{ "title": "Vezir Parmağı Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/vezir-parmagi-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 06:33:29", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Vezirparmağı tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafif bir tatlı tarifidir. Tatlının adının vezir parmağı olmasının nedeni tatlının şeklinden kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve yapılışı tulumba tatlısına benzer olsa da her tatlının kendine has ayrı bir tadı varıdır. Siz de bu tatlının tadını merak ediyor iseniz hazırlanışına ve malzeme listesine bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Ardından hazırlanışı kolay olan bu tatlının bir tek hazırlanması ve sunum yapılması kalıyor.

Vezirparmağı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeleri
Kızartılması için
  • Bir veya iki su bardağı sıvıyağ
Vezirparmağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Vezirparmağı tatlımızın hazırlanışı hamur ile başlayalım ve bunun için suyu bir tencerenin içerisine alıp ısıtalım. Isının suyun içerisine tereyağını ilave edelim ve eritelim. Yağ eriyince tencerenin içerisine unu eleyerek boca edelim ve unun üzerine de tuz ile şekeri serpiştirelim. Kaynayana dek bu karışımı sürekli karıştıralım ve kaynamaya başladığında ise ocağın altını en kısık ateşe alıp 3-4 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirelim.

Hamur tencerenin içerisine yapışmayacak niteliğe geldiğinde ise hamuru ocağın üzerinden indirelim ve ara sıra karıştırarak soğutalım. Bu arada hamur soğurken biz de şerbeti hazırlamaya geçebiliriz. Şerbet için verilen suyu ve toz şekeri uygun büyüklükte bir tencerenin içerisine alalım ve tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşte şerbeti kaynatalım ve kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilavesi yapıp bir taşım daha kaynatalım. Şerbet kaynadıktan sonra ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için bir kenara kaldıralım.

Hamur soğuduktan sonra diğer malzemeleri hamurun içerisine alalım ve mikser ile çırpalım. Pürüzsüz bir hamur oluşturana dek mikser ile çırpalım ve istediğimiz görüntüye ulaşınca ellerimizi sıvıyağ ile hafif şekilde yağlayalım. Soğuk olan hamurdan parçalar kopartıp önce yuvarlayalım. Ardından ise parmak şeklini verelim ve bu şekilde diğer kalan hamura da aynı işlemi uygulayalım. Şekil verdiğimiz hamurları soğuk olan yağın içerisine alıp her taraflarını kızartalım. Kızarmış olan hamurları önceden hazırladığımız ve soğuttuğumuz şerbetin içerisine alalım ve şerbetini çekene dek bekletelim. Bütün hamurları şerbete buladıktan sonra bir saat kadar bekletelim ve sürenin ardından şerbetin içerisinden çıkartıp servis tabaklarına alalım.

Dip Not; İlk seferde soğuk yağın içerisine aldığımız tatlıları kızarttıktan sonra yağı soğutalım ve ikinci sefer de kızartacağımız hamurları soğuk yağın içerisine alalım. Bu şekilde yağın içerisine alacağımız sıradan yağın soğuk olması gerekiyor. Bu yöntem vezirparmağı tatlısının en önemli bir püf noktasıdır.
" } ] }