{ "title": "Uğut Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/ugut-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 02:23:56", "author": "Merve Türk", "article": [ { "article": "
Uğut Tatlısı, Şarkışla ve Sivas yörelerinde sıklıkla yenen bir şifa kaynağı tatlıdır. Buğday ve sudan yapılan bu tatlı hiçbir tatlandırıcı kullanmadan yapılan, lezzetini kendi kıvamından alan ve buğdayın çimlendirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. Yapımındaki zorluk aşamalarından dolayı özel günlerde yapılması tercih edilen uğut tarifini yazımızdan takip ederek kendiniz için deneyebilirsiniz. Evlerinde sağlıklı besinlerin olmasına önem veren anneler ve bireyler için bu enfes tatlı kaçınılmaz olacaktır.

İşte Uğut Tatlısı Nasıl Yapılır?

Uğut yapımına başlamadan önce 18 litrelik teneke taban kısmından çiviyle 15-20 yerinden delinir. Bu işlemin ardından delinen teneke yarısına kadar buğdayla doldurulur. Güneş almayan loş bir yerde muhafaza edilerek ıslatılarak bırakılır. İki günde bir ıslatma işlemi yapılan buğdaylar iyice karıştırılır. Artık buğdaylar çimlenmeye başladığında tenekenin dolmaya başladığı görülür. Çimlenme ilerledikçe buğday da topaklanmalar görülür.

Buğdayın topaklanmasının ardından bir bez üzerine serilen buğdaylar ufalanır. Ufalanarak birbirinden ayrılan buğdaylar tekrar tenekeye konarak ıslatılmaya devam edilir. Bu işlem yaklaşık 15 gün kadar sürmektedir. Bu süreç içinde buğday tanelerinin filizleri ve saçak kökleri 4-5 cm. Kadar uzamaktadır.

Saçak köklerinin filizleri beyaz renktedir. Uğut Tatlısının acı olmaması açısından filizlerin yeşermemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yeşerme başlamadan toplanan buğdaylar yuvarlak bir taş veya tokmak yardımıyla dövülerek ezilir ve suyu alınır. Miktarı az olan bu suya biraz daha su eklenerek büyük bir kap içinde kaynatılmak üzere ocağa alınır. Kaynamaya başlayan ve artık olma aşamasına gelen uğut için çok katı olmayacağı şekilde un ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Kıvamı koyu oluncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir.

Koyulaşan uğutun üzeri sakızlaşmaya başlar. Bu aşamasında artık uğut tatlısının olmaya başladığını gözlemleyebiliriz. Kıvamını alan uğut koyu kahverengini alır. 15 dakika daha ocakta kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurularak tüketilen uğut kahvaltılarda ekmeklere sürülmek üzere kullanılır.
" } ] }