{ "title": "Makara Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/makara-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 01:20:00", "author": "abdurrazak tekin", "article": [ { "article": "Makara tatlısı, Avrupa'da özellikle Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde oldukça popüler olan, dışı çıtır, içi de yumuşacık olan çok lezzetli bir tatlıdır. Özel formüllü mayalı hamur, öncelikle bir rolü etrafına sarılır, toz şekere bulanan hamur, özel yapım makinasında 5 dakika gibi kısa bir sürede pişerken; ekstra karamelize olur. Orijinal adını da kendine yuvarlak formu veren sarıldığı rulodan alan \"Makara\", makine içinde dönerken, bu sürede dışı çıtır, içi yumuşacık ve sade bir tada dönüşür. Ayrıca içine ve dışına sürülen çikolatası, özel ve karma sosları, dondurmalı ve meyvalı sunumuyla önce gözlere, sonra da damaklara hitap eder. Şimdi de makara tatlısının yapımına bakalım.

Makara Tatlısı Nasıl Yapılır?

Makara Tatlısı Malzemeleri
Makara Tatlısı Nasıl Yapılır?

Maya, derin bir kabın içinde ılık süt ile ıslatılır. Daha sonra yumurta sarısı, tereyağı ile çırpılır ve üzerine yeteri kadar tuz ve şeker eklenir. Meydana gelen bu karışıma mayalı süt ve un yavaş yavaş ilave edilip, oluşan bu karışım iyice karıştırılır. Hamurun el ile yoğrulması önerilir. Daha sonra hamurun dinlendirilmesi için üzeri bir bez ile örtülür ve bir kenarda mayalanması beklenir.

Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açılır ve bir bıçak yardımıyla dışarıdan içeriye doğru oval şekil çizer gibi uzun şeritler halinde kesilir. Akabinde merdane iyice yağlanıp, merdanenin etrafına şerit hamurdan üst üste gelmeyecek şekilde sarılır. Sonra hamur, eritilmiş tereyağı ile yağlanıp toz şekere iyice bulanır.

Makara tatlısı daha sonra kömür ateşinde çevire çevire; eğer kömür ateşi imkânı yoksa da fırında ve yine çevire çevire 180 derecede pişirilir. Makara tatlınız piştikten sonra servise hazırdır. Son zamanlarda ülkemizin Ege Bölgesinde; özellikle İzmir ilimizde makara tatlısı tüketimi çok yaygın olup, sevilerek yenmektedir.

Afiyet olsun.
" } ] }