{ "title": "Sütlü İncir Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/sutlu-incir-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 07:57:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sütlü incir tatlısı, Tekirdağ Yöresine ait bir tatlı türüdür. Özellikle Ramazan ayında yemeklerden sonra hatta sahur sofralarının aranan tatlarından biridir. Tekirdağ Yöresinde incir tatlısı incir dolması olarak da isimlendirilmektedir. Yörede yanında manda kaymağı ile servise sunulur.

Sütlü incir tatlısını ana malzemelerini kullanarak birkaç şekilde hazırlamak mümkündür. Tekirdağ yöresine has olan tatlının ana malzemelerinden olan süt, ceviz ve tereyağı tatlının olmazsa olmazlarındandır. Tatlıda kullanılan ceviz özellikle dövülerek toz şeker ve hatta tarçın ile harmanlanarak kullanılmaktadır. Bu harç ile incirlerin içleri doldurularak ortaya muhteşem bir tat çıkar. İncir tatlısı bu şekilde yapılırsa hazırlanan incirler tereyağı ile yağlanan bir güveç kaba sıralanıp, üzerine süt eklenerek pişirilir. İncirler sütü çektiğinde sütlü incir tatlısı hazır demektir. Sütlü incir tatlısının bu versiyonu Tekirdağ yöresine hastır. Sütlü incir tatlısının bir diğer versiyonu da dolma şeklinden daha farklıdır. İncirler önce ılık suda ya da sütte ıslatılarak yumuşatılır. Yumuşayan incirler minik minik doğranır. Tereyağında doğranan incirler ve dövülmüş ceviz kavrulur. Daha sonra ılık süte eklenerek karıştırılır. Tıpkı yoğurt gibi uyumaya bırakılır. Bu iki tarifte yörenin kimliğini taşıyan tarifler arasındadır. Ancak Türkiye'nin her yerinde uygulanan tatlı tarifleridir.

Sütlü İncir Tatlısı (Dolması)
Sütlü İncir Tatlısı Nasıl Yapılır?

Sütlü incir tatlısında kullanacağınız incirleri parçalamadan güzelce yıkayın. Yıkadığınız incirleri yumuşaması için ılık su dolu bir kaba alarak 30 dakika kadar bekletin. Kullanacağınız cevizleri iri şekilde parçalayın. Parçalanan cevizleri çukur bir kâseye alarak üzerine toz şeker ve toz tarçını ekleyip karıştırın.

Ilık suyun içinde yumuşayan incirleri alt tarafından parmağınız ile delerek dolma gibi açın. Tercihe doğru yan tarafından bıçak ile kesilerek de doldurulabilir. Dolma şeklinde açtığınız incirleri cevizli harç ile doldurun. Cevizler dışarı taşmamalıdır. Doldurduğunuz incirleri avuç içinizde yuvarlayarak alt kısmının kapanmasını sağlayın. Geniz bir tencerenin tabanını tereyağı ile iyice yağlayın. Doldurduğunuz incirlerin sap kısmı yukarıda kalacak şekilde tencereye aralıklı olacak şekilde sıralayın. Ufak bir tencerenin içinde su, süt ve toz şekeri ılıtın. Arzuya göre bu aşamada yalnızca süt kullanılabilir. Ilıyan sütü tencereye dizdiğiniz incirlerin üzerine dökün. Tencereyi orta hararetli ocağa alarak yarım saat kadar pişirin. İncirler sütü çektiğinde tatlı pişmiş demektir. Ufak bir tavanın içinde kokusu yok olana kadar tereyağını ısıtın. Isınan yağı pişen incirlerin üzerine gezdirin. İncirleri tereyağı ile ılımaya bırakın. Servis tabağınızın dibine ufak parçalar şeklinde kaymak yerleştirin. Her bir kaymağın üzerine bir tane incir tatlısı koyun. Tencerenin dibinde kalan harcı bir kaşık olacak şekilde incirlerin üzerine dökün. Sütlü İncir tatlınız servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sütlü İncir Tatlısı (2. Tarif)

Yukarıda verilen ölçülerdeki incirleri güzelce yıkadıktan sonra ılık suyun içine atın ve yumuşaması için 30 dakika bekletin. Yumuşayan incirleri eliniz ile sıkarak fazla suyunu atmasını sağlayın. İncirlerin sap kısımlarını bir bıçak yardımı ile temizleyin. Temizlenen incirleri bıçak ile birkaç parçaya bölün. Geniş bir tencerenin içine tereyağını alıp ısıtın. Isınan yağa doğradığınız incirleri ve toz şekeri ekleyip 3 dakika kadar kavurun. Üzerine iri çekilmiş cevizleri ekleyip kavurma işlemine devam edin. Uygun bir kabın içinde 2 su bardağı süte damak tadınıza göre toz şeker ilave edin. Tereyağında kavrulan incirlerin üzerine şekerli sütü ekleyerek 30 dakika kadar pişirin. İncirler yumuşadığında sütlü incir tatlınız hazır olacaktır. Servis anında üzerine toz tarçın serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }