{ "title": "Lokum Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/lokum-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 11:37:45", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Lokum Tatlısı, davet sofraları için hazırlanabilecek en güzel tatlı çeşitlerinden bir tanesidir. Özellikle sütlü bir tatlı olduğu için oldukça hafiftir ve faydalıdır. Aynı zamanda beş çaylarınızın yanına güzel bir tatlı hazırlamak istediğinizde istediğinizi karşılayacak niteliktedir.

Lokum Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Muhallebisi için
Ara için
Lokum Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokum tatlısını hazırlamak için orta büyüklükte bir pişirme tenceresi alalım ve içerisine margarini ilave edip eritelim. Margarin eriyince üzerine unu boşlatalım ve hafifçe kavuralım. Unun renginin helva gibi çok fazla kırmızı olmaması gerekiyor. Kavrulmuş olan unun üzerine bir litre sütü boca edelim ve çırpıcıyla karıştıralım. Unla sütü güzel bir şekilde karıştırdıktan sonra harcın içerisine nişastayı, vanilyayı ve toz şekeri ilave edip tel çırpıcıyla karıştıralım.

Bütün malzemeleri tencereye aldıktan sonra karışımı kısık ateşin üzerinde muhallebi kıvamına gelene dek pişirelim. Bu aşamada muhallebinin sürekli karıştırılması önemlidir. Yoksa pütür pütür olabilir. Pişmiş olan tatlımızı tezgâhın üzerine alalım ve mikserle bir dakika boyunca çırpalım.

Akabinde fırın tepsimizin üzerine bir yağlı kâğıt serelim ve kâğıdın üzerine bir su bardağı Hindistan cevizi yayalım. Kağıdın her tarafını Hindistan cevizi ile buladıktan sonra hazırladığımız muhallebiyi kepçeyle Hindistan cevizin üzerine dökelim. Muhallebiyi dökerken bir kepçeden yardım alabilirsiniz. Böylelikle tatlıyı tepsiye dökerken Hindistan cevizini da dağıtmamış olursunuz.

Tatlıyı tepsiye döktükten sonra serin bir ortama kaldıralım ve soğumasını bekleyelim. Bu aşamada tatlının krem şantini hazırlayabilirsiniz. Krem şanti için bir su bardağı sütü bir çırpma kabının içerisine boşlatalım ve üzerine krem şantiyi ilave edip mikserle çırpalım. Çırptığımız krem şantiyi buzdolabına kaldırıp yarım saat kadar bekletelim. Sürenin ardından krem şantiyi soğumuş olan muhallebinin üzerine döküp ıspatulayla gezdirelim. Krem şantinin üzerine de bir su bardağı dövülmüş cevizi serpiştirelim ve tatlıyı katlama aşamasına geçelim.

Tatlıyı katlarken yağlı kâğıdın geniş olan yerinden tutup tatlıyı rulo olacak şekilde saralım. Bu işlemi iki kere uyguladıktan sonra tatlıyı rulo şeklinde keselim ve servis tabaklarına kestiğimiz lokumları ilave edip sunum yapalım. Diğer kalan muhallebiyi de aynı şekilde iki kere takla attırıp saralım ve işlem bittikten sonra Hindistan cevizine bulayıp servis yapalım.

Afiyet olsun.

Dip Not; Eğer evinizde yağlı kâğıt yoks lokumu Hindistan cevizi serpiştirip fırın tepsisinin üzerine dökebilir ve güzel bir şekilde soğuduktan sonra sarabilirsiniz. Yağlı kâğıdın buradaki görevi tatlının dağılmadan iyi bir şekilde sarılmasına yardımcı olmasıdır" } ] }