{ "title": "Sütlü Nuriye Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/sutlu-nuriye-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 09:04:21", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Sütlü Nuriye tatlısı, baklavayı aratmayacak nitelikte olan sütlü nuriye tatlısı leziz olduğu kadar pratik bir tariftir. Özellikle hazır baklavalık yufka ile yapıldığı için de el oyalamamaktadır. Ancak evde kendiniz baklavalık hamur hazırlayıp da yapabilirsiniz. Baklavalık yufka ile hamuru aynı nitelikte olmaktadır.

Sütlü Nuriye İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Sütlü Nuriye Nasıl Yapılır?

Sütlü Nuriye tatlısını hazırlamak için ilk önce hazır baklavalık yufkaları masanın veya tezgâhın üzerine alalım. Yufkaların üzerine bir tane tatlıyı pişireceğimiz tepsiyi kapatalım ve dışta kalan kısımları bir bıçak ile keselim. Eğer sütlü Nuriye tatlısını pişireceğiniz fırın tepsiniz hazır baklavalık yufkalar ile aynı ebatta ise bu sizin için bir avantaj olacaktır.

Tereyağını bir sos tenceresinin içerisine alıp eritelim. Bu aşamada yağın çok fazla kararmaması gerekiyor. Rengi açılan yağı ocağın üzerinden indirelim ve fırın tepsisinin iç kısma bu yağdan 2 yemek kaşığı ilave edip fırça ile tepsiyi bir güzel yağlayalım. Ardından baklavalık yufkalardan iki tanesini bir merdane veya oklavanın içerisine sarıp yufkayı tepsiye serelim. Yufka oklavaya sarıldığı için tepsinin içerisine düzgün bir şekilde serilecektir. Serdiğimiz yufkaların üzerine tereyağından bir fırçayla her tarafına sürelim.

Eğer baklavalık yufkanın kenar kısımlarından almış iseniz bu aşamada kestiğiniz kenarlardan yufkaların üzerine birkaçını serpiştirebilirsiniz. Akabinde yağlanmış olan yufkaların üzerine ceviz içinden biraz serpiştirelim. Ardından tekrar iki tane baklavalık yufka alalım ve cevizlerin üzerine serelim. Yufkanın üzerine de yağ ile yağlayalım. Yağladığımız yufkaların üzerine de ceviz içinden serpiştirelim ve ardından cevizlerin üzerine tekrar yufka serip yağlayalım. Bu işlemi yufkalar ve ceviz içi bitene dek uygulayalım ve tepsinin en üstüne yufkalardan iki tanesini oklavaya sarıp düzgün bir şekilde yerleştirelim.

Sütlü Nuriye, tatlısının döşeme işlemi bittikten sonra tatlıyı baklava keser gibi veya küçük kareler olacak şekilde keselim. Sos kabının içerisinde kalan tereyağını da tatlının he tarafına sürelim ve tepsiyi 200 derecelik fırına gönderelim. Yaklaşık olarak sütlü nuriye tatlımızı fırında 25-30 dakika kadar pişirelim ve bu süre içerisinde de şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen suyu bir tencerenin içerisine alalım, üzerine de toz şekeri ilave edelim ve orta harlı ateşte şerbeti kaynaya dek pişirelim. Şerbet birkaç taşım kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edelim ve şerbeti bir dakika daha pişirip ocağın üzerinden alalım. Sıcak olan şerbetin içerisine soğuk sütü boşaltalım ver kaşık ile karıştıralım. Tatlımızı fırından alıp ılıması için bir dakika bekletelim. Bu aşmada da ılıyan şerbeti tatlının üzerine dökelim ve sütlü nuriyenin üzerine bir tepsi kapatıp şerbetini çekmesini bekleyelim. Şerbetini çekip soğuyan tatlımızı servis tabaklarının üzerine bir spatula ile alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }