{ "title": "Sarma Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/sarma-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 18:46:32", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Sarma tatlısı, bayramlarda sık yapılan tatlı çeşitlerinden bir tanesi olan sarma tatlısının hazırlanması da düşünülenin aksine bir o kadar basittir. Özellikle hazır baklavalık yufka ile yapıldığı için el oyalamadığı gibi pratik bir şekilde hazırlanmaktadır. Sarma tatlısı nasıl yapılıyor? Gelin beraber bakalım.

Sarma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şurubu için
Sarma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Sarma tatlısının hazırlığına ilk olarak şurubunu hazırlayarak başlıyoruz ve bunun için ilk olarak uygun büyüklükte bir şerbet tenceresi alalım. Tencerenin içerisine 3,5 su bardağı suyu ve 3,5 su bardağı toz şekeri ilave edelim ve kaşıkla karıştıralım. Tencereyi ocağın üzerine alalım ve kaynamaya bırakalım. Şerbet bir taşım kaynayınca şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve birkaç taşım kaynatıp ocağın altını kapatalım. Tatlının ana malzemesini hazırlamak için tereyağını bir tencerenin içerisine alıp ısıtalım. Yağın bu aşamada çok kararmaması gerekiyor. Rengi değişen yağı ocağın üzerinden alıp bir kenara indirelim.

Akabinde hazır baklavalık yufkadan bir tanesini alalım ve her tarafına ısıttığımız tereyağından bir fırça yardımıyla sürelim. Yağın üzerine de toz halinde olan Antep fıstığından serpiştirelim. Yufkanın üzerine bir oklava yerleştirelim ve yufkayı çok sıkı olmayacak şekilde oklavaya saralım. Yufkanın her iki tarafından tutup ortaya bükelim ve he tarafı yağlanmış fırın tepsisinin kenarına tatlıyı oklavadan çıkartıp yerleştirelim. Diğer kalan yufkaları da aynı şekilde uyguladığımız yöntemi uygulayalım ve tatlıların her tarafına kalan tereyağından sürelim.

150 derecelik fırın ısısına tepsiye yollayalım ve tatlıyı yaklaşık 25 dakika boyunca pişirelim. Bu aşamada tatlının diğer baklavalar gibi kızarmaması gerekiyor. Üzeri hafif beyaz kalan tatlımızı fırından alalım ve tezgâhın üzerine bırakalım. Tatlı hafif ılıdıktan sonra önceden hazırladığımız ve ılımaya bıraktığımız şerbeti tatlının üzerine bir kepçe yardımıyla dökelim. Bu aşamada şerbetin ve tatlının ılık olması gerekiyor. Aksi halde sarma tatlınız çıtır olmaz ve yumuşak kıvamda olur. Bunu önlemek için de şerbetin ve tatlının ılık olması sarma tatlısının en önemli bir püf noktasıdır. Hazırlanmış olan sarma tatlısını bir saat kadar bekletelim ve sürenin ardından servis tabaklarına alıp üzerlerine toz Antep fıstığı serpiştirelim ve bu şekilde sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }