{ "title": "Şeftali Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/seftali-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 04:09:17", "author": "Merve Türk", "article": [ { "article": "
Şeftali Tatlısı, meyvelerden yapılan tatlının her çeşidini yemek için çıldıranlar bu lezzetli tarifimiz sizler için. Yaz aylarında tazecik çıkan şeftalinin o mis gibi kokusu eşliğinde harika ve düşük kalorili bir tatlı yapabileceğinize inanamayacaksınız. Yapılışı bakımından ayva tatlısı ile benzerlik gösteren bu mükemmel tatlıyı süre bakımından da hemen yapıyor olmanız tatlı krizinizi önleyecek niteliktedir. Yazın özellikle diyet yapanların menülerinde değişiklik yaparak şeftali tatlısını ekleyeceklerinin teminatını verebiliriz.

İç kısmını dilediğiniz gibi doldurabileceğiniz şeftali tatlısının hem fırında pişirilerek yapılan tarifini hem de dondurmalı olarak nasıl yapılabileceği ile ilgili tarif detaylarını paylaşacağız. Tariflerde kullanacağınız şeftaliler içleri doldurulabilir olması açısından sert ve tüylü şeftalilerden olmalıdır. Zira nektarı türündeki şeftaliyi kullanırsanız çok sert olduğundan pişme süresi çok daha uzayabilmektedir. Şekeri fazla sevmeyenler şeker yerine sakarin ekleyerek de tarifimizi uygulayabilirler. Ne duruyoruz? Hemen deneyelim.

Şeftali Tatlısı Malzemeleri 6 Kişilik
Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şeftalilerin dik durması için imkân sağlayacak yayvan bir fırın tepsisinde yıkanan şeftaliler ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleriyle yatak kısımları temizlenir. Oyuk kısımları üste gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir. Şeftalilerin oyulan kısımları eşit olacak şekilde toz şeker ile doldurulur. Fırın tepsisinin içine bir su bardağı su eklenir. Şeftalilerin üzerleri yanmaması açısından yağlı kâğıt ile kaplanır. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede yaklaşık 35*40 dakika kadar pişirilir. Bu ölçüyü şeftalilerin diriliği kaybolana kadar pişirilmesi gerektiği olarak anlayabilirsiniz.

Yeterince pişen şeftaliler fırından çıkarılır ve oyuk kısımları iri kıyılmış ceviz ve bademlerle doldurulur. Tekrar üzerleri yağlı kâğıt ile kaplanan şeftaliler fırına verilir ve iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. 15-20 dakikalık bir süreçten sonra fırından çıkarılan şeftaliler soğutularak sosuyla birlikte servis edilir.

Fırında pişirilen pamuk gibi yumuşacık şeftali tatlısı olduğu gibi bir de dondurmalı olarak daha erimiş halde yapabileceğiniz diğer bir tarifimiz daha bulunmaktadır. Damak zevkinize göre canınızın çektiği bu iki tarifi de kolaylıkla evinizde deneyebilirsiniz.

Özellikle yaz aylarında hem kalorisi düşük hem de serinletici bir tatlı isteyenler için diğer tarifimizi de uygulayabilirsiniz.

Dondurmalı Şeftali Tatlısı Malzemeleri 6 Kişilik
Dondurmalı Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yıkanan şeftalilerin kabukları soyulur ve 4'e bölünür. Şeftalilerin eşit miktarda pişmesi için çelik yayvan bir tencere kullanıyoruz ve şekeri ekleyerek kısık ateşte erimesi sağlanır. Şeker karamelize olmaya başladığında tereyağı eklenir ve yarım limona çatal batırılarak tencerenin zeminine sürülür.

Ardından portakal suyu da tencereye eklenerek şeftali dilimleri tencereye dizilir. Şeftaliler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır ve sosu koyulaşan tatlımızın altı kapatılır. Orta büyüklükteki servis tabağına dizilen şeftalilerin arasına tercihe bağlı olarak dondurma konulur ve yeşil fıstıkla beraber servis edilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }