{ "title": "Yoğurt Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/yogurt-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 00:33:08", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Yoğurt tatlısı, çok farklı bir yeri vardır bende. Yoğurt talısını çok sevdiğimden dolayı yemek yapmaya başladığım ilk zamanlardan beri sık sık yoğurt tatlısı yapıyorum. Eski zamanlarda gazete kupürlerinde yemek ve tatlı tarifleri olur, annem de her hafta sonu bir gazete alır ve annemle beraber tariflere bakardık. Bir gün tarifler arasında yoğurt tatlısını gördüğümüzde annemle ben ikimizde çok şaşırdık. İkimiz de yoğurttan tatlı olurmu diye düşünürken annem hadi yapmayı deneyelim dedi. Hemen tarife göre malzemeleri ayarlayıp yoğurt tatlımızı yaptık. Yaptığımız tatlının hem görselliği çok nefis olmuştu ve o günden sonra sık sık bu tatlıyı yapmaya başladım. İlk yaptığım yıllarda sürekli aynı tatlıyı yapınca insan ezberliyor. Bu nedenle gazete kupüründen kestiğim yoğurt tatlısı tarifini yırtıp atmıştım. Aradan yıllar geçtikçe zamanla yapmamaya başladım ve tarifini unutmuşum. Geçen gün geçmişi hatırlayınca bu tatlıda aklıma geldi ve özlediğimin farkına vardım. Tarifini de unuttuğum için internetten aradım. Bulduğum tarifler yoğurt tatlısı adı altında revani tarifleriydi. Sağlıklı bir tarif bulamadığım için de oturdum hatırladığım kadarıyla kenditatlımı kendim yaptım. Ama öyle güzel oldu ki sanki yıllar önceki yaptığım tatlılarıma benzedi ve hemen bu uyguladığım tarifi bir deftere yazdım. Bir daha unutursam belki kıvamını tutturamam diye. Şimdi sizler için bu tarifi yazıyorum.

Yoğurt Tatlısının Malzemeleri
Şerbeti için
Yoğurt Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak 3 kahve fincanı dolusu şeker ve üç adet yumurtayı bir mikser yardımıyla çırpalım. Çırpma işlemini köpüklüm krema kıvamına gelinceye kadar devam edelim. Ardından yoğurt ve sıvıyağı ekleyip bir miktar daha çırpalım. Kabartma tozu, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunuda ilave ettikten sonra bir elimizle karışımı karıştırırken diğer elimizle ağır ağır unu ilave edelim. Unun hepsini aynı anda ilave ederseniz topaklanır. Bu nedenle karıştırarak unu ilave etmelisiniz.

Kek malzememiz hazır olduktan sonra bir borcamı veya fırın tepsisinin içine iki yemek kaşığı yağla yağladıktan sonra kek hamurunu boşaltın ve yayın. Fırınınızın ısısını 190 dereceye ayarladıktan sonra, kek hamurunuzun bulunduğu borcamı fırına sürün. Hamurunuz pişene kadar fırında beklettiğinizde ilk 20 dakikada kesinlikle fırının kapağını açmayın. Şayet fırının kapağını erken açarsanız o zamana kadar kabarmış olan kek hamurunuz birden sönecektir. 20 dakika geçtikten sonra açın ve bir kürdanla kontrol edin. Kürdanı kek hamuruna sapladığınızda temiz çıkıyorsa hamur pişmiş demektir. Şayet kürdan hamurlu çıkıyorsa henüz pişmemiş demektir. Tek tarafı daha iyi piştiyse çevirin ve tamamen kekiniz hazır olduğunda çıkarabilirsiniz.

Kek hamurunun fırından çıkarılışı önemlidir. Hamuru soğuk bir odada fırından çıkarıyorsanız sönebilir. Isı değişimi ani olmamalıdır. Önce fırının altını kapattıktan sonra kapağını açın ve bir iki dakika bekletin. Ardından oda sıcaklığına çıkarın ve soğuması için beklemeye alın. Şayet çabuk soğusun diye soğuk balkona koyarsanız kek hamurunuz birden söner.

Yoğurt tatlısının şerbeti için ve suyu bir tencere içerisine koyarak kaynatmaya başlayalım. Şerbetimiz hafif hafif fokurdamaya başladığında bir dilim limonun sıkılmış suyunu ilave ederek 4-5 dakika daha kaynatalım. Limonu ilk başta koysanız veya şerbeti ocaktan indirdikten sonra ilave etseniz şerbetiniz daha çabuk şerbetlenir. Bu nedenle ocaktan almadan 5 dakika önce ilave etmek tam zamanı olmaktadır.

Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra ocaktan alın ve bir süre ılıması için serin yerde bekletin. Biraz ılıdıktan sonra kek hamurunuzun üzerinde dökün. Kekin her yerinin ıslanmasına dikkat edin. Şerbeti üzerinde gezdirdikten sonra 30 dakika dinlendirin ve bıçak yardımıyla keserek servis edebilirsiniz.

Yoğurt tatlısının bir başka özelliği de çabuk bozulmuyor olmasıdır. En son yaptığım zaman Ramazan ayıydı. Bu nedenle ailece yemekten sonra fazla tatlı yemediğimiz için bir hafta boyunca tüketemedik. Bir hafta boyunca buzdolabında saklamama rağmen en ufak biçimde bozulma belirtisi göstermedi. Tatlınızı servis edeceğiniz zaman dibinde biriken şerbeti bir yemek kaşığıyla alarak tekrar üzerine serpiştirin ve ıslatın. Bu şekilde kuruma gibi durumlarla da karşılaşmazsınız. Kısaca hem uzun süre bozulmadan muhafaza edebileceğiniz hem yapımı pratik hem de ekonomik ve masrafsız bir tatlının yapılışını öğrenmiş oldunuz.

Yukarıda yoğurt tatlısının tarifini ve tarifteki anlatılan bazı uygulamaların püf noktalarını anlattım. Bu tarifin malzemelerine ve yapılış şekli bakımından anlatılanlara harfiyen uyum sağlarsanız lezzetli bir tatlı yapmamanız için hiçbir sebep yoktur. Püf noktaları da ihmal etmediğiniz taktirde kesinlikle bir hata yapma şansınız da olma ve nefis bir tatlı ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.
" } ] }