{ "title": "Tulumba Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/tulumba-tatlisi.gif", "date": "23.01.2024 04:03:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Tulumba tatlısı ne kadar kıtır bir lezzeti olursa o kadar zevkle yenilebilecek tatlı çeşitlerinden biridir. Aslında oldukça kolay bir tatlıdır. Normalde dışarıdan aldıklarınız özel makinalarda yapılmaktadır. Ama isterseniz bunu evde kendinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Önemli olan tatlının hamurunu iyi yoğurmanız, pürüzsüz bir kıvam elde etmenizdir. Bir de tulumba tatlılarını kızartırken ağır ateşte güzelce kızarmalarını sağlamalısınız. Tatlının hamuru kek hamurundan daha sert olmalı, şerbeti ise baklava şerbetinden daha koyu kıvamlı olmalıdır. Daha sonra tatlılarınızı hem konuklarınıza ikram edebilir hem de afiyetle tüketebilirsiniz. Şimdi hep birlikte tulumba tatlısını hazırlamaya başlayalım.

Tulumba tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbet malzemeleri
Tulumba tatlısı nasıl yapılır?

Tatlının yapımına başlamadan önce şerbetini hazırlayalım. Şerbetin kıvamı koyu olmalıdır. Bir tencerenin içine suyu ve toz şekeri koyalım. Bunu orta ateşe koyarak pişirmeye başlayalım. Kaynamaya başladığında içine bir dilim limonu ilave edelim. Daha sonra koyu kıvamlı oluncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika kaynatmaya devam edelim. Daha sonra ocaktan aldığımız şerbetin soğuması için uygun bir yere alalım.

Şimdi tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya başlayalım. Bir tencerenin içine toz şekeri, suyu, tereyağı ve tuzu koyarak kaynatmaya başlayın. Kaynadığında içine 2,5 su bardağı unu ilave edin. Bunu topaklanmaması için tahta bir kaşıklı hızlı bir şekilde karıştırın. Toparlana hamuru yaklaşık 2-3 dakika sertçe vurarak pişirin. Daha sonra ocaktan alarak, ılınmasını sağlayın. Hamurunuz ılındıktan sonra, içine yumurtaları kırarak iyice yedirin. Bu sırada hamurunuz parçalı bir görünüm alabilir. Fakat bunun için telaş etmenize gerek yok. Siz hamuru yoğurdukça kendisi düzelecektir. İçine irmik ve nişastayı da ilave ederek yoğurmaya devam edin.

Hamur hazır olduğunda, derin bir kızartma tenceresinin içine bol miktarda sıvı yağı koyun. Yaklaşık bir litre kadar yağ kullanabilirsiniz. Hamurunuzu sağlam bir sıkma torbasının içine koyun. Yağı kızdırmadan hamuru içine sıkacaksınız. Tulumba tatlısının şeklini veren tırtıl kalıbı kullanırsanız, hazır tatlılardan farklı olmayan şekilde tulumba tatlısı hazırlayabilirsiniz. Olmazsa elinizle şekil vermeye çalışın. Yağın içine yeteri kadar hamur sıktıktan sonra, ocağın altını açın. Yağ kızıp tatlılar yağın üzerine çıkınca, biraz ateşin ayarını düşürün ve tatlıları istediğiniz kadar kızartın. Ağır kızardığı kadar çıtır bir tulumba tatlısı hazırlayabilirsiniz. Yağın içinden aldığınız tatlıları soğuk şerbetin içine atın. Burada 1-2 dakika kaldı mı yeterli olacaktır. Bu arada daha hamurunuz varsa, ocağın altını kapatın ve yağın soğumasını sağlayın. En azından yağ iyice ılınsın. Bunu yapmazsanız, tatlıları içine attığınızda hemen kızaracak ve içleri hamur kalacaktır. Ayrıca tulumba tatlısının özelliği olan çıtırlık elde edilmeyecektir.

Şerbetlenen tatlıları servis tabaklarına alarak, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }