{ "title": "Lokma Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/lokma-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 16:45:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Lokma tatlısı, bu tatlıyı şimdiye kadar yemedim diyen eminiz yoktur. Herkes çocukluğundan itibaren buram buram nefis kokusuyla, sıcak olarak yediği lokmaların tadını unutamaz. Yöresel olarak farklı boylarda hazırlanabilir. Kimi küçük top şeklinde, kimisi daha iri boyda ve ortası delikli yapılabilir. Ancak ortak noktaları lokmalar ve şerbetidir. Bazen köşe başında lokma dökenleri görebilirsiniz. Gelen geçen herkese yetecek kadar lokma dökülebilir. Bunları sıcak olarak çıtır çıtır lezzetiyle yiyeceksiniz. Canınız her çektiğinde evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bir tatlı türüdür. İçinde bulunan malzemelerde öyle yumurta, süt, yoğurt gibi ürünlerde yok. Sadece su, un, tuz ve maya kullanacaksınız. Bir de şekerle şerbet hazırlayacaksınız. Lokma tatlısı sadece ilk pişirildiği gün çıtır lezzetiyle tüketilebilir. Daha sonradan yumuşar. Bu nedenle tüketilecek kadar hazırlamalısınız.

Son derece basit olan malzemeleriyle severek tüketilen tatlılardan birisi olan lokma tatlısı, Ege bölgesinde daha fazla tüketilmektedir. Bu yörede adına genellikle İzmir lokma denilmektedir. Başka yörelerde yapılıyor olsa da İzmir şehrimizle özdeşleşmiş bir tatlı türüdür. Özellikle dini açıdan önemli olan Ramazan gibi günlerde çevreye lokma tatlısı dağıtılması adeta bir gelenek haline gelmiştir.

Lokma tatlısı için gereken malzemeler
Şerbet malzemeleri
Lokmaları kızartmak için
Lokma tatlısı nasıl yapılır?

Lokma tatlısını hazırlamaya şerbeti pişirmekle başlayın. Bir tencerenin içine toz şekeri, suyu ve limonu koyarak, ocağın üzerine alın. Orta ateşin üzerinde, şerbetin üstünde iri gözler çıkıncaya kadar kaynatın. Şerbetinizin kıvamı koyu olmalıdır. Lokma tatlısının bir özelliğidir bu. Şimdi lokmaları hazırlamak için, uygun bir kabın içine hamur malzemelerini koyacağız. Elenmiş unu, tuzu, toz şekeri, su ve kuru mayayı mikser yardımıyla iyice çırpın. Hazırlayacağınız hamurun kıvamı aynı koyu kek hamuruna benzemelidir. Bunu hazırladıktan sonra, mayalanmasını sağlamak için en az 1 saat kadar bekletmeniz gerekir.

Lokma hamuru iyice mayalandıktan sonra, derin bir tencerenin içine bol miktarda sıvı yağı koyun. Bunu yüksek ateşte kızdırmaya başlayın. Yağ iyice kızınca, hamurdan elinize alın. Elinizi hamurla birlikte sanki yumruk yapar gibi sıkın. Bunu hafifçe yapın. Küçük bir kâseye az miktarda sıvı yağ koyun. Bir tatlı kaşığını bu yağa batırın. Yumruk yaptığınız elinizdeki hamurun üstte kalan miktarını kaşıkla alın ve bunu kızgın yağın içine atın. Bu işlemi elinizdeki hamur bitinceye kadar seri bir şekilde yapmalısınız. Bu arada delikli bir kepçeyle kızgın yağın içindeki lokmaları karıştırın. Kızaran lokmaları önceden hazırladığınız soğuk şerbetin içine atarak, yaklaşık 2 dakika kadar tutun. Daha sonra lokmaları başka bir tabağın içine alın. Bu arada kalan lokma hamurunu da aynı şekilde pişirin. Tüm lokmaları pişirip, şerbetledikten sonra, servis tabaklarına alarak ikram edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine biraz şerbetten gezdirebilirsiniz. Sevdikleriniz bu nefis lokma tatlısını çok beğenecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }