{ "title": "Oklava Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/oklava-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 00:27:36", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Oklava tatlısı, diğer adı da oklava burması olup Trakya bölgesinin meşhur ve lezzetli tatlılarından biridir. Trakya bölgesinde genellikle bayramlarda birinci tercih edilen baklava çeşitlerinden olup üç aşağı beş yukarı genellikle aşağıdaki tarife uygun bir şekilde hazırlanan şerbetli bir tatlı türüdür. Düğün yemeklerinden önce kadınların ortaklaşarak tatlıyı hazırlayıp yetecek kadar şekerle birlikte düğün evlerine götürülmesi Trakya'da bir adet haline gelmiştir. Oklava tatlısının püf noktalarından biri de tatlının çıtırdaması için hamuruna bir miktar sirke katılmasıdır.

Oklava Tatlısının Malzemeleri

Hamuru için
Açmak için
İçine koymak için
Şerbeti için
Oklava Tatlısı Nasıl Yapılır?

Oklava tatlısının hamuru içinunu derin bir kabın içerisine koyarak ortasını açıp çukur hale getirin. Hamuru için yazdığımız malzemelerin hepsini katarak yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığı kıvamına gelene kadar yoğurun. Oklava tatlısının hamuru hazır hale geldikten sonra yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın ve üzerini kapatarak mayalanması için bekleyin. Hamurunuz ortalama 30 dakika içerisinde mayalanmış hale gelecektir.

Hamur mayalandıktan sonra her bezeyi un ve nişasta serperek açabildiğiniz kadar ince açın. Unutmayın ki ne kadar ince açarsanız oklava tatlınızın tadı daha güzel olacaktır. Açtığınız her bezenin ortasına bolca ceviz içi koyun ve oklava ile sarın ve oklavanın üzerindeyken büzdürün. Ardından yavaşça oklavayı hamurun içerisinden çıkarın.

Kullanacağınız tepsinin içerisine bir miktar sıvı yağ gezdirdikten sonra hazırladığınız hamurları içten dışa doğru halkalar şeklinde dizin. Tereyağını bir tavada kızdırdıktan sonra köpüklerini bir kaşıkla alın ve hamurun üzerinde her yere gelecek şekilde gezdirin. Ardından bir ıspatula veya bıçakla tepsinin içerisinde küçük dilimler haline getirin.

Oklava tatlısını pişirmek için önceden fırının derecesini 200 dereceye getirerek ısıtın. Derecesi 200 olduktan sonra tepsiyi fırına verin ve nar gibi kızarana kadar pişirin. Bu arada şerbetin hazırlanmasına geçin. Şerbet için su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Şerbetiniz kaynamaya başlayınca limon suyunu da ilave edin ve 10 dakika daha kaynatın. Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra soğumak üzere serin bir yere alın. Oklava tatlınız nar gibi kızardıktan sonra fırını kapatın ve tepsiyi çıkararak şerbeti üzerinde gezdirin. Tatlınız 30 dakika sonra servis edilmeye hazır olacaktır.
" } ] }