{ "title": "Kuru İncir Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/kuru-incir-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 10:01:33", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kuru incir tatlısı, damak tadına önem vermenin yanında sağlığı da ihmal etmek istemeyenler için birebir bir tatlı tarifidir. İçeriği açısından kuru incir vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Bu özellikleri ile düşünüldüğü zaman ceviz ile bir araya geldiği zaman ortaya hem damak zevki açısından lezzetli hem de ceviz ile kullanılacağı için nezleye karşı oldukça etkili bir tatlı ortaya çıkmaktadır. Kuru incir tatlısının bu özelliği konunun uzmanları tarafından dile getirilmektedir. Kuru incir tatlısını evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz tatlı tarifleri arasına alabilirsiniz. Böylece tatlı saatlerinize sağlıklı tarifler katmış olacaksınız. Şimdi tatlı tarifini vermeden önce tarifin yapım aşamasında kullanılacak olan malzemeleri vereceğiz.

Kuru incir tatlısının malzemeleri
Kuru incir tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle kuru incirlerin üzerindeki nişastanın temizlenmesi gerekir. Bunun için kuru incirleri ılık su içerisinde 5 dakika kadar bekletmek yeterlidir. Sonrasında incirlerin üzerindeki nişastayı incirleri yıkayarak giderebilirsiniz. İncir tanelerini temizledikten sonra incir tanelerinin her birini üst taraflarında yer alan delik kısmından işaret parmağınızı incirin içine sokarak tanelerin içini genişletin. Bu işlemin amacı kuru incir tatlısının iç malzemesi için yer açmaktır. İçlerini genişlettiğiniz incir tanelerinin içine önceden hazırlamış olduğunuz ceviz içini doldurunuz. Böylece kuru incir tatlısının ilk yapım aşaması bitmiş olacaktır.

Kuru incir tatlısının ilk aşamasında içlerini ceviz ile doldurduğunuz taneleri ceviz içi bulunan kısımları yukarı gelecek şekilde bir tepsiye dizin. İçleri ceviz içi ile dolu olan incirleri tepsiye dizme işi bitince incirlerin üzerine toz şeker serpin. Bolca toz şeker serpilen incirlerin üzerini örtecek kadar su ekleyin. Eklenen su ve toz şeker kuru incir tatlısının şerbetini oluşturacaktır. Üzerine su eklenen incirleri üstü kapatarak pişirin. Bu pişirme işlemi incirlerin ve içlerindeki ceviz içinin serpilen toz şekeri iyice emmelerini sağlayacaktır. Böylelikle kuru incir tatlısının daha lezzetli bir kıvama sahip olması sağlanmış olur. Tepside suyun içinde pişmeye bıraktığınız incirler yumuşayarak şurup kıvamına geldiğinde tepsiyi fırından alarak kapalı olan ağzını açma zamanı gelmiş demektir. Kuru incir tatlısının beklenen kıvama gelmesi için incir tanelerinin kızarması gerekir. Bunun için tepsinin üstünü açarak üst kısmı yanan fırının yanına koyun. İncirlerin üst kısımları kızarınca incir tatlısını fırından çıkarın. İncirlerin yeteri kadar kızarmaları kuru incir tatlısının bitme aşamasında olduğunu gösterir. Tepsiyi fırından alarak kuru incir tatlısını soğumaya bırakın.

Yeterince soğuduğunda incir tatlısı servis edilmeye hazırdır. Kuru incir tatlısını servis etmeden önce üzerine kaymak koyabilirsiniz. Kuru incir tatlısını sadece üzerine kaymak koyarak servis edebileceğiniz gibi taze mevsimsel meyvelerden bir karışım ile ya da dondurma kullanarak da servis edebilirsiniz. Değişik bir damak tadı elde etmek için kuru incir tatlısının yapım malzemeleri arasında sayılan su yerine süt kullanmak da mümkündür.

" } ] }