{ "title": "Portakal Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/portakal-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 13:05:46", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Portakal Tatlısı, değişik lezzetler arayanlar için denenmesi gereken mükemmel tatlılardan olan portakal tatlısı kış aylarında yapabileceğiniz şerbetli bir tatlıdır. Şahane aroması ile damaklarda bırakacağı harika tat ile konuklarınız ve sevdikleriniz için hazırlayarak gururla sunabileceğiniz lezzette bir tatlı çeşididir.

Portakal Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Portakal Tatlısı Hamuru için
Portakal Tatlısı İç Harcı için
Portakal Tatlısı Şerbeti için
Portakal Tatlısı Nasıl Yapılır?

Portakal tatlısı hazırlığımıza öncelikle hamurunu yoğurarak başlayalım. Yoğurma kabımıza ilk olarak 1 adet yumurtayı kırarak üzerine yarım su bardağı sıvı yağ, Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı, yarım su bardağı yoğurt, yarım su bardağı portakal suyu ilave ederek karışımı iyice karıştıralım. Ardından karışımın üzerine yarım su bardağı irmik, 3 yemek kaşığı pudra şekeri, 1 paket kabartma tozu ve 10 yemek kaşığı elenmiş un ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yoğrulan hamur ele yapışmayacak kıvama gelince üzerine temiz nemli bir bez örtülerek 10-15 dakika kadar dinlenmesi için bekletelim.

Daha sonra bekleyen hamurumuzu toparlayarak un serpiştirilmiş tezgâhın üzerine alarak bir merdane yardımıyla hamuru orta kalınlıkta açalım. Ardından açılan hamuru bir su bardağının ağzıyla daire şeklinde hamurlar keselim. Kestiğimiz yuvarlak hamurların 3 adetini üst üste yerleştirelim. Ardından tatlımızın iç harcını hazırlamak için yarım su bardağı dövülmüş ceviz içini bir kâsenin içine alarak üzerine 1 tatlı kaşığı toz tarçın ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyip iyice karıştırarak harmanladıktan sonra hamurların üzerine bir kaşık yardımıyla yeteri kadar iç harçtan koyarak hamuru rulo yaparak sarıp gül şekline getirelim. Ardından hazırladığımız rulo şeklindeki gülleri ortadan ikiye keserek yağlanmış fırın tepsisine belli aralıklarla döşeyelim. Fırınımızı 180 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına verelim ve gül tatlımız pembeleşerek kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım.

Portakal tatlımızın şerbeti için uygun bir tencereye 3 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı portakal suyu ve 2 su bardağı su ilave ederek tencereyi ocağa koyalım. Şerbetimizi önce orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirdikten sonra ocağımızı kısalım ve 15-20 dakika kadar şerbet koyulaşarak kıvam alana kadar pişirip ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Kızararak pişen portakal tatlımızı fırından alarak ilk sıcaklığının çıkmasını bekledikten sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökelim ve en az 1-2 saat kadar bekleterek tatlımızın şerbetini çekmesini sağladıktan sonra servis tabaklarına alarak servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }