{ "title": "Trileçe Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/trilece-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 10:36:24", "author": "Esra topal", "article": [ { "article": "
Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan Trileçe Manda, Koyun ve keçi sütlerinin karışımlarıyla ıslatılarak pişirilen pandispanya'dan yapılan harika bir lezzettir. Tüm dünya tarafından tercih edilen Balkanlarda meşhurlaşmış bu lezzet için uğraşmak biraz meşaketli gibi gözükse de tadına vardığınızda zahmete değdiğine ikna olacaksınız. Kimi yörelere göre sunum şekilleri ve malzemelerinde ufak nüanslar barındırsa da Trileçe bir kere denediğinizde mutfak kültürünüzden eksik etmeyeceğiniz bir tatlıdır. Ufak bir hatırlatma; Trileçe yapmanın ustalığını hamurunu beyaz olarak yapabilmek olarak söyleyebiliriz.

Bazıları tarafından malzemelerinde koyun, manda ve keçi sütü yerine pastörize süt de kullanılmaktadır. Ancak emin olun adını aldığı has sütlerden yapılırsa pastanede üretilmiş lezzette ve tam puanla bir tatlı yapabilmeniz mümkündür. Karamelli tatlıları sevenler için de değişik bir fikir olarak karşımıza çıkan Trileçe Tatlısı'nın tüm ölçülerini birebir uyguladığınızda kendinizi bir Balkan ustası gibi hissetmeniz mümkün.

Bu mükemmel lezzetin detayları ise şöyledir:

Trileçe Tatlısı Malzemeleri (1 tepsi için)

Pandispanyası için
Şerbeti için
Karameli için
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
Trileçe Keki' Nasıl Yapılır?

Öncelikle yumuşak bir kek olması sebebiyle, bol bol karıştırmanız gerekmektedir. Özellikle yumurta ve şekeri eklediğiniz kapta mikserin yüksek devrinde birkaç dakika çırpma işlemi yapalım. Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek tahta kaşık yardımıyla şeker karışımının içine ekleyelim. Alt üst ederek bir müddet daha karıştıralım ve derin bir borcamı tereyağıyla yağlayarak karışımı dökelim. Önceden ısıttığımız fırında 180 derecede yaklaşık 45-50 dakika kadar pişirelim. Bu aşamadan sonra kek pişerken diğer yandan sütlü şerbeti hazırlayabiliriz.

Sütlü şerbet için; süt, şeker ve süt kremasını geniş ve derin bir kaba ekleyerek mikser yardımıyla iyice köpürene kadar çırpalım. Burada kıvamını köpüğün sütün üstüne çıktığında anlayabilirsiniz. Bu süreç yaklaşık 10-12 dakika kadar sürmektedir. İyice kabaran köpükler sizi korkutmasın zira kek bu karışımı iyice emecektir.

Şerbetini hazırladığımız Trileçe için sıra geldi karameli hazırlamaya. Teflon bir tavaya şeker ekleyerek kısık ateşte şeker esmerleşene kadar ocakta bırakalım. Yanmamasına dikkat etmeniz gereken şekerin rengi koyulaştığında tereyağı ekleyelim. Tahta bir kaşık yardımıyla bir yandan karıştıralım. Son olarak süt kremasını da ekleyerek hızlı olarak karıştıralım. Hızlı karıştırmamızın sebebi sütün kesilmesini önlemek içindir.

Trileçe Tatlısı için tüm aşamaları tamamladıktan sonra geldik sunumuna. Pişen kekimiz ılıkken kürdan ile delikler açalım. Şerbetin iyice emmesi amaçlanan bu işlemin ardından keki dilimlere ayıralım.

Sütlü şerbeti de kekin üzerine yayarak dökelim. 1-2 saat buzdolabında dinlendirerek hazırladığımız trileçe tatlısının üzerine çıkardıktan sonra karameli dökelim. Eğer tatlıyı daha sonra tüketmek isterseniz, karameli de sonra sürebilirsiniz. Buram buram süt ve karamel kokan bu lezzetli tarifi mutlaka denemelisiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }