{ "title": "Sütlü Top Tatlılar", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/Sutlu-Top-Tatlilar-92.jpg", "date": "18.01.2024 22:19:11", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "Sütlü top tatlılar, Toplum olarak tatlıyı çok sevmekteyiz. Baklavadan lokuma kadar pek çok tatlımız da Türk mutfağının lezzetlerindendir. Tatlılar, genel olarak şerbetli tatlılar ve sütlü tatlılar olarak iki kısımda gruplanır. Şerbetli tatlılar, daha çok serin ve soğuk havalarda tercih edilir. Sütlü tatlılar ise şerbetli tatlılara göre biraz daha hafif oldukları için yılın her dönemi tüketilebilir. Sütlü tatlılarda şeker, şerbetlilere göre daha az kullanılır.

Sütlü tatlılar, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Sütlü tatlılar yapılışları kolay ve hafif olduğu için tercih edilirler. Hemen herkesin yapabileceği birçok sütlü tatlı vardır. Muhallebiden keklere, sütlaçtan yaş pastalara kadar geniş bir yelpazede sütlü tatlılar yapılmaktadır. Birçok sütlü tatlının malzemesi hemen elimizin altındadır.

Sütlü top tatlılar, hazırlanışları fazla uğraştırmayan, malzeme olarak da sütten başka birkaç tane malzemeyle kolayca hazırlanabilen tatlılardır. Sütlü top tatlılar, hazırlanması ve yenmesi pratik olan tatlılar oldukları için günümüzde insanlar fazlaca tercih etmekteler. Sütlü top tatlıların birçoğunda ana unsur sütten sonra irmik gelmektedir. Top şeklini irmikle hazırlananlarda daha kolay verilmesi ve dağılmaması durumu etkendir. En çok bilinen ve sütle hazırlanan sütlü top tatlılar, Hindistan cevizli irmikli toplar, çikolatalı irmikli toplar, pamuk toplardır. Bunların yapılışları genel olarak birbirlerinin çok yakındır. Malzemeleri farklılık gösterir. En çok yapılan ve bilinen diğerlerine göre daha az malzeme isteyeni Hindistan cevizli irmik toplardır.

Hindistan cevizli irmikli toplar malzemeleri (3-4 kişilik)
Hindistan cevizli irmikli toplar nasıl yapılır?

Süt, irmik ve toz şeker tencereye konulup, ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirilir. Ateşten alınana muhallebi kıvamındaki malzeme soğuyuncaya kadar karıştırılmalıdır. Muhallebiye toz krem şantiyi döküp yedirene kadar tekrar karıştırılır. Karışımdan eller ıslatıla ıslatıla toplar hazırlanır. Toplar bir tabak içerisinde bulunan kakao ve Hindistan cevizi karışımında tekrar yuvarlanır. Topları bir tepsiye dizip üstüne dilenirse dövülmüş fıstık veya fındık serpilir. Servise hazırdır.

Çikolatalı irmik topların farkı muhallebiye kakao katılmasıdır.

Pamuk toplar malzemeleri (3-4 kişilik)
Pamuk toplar nasıl yapılır?

Bir tencerede un margarinle kavrulduktan sonra, süt, vanilya, şeker sırayla ilave edilip muhallebi kıvamına kadar karıştırarak pişirilir. Muhallebi soğutma işlemi yapıldıktan sonra topların içine dilimlenmiş muzlar yerleştirilir. Bir tabaktaki Hindistan cevizine bulanarak tepsiye dizilir. Servise hazırdır.
" } ] }