketeceksiniz. Bu hem lezzetli hem de faydalı tatlıyı birlikte hazırlamaya başlayalım.

Zerde tatlısı için gerekli malzemeler
Süslemek için malzemeler
Zerde tatlısı nasıl yapılır?

Tatlının yapımına zerdeçalı bir çay bardağı kadar sıcak suda eriterek başlayalım. Daha sonra pirinçleri yıkayarak, uygun bir tencerenin içine üzerini örtecek kadar su koyarak orta ateşin üzerinde pişirmeye başlayalım. Pirinçler yumuşayınca ocağın altını kapatabiliriz. Bu arada nişastayı bir su bardağı içine koyduğunuz suyun içine eritin. Haşlanan pirinçler suyunu çekince, bunun üstüne nişastalı suyu ve zerdeçallı suyu ilave edin. Karışımı iyice harmanladıktan sonra, içine 5 su bardağı su ilave edin. Bunu koyu bir kıvam alıncaya kadar ocağın üzerinde, orta ateşe koyarak pişirin. Koyulaştığında ateşten indirerek, kaselerin içine koyun ve soğumasını bekleyin. Bu arada küçük bir tavanın içinde dolmalık fıstıkları hafifçe pembeleşinceye kadar orta ateşte kavurun. Bunları zerde tatlısının üzerine paylaştırın. Kuş üzümü ve toz Antep fıstığıyla süsleme yaparak servise hazır hale getirin. Konuklarınız için farklı bir lezzet hazırlamak istediğinizde, zerde tatlısını unutmayın.

Afiyet olsun.
" } ] }