{ "title": "Şıllık Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/sillik-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 16:27:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Şıllık tatlısı, ülkemizde Güneydoğu bölgemizdeki Kürt köylerinde yüzyıllar boyu yapılan Şileki tatlısı, günümüzde bu isimle anılmaya başlamıştır. Eskiden üzüm pekmezi, un, yağ ve cevizden yapılan son derece sade ve doğal bir tatlıydı. Kürt lehçesine göre ıslak anlamına gelen Şileki olarak anılmaktaydı. Zamanla Şanlıurfa kültürünün tanıtımı sırasında bu tatlı şıllık tatlısı olarak çevrilmiştir. Son derece hafif ve leziz bir tatlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu tatlının ismini almasına neden olan bir olayında Urfalı bir sanatçının televizyonda istemeden yaptığı bir gafın neden olduğu söylenmektedir. Kadın izleyicisine şıllık diye hitap etmesi ve bu hatayı fark etmesiyle birlikte, \" Şıllık Urfa'da çok meşhur bir tatlıdır \" demesiyle Şileki şıllık tatlısı olarak anılır hale gelmiştir. Şıllık kelime anlamıyla hafif meşrep kadın anlamındadır.

Bu tatlının yapımında kullanılan malzemeler genellikle göz kararına göre ilave edilir. Bu nedenle bizde orijinaline sadık kalarak tarifi bu şekilde hazırladık. Tatlının bildiğimiz krep malzemeleri gibi hazırlanması ne kadar kolay olduğunu gösterir. Dilerseniz orijinali un ve sudan oluşsa da sizler su yerine süt kullanarak zenginleştirebilirsiniz. Tahmin ediyoruz tatlı sizin de hoşunuza gidecektir. Hem çok kısa sürede hazırlanması hem de lezzetiyle sıkça pişireceğinizi düşünüyoruz. Şimdi birlikte tatlımızın yapımına başlayalım.

Şıllık tatlısı için gerekli malzemeler
Şıllık tatlısı nasıl yapılır?

Derin bir kâsenin içinde su ve unu akıcı bir hamur kıvamında karıştırın. Bunu aynen krep hamuru yapar gibi hazırlayın. Malzemeleri elinizle çırpıcı yardımıyla çırpın. Mikser kullanmayın. Orijinalinde bu sacın üzerinde pişirilir. Ancak biz evlerde böyle bir şansımız olmayacağını düşünerek teflon tavanın içinde pişireceğiz. Tavanın içini yağlayarak ocağın altını yakın. Hazırladığınız hamurdan kepçeyle alarak içine dökün. Hamuru tavanın içine hafifçe yayın. Hamur ince bir katman halinde olmalı. Bir tarafı piştikten sonra, ters çevirerek diğer tarafında pişmesini sağlayın. Kalan hamurları da bu şekilde pişirin. Bunların yarısını bir tepsinin içine üst üste koyun. Bir yandan ceviz içlerini iyice dövün. Cevizleri tepsiye dizdiğiniz hamurların üzerine yayın. Kalan hamurları da cevizlerin üzerine yerleştirin. Bunların üzerine üzüm pekmezini gezdirin. Şimdi hazırladığınız hamurları dilimler halinde kesin. Bunları rulo yaparak sıcak olarak servis tabağına alın. Dilerseniz üzerine ceviz içi serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }