{ "title": "Şerbetli Gül Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/serbetli-gul-tatlisi.gif", "date": "18.01.2024 23:19:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Şerbetli gül tatlısı, görselliği ile gözlere hitap eden, lezzeti ile ise damaklarda harika bir tat bırakan hafif ve yapılışı oldukça kolay bir tatlı tarifidir. Görsel anlamda misafirlerinize bir şölen yaşatmak istiyorsanız şerbetli gül tatlısını deneyebilirsiniz. Görünüşte zor gibi görünen aslında yapımı çok kolay olan tatlı mutfak deneyimi olmayanalar hatta daha önce hiç şerbetli tatlı yapmayanların bile kolaylıkla yapabileceği bir tatlı türüdür. Gevrekliğini oldukça uzun süre muhafaza ettiği için bayramlarda da sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Peki, şerbetli gül tatlısı nasıl yapılıyor? Hangi malzemeler kullanılıyor? Hangi aşamalardan oluşuyor? Gelin hep birlikte yapalım.

Şerbetli Gül Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
Şerbeti için
Üzeri için
Şerbetli Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli gül tatlısının şerbeti için, uygun bir tencereye verilen ölçülerde toz şeker ve suyu ilave edin. Tencereyi ocağa alarak, şeker eriyene kadar devamlı karıştırın. Aksi halde şerbet şekerlenebilir. Şerbetin şekerlenmesini önlemek için şeker eriyene kadar karıştırılması gerekir. Şerbet kaynama aşamasına ulaştığı zaman, ocağın ısısını azaltın. 5 dakika kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra limon suyunu ilave ederek 15 dakika daha kısık ocakta kaynatın. Şerbetli gül tatlısı için hazırlanan şerbetin yoğun bir kıvamda olması gerekmektedir. Şerbet yoğun bir kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve şerbeti soğumaya alın.

Tatlının hamuru için, yoğurma kabına ilk olarak sıvı malzemeleri koyun. Oda ısısında erimiş tereyağı, sıvıyağ, yumurta ve yoğurdu ekleyin. Sıvı malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra kuru malzemeleri ekleyin. İlk olarak irmik, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur ele yapışmayacak kıvama ulaşana kadar yavaş yavaş un ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur oldukça yumuşak bir kıvama sahip olmalıdır. Hamurun yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatarak 20 dakika kadar dinlendirin.

Hamurun dinlenme süresi tamamlandıktan sonra hamuru büyük büyük bezelere ayırın. Mutfak tezgâhını hafif unlayıp bezeleri merdane ile açın. Hamur ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Orta kalınlıkta bir hamur açtıktan sonra ufak bir çay bardağı ile hamuru yuvarlak yuvarlak kesin. Her bir yuvarlağı diğerinin yarısından başlayarak üzerine koyun. Üst üste sıraladığınız hamurları dıştan başlayarak içe doğru rulo şeklinde katlayın. Her bir ruloyu ortadan ikiye kesin. Bu sayede her bir rulodan iki adet tatlı çıkacaktır. Her bir gülün ortasına tüm fındık yerleştirin. Hazırladığınız gülleri kesme yerleri altta kalacak şekilde fırın kabına aralıklar ile dizin. Tepsiyi önceden 190 derecede ısıtılmış fırına verip, güllerin üzeri kızarana kadar pişirin. Güller kıpkırmızı kızardıktan sonra fırından alın. Soğuyan şerbeti sıcak tatlının üzerine bir kepçe kullanarak eşit şekilde dökün. Tatlı şerbette 1-2 saat kadar bekledikten sonra servis yapmak için hazır olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }