{ "title": "Şöbiyet Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/sobiyet-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 22:37:32", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Şöbiyet Tatlısı şerbetli tatlılar arasında hem ikram etmek için hem de bir yerlerde tatlı yemek için en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Bu sebeple de tüm bayanların tarif defterinde yer verdikleri bir tatlı türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden de fıstıklı başta olmak üzere fındıklı ve cevizli türlerini de görebilmek mümkündür.

Şöbiyet Tatlısı Malzemeleri
Hamur açmak için;
Üzerine dökmek için;
Kreması için;
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 silme yemek kaşığı irmik
  • 2 silme yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
Şerbeti için;
  • 2,5 bardak su
  • 2,5 bardak şeker
  • 1-2 damla limon suyu
Süslemek için;
  • Toz halinde Antep fıstığı
Şöbiyet Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak hamuru hazırlamaya başlıyoruz Hamuru hazırlarken ilk olarak sıvı malzemeleri hamur yoğurma kabına alıyoruz. Bunun için süt, sıvı yağ, limon suyu ve yumurtayı alarak tuzla birlikte iyice karıştırıyoruz. Daha sonra bu malzemelerin üzerine bir miktar un serpip üzerine kabartma tozunu da ekleyip kalan unu da tekrar serpiştirerek yumuşak bir hamur ekliyoruz ve iyice yoğuruyoruz. İyice kendini toplayan hamuru hafifçe unladığımız tezgâhın üzerine alarak limon büyüklüğünde bezeler haline getiriyoruz. Daha sonra da bunları un serpiştirilmiş tepside bekletiyoruz.

Bezeler beklerken Şöbiyet tatlısı için iç malzememiz olan kremayı hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için de tencereye süt, şeker ve irmiği koyuyoruz. Daha sonra sürekli karıştırarak katılaşana kadar pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra içine vanilya ekleyip tekrar karıştırıyoruz ve soğuması için bırakıyoruz. Krema her ne kadar bu aşamada biraz sulu gözükse de soğudukça irmiğin de etkisiyle biraz daha katılaşacaktır.

Krema hazır olduktan sonra buğday nişastası aracılığıyla bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Aralarına nişasta ekleyerek yemek tabağı büyüklüğündeki 10 bezeyi üst üste koyuyoruz. Daha sonra bunları tek yufka gibi düşünerek açabildiğimiz kadar açıyoruz. Sonra bir kenarı 10 cm olacak şekilde keskin bir bıçak yardımıyla kesiyoruz. Kesdiğimiz bu karelerin içine kremadan bir tatlı kaşığı kadar koyuyoruz ve sonra bir kenarı karşısındaki kenara üçgen şeklini alacak biçimde koyuyoruz ve uçları birbirine yapışsın diye biraz bastırıyoruz. Tüm malzemelere aynı işlemi uyguladıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine alıyoruz ve hamurlar sırt sırta gelecek şekilde aralıksız diziyoruz.

Tepsimize tüm hamurları dizdikten sonra katı ve sıvı yağı eritip kızgın haldeyken Şöbiyet Tatlısı hamurları üzerinde gezdiriyoruz. Bu kızgın yağın her hamura değmesine dikkat edilmesi gerekir. Daha sonra tepsiyi önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına atıp pembeleşene kadar pişiriyoruz. Tatlı pişerken şerbeti hazırlamaya başlıyoruz. Şeker, su ve limon suyunu kaynatıp ılık hale gelmesini bekledikten sonra soğumuş olan tatlının üzerine döküyoruz ve son olarak da toz halindeki Antep fıstıklarını dökerek servis tabağında ikram ediyoruz.

Afiyet Olsun.
" } ] }