{ "title": "Rum Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/rum-tatlisi.gif", "date": "22.01.2024 01:47:19", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Rum tatlısı, diğer bir adı da Kıbrıs tatlısıdır. Rum tatlısı yumuşaklık itibariyle ağızda dağılan nefis bir lezzet, Kekin aroması ve üzerine sürdüğümüz kremanın kıvamı ile damağınızda uzun süre gitmeyecek bir lezzet bırakacağından emin olabilirsiniz. Tatlının tarifinde galeta unu kullanacağız. Galeta unu satın almak yerine evde kurumuş ekmekleri bir robottan çekerek kavanozda saklayıp Rum tatlısı yapacağımız veya galeta unu kullanacağımız farklı yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Evinizdeki bayat ekmekleri değerlendirerek hem galeta ununu satın almak zorunda kalmazsınız hem de ekmek israfının önüne geçerek hayırlı bir iş yapmış olursunuz. Şimdi Rum tatlısının tarifine geçelim.

Rum Tatlısının Malzemeleri
Şerbeti için
Kreması için
Rum Tatlısının Şerbeti Nasıl Yapılır?

İlk önce şerbeti hazırlayarak ılımaya bırakacağız. Ardından derin bir tencereye şeker ve suyu koyuyoruz ve kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave ederek birkaç dakika kaynatıp ocağın altını söndürerek şerbetimizi ocaktan alıyoruz.

Rum Tatlısının Keki Nasıl Yapılır?

Bir fincan toz şekeri ve 4 adet yumurtayı bir mikser yardımıyla 3-4 dakika çırpıyoruz. Yumurtalar kar beyazı olana kadar çırpın. Yumurtaları az çırparsanız tatlınızda yumurta kokusu olabilir. Ardından kek için yazdığımız diğer malzemeleri ekleyerek bir müddet daha çırpmaya devam ediyoruz. Kek hamurumuz kıvama geldikten sonra borcam tepsinin içerisine iki yemek kaşığı yağ gezdirerek bu karışımı borcama döktükten sonra fırının derecesini 200 dereceye ayarlayarak ısının 200 dereceyi bulmasını bekliyoruz. Derece 200'e varınca tepsiyi fırına verip pişiriyoruz. Piştiğini anlamak için bir kürdan sokup deneyebilirsiniz. Şayet kürdan temiz çıkarsa pişmiştir. Kürdanın üzerinde hamur olursa pişmemiş demektir. İlk yirmi dakika fırının kapağını açmamaya dikkat edin. Çünkü kabarmış olan kekinizin inmesine neden olursunuz.

Rum tatlısının keki piştikten sonra ocaktan çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Kek sıcak iken şerbeti dökerseniz kekimiz bozulur. Bu nedenle kekimiz ılık ve şerbetimiz soğuk olmalıdır. Soğumuş şerbeti kekin her tarafına gezdirerek döküyoruz.

Rum Tatlısının Kreması Nasıl Yapılır?

Rum tatlısının kreması için bir litre sütün içerisine altı çorba kaşığı toz şeker ve bir fincan mısır nişastasını koyarak ocağın altını açalım. Mısır nişastası tamamen eriyinceye kadar karıştıralım. Bu arada süt koyulaşıp krema haline gelecektir. Bu karışımı sürekli karıştırmamız gerekir. Çünkü dibinde topaklaşmaması gerekmektedir. Kremamız hazır hale geldikten sonra ocaktan alıyoruz ve ılımasını bekliyoruz. Hazırlamış olduğunuz krema ılıdıktan sonra kekin üzerine bir ıspatula yardımıyla sürüyoruz. Kreması sürüldükten sonra bir paket krem şantiyi hazırlayıp kremanın üzerine bir kat da krem şanti sürüyoruz. Ardından üzerine çikolata tanecikleri serpiştirerek buzdolabına koyalım ve bir iki saat dinlendirdikten sonra servis edebiliriz.
" } ] }