{ "title": "Mavi Haşhaşlı Tatlı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/Mavi-Hashasli-Tatli-27.jpg", "date": "21.01.2024 15:13:52", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Mavi Haşhaşlı Tatlı, İrmik ile mavi haşhaşın bir arada bütünlük oluşturduğu çok basit ve pratik olan yöresel bir tatlı türüdür. Daha çok ege mutfağından bizim mutfaklarımıza kadar ulaşan bu lezzete sizde bayılacaksınız.

Mavi Haşhaşlı Tatlı Malzemeleri
Şerbeti için
Üzeri için
Mavi Haşhaşlı Tatlı Nasıl Yapılır?

Öncelikle yumurtaları dolapta ise dışarı çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz. Böylelikle yumurtalar daha iyi köpürür ve kek daha iyi kabarır. Yumurtaları ve toz şekeri genişçe bir kaba alıp iyice köpürene kadar çırpın. Daha sonra üzerine sıvı yağı, irmiği, haşhaşı koyup iyice mikserde çırpıyoruz. Daha sonra unu, kabartma tozunu, karbonatı ve şekerli vanilyayı ayrı bir kaba koyup harmanladıktan sonra geniş bir süzgeç yardımı ile eleyerek kek karışımının içine döküyoruz. Daha sonra mikserde iyice çırpıp keki kıvama getiriyoruz. Kıvama gelen keki bir kek kalıbını ya da borcamı yağlayıp unladıktan sonra döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 15 dakika kadar pişiriyoruz. Kekin üzeri kızarmaya başlayınca bir çubukla kekin birkaç yerinden delik açarak hamur kalıp kalmadığına bakın. Kek pişene kadar şerbetini hazırlıyoruz.

Şerbetini Hazırlamak için, su ile toz şekerini geniş bir tencereye alarak kaynaması için ocağın üzerine alıyoruz. Kaynayan şerbetin kıvamını anlamak için baş parmağımızın üzerine damlatıyoruz. Kaygan ve parmağımızın üzerinde durabiliyorsa şerbetimiz olmuş demektir. Ocağın altını kapatmadan birkaç dakika önce limon damlatıyoruz. Daha sonra şerbet ve tatlı ılık iken şerbeti kekin her tarafına eşit şekilde gelecek biçimde dökün. Şerbetini çekip soğuduktan sonra sütle krem şantiyi bir kaba boşaltın ve mikserin önce düşük sonra yüksek ayarında iyice çırpın. Daha sonra tatlının üzerine sürün. Daha sonra ceviz serpip buzdolabında bir saat dinlendirin. Daha sonra dilimlere ayırarak şık servis tabaklarında servis edin.

Şimdiden Afiyet Olsun.
" } ] }