{ "title": "Samsa Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/samsa-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 15:32:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Samsa tatlısı, Kafkaslar 'da yaygın şekilde yapılan samsa, burada börek tarzında hazırlanır. Balkanlara geçildiğinde samsa şerbetli olarak hazırlanır. Burada tatlının anlamı baklava dilimi olarak kullanılmaktadır. Sizlere vereceğimiz tarifte buna uygun olacak. Her dilim tatlı samsa adını alır. Bu yörelerde samsa tatlısı, nemse baklavası olarak da anılır. Bu şekliyle Trakya yöresinde de yaygın şekilde yapılır. Aralarında malzeme farkı olmamasına rağmen, hazırlama ve şekil açısından küçük farklılıklar bulunmaktadır. Samsa oklava tatlısıyla da biraz benzerlik gösterebilir. Ancak oklava tatlısı yaparken hamur şeritler halinde kesilmeden, bütün olarak kullanılır. İçine harcı konularak, oklavayla sarılır. Oklava çıkarılınca dilimlenir ve fırında pişirilir. Tatlının iç harcına genellikle ceviz kullanılır. Ancak badem ve bir kısım tatlıda fındık da kullanılmaktadır. Şimdi birlikte bizlerde samsa tatlısını hazırlayabiliriz.

Samsa tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbet malzemeleri
Samsa tatlısı nasıl yapılır?

Derince bir kabın içine unu koyarak, ortasını havuz şeklinde açın. İçine tereyağını, bir fiske tuzu, yumurta sarısını, birkaç damla limon suyunu ılık suyla birlikte yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurunuzun üzerine ıslak bir bez örterek, 10 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra hamurdan oklava yardımıyla 30-35 cm çapında bir hamur açın. Bunu zarf gibi kapatarak, tekrar 10 dakika dinlenmesini sağlayın. Bu şekilde hamuru birkaç defa açarak, dinlendirin.

Bir kabın içinde tatlının iç harcını hazırlayalım. Kaba ceviz içini, limon kabuğu rendesini, yumurta akını ve toz şekeri koyarak, bunların hepsini karıştırın. Şimdi dinlenmiş olan hamuru biraz unlayarak, 1 mm kalınlığında olacak şekilde oklavayla açın. Hamurun dış kenarlarını bir bıçakla keserek kare ya da dikdörtgen hale getirin. Bu hamurdan 5 cm genişliğinde ve 15-20 cm uzunluğunda olan şeritler hazırlayın. Şeritlerin kendinize yakın tarafına hazırladığınız iç harcından bir miktar koyun. Harcı fazla koymamaya dikkat edin. Kalın olmamalı. Şerit halindeki hamuru iç harcı dökülmeyecek şekilde rulo yaparak sarın. Kenarları açık bırakacaksınız. Bunları içini yağladığınız ya da yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Tüm hamur şeritleri bittikten sonra, üzerlerine yumurta sarısını sürün. Samsa tatlısını nemse baklavası olarak hazırlamak istediğinizde, hamurdan 5 cm genişliğinde kare parçalar kesiyor ve içine iç harcından koyuyorsunuz. Bunları üçgen olarak kapatarak, fırın tepsisine diziyorsunuz.

Bu arada fırınınızı 180-200 derecede ısıtın. Samsa tatlısını fırına koyarak, üzerleri kızarıncaya kadar fırında tutun. Bu arada tatlının şerbet malzemelerini tencereye koyarak, iyice ağdalanmış şekilde pişirin. Tatlının şerbetlenmesinde tatlı ılık, şerbet sıcak olacak. Ilınmış tatlının üzerine sıcak şerbeti dökerek, 1-2 saat dinlenmesini ve şerbeti içine çekmesini sağlayın. Daha sonra üzerlerine Antep fıstığı tozu dökerek, servis tabağına alabilirsiniz. Konuklarınız için güzel bir ikramlık hazırladınız.

Afiyet olsun.
" } ] }