{ "title": "Kıbrıs Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/kibris-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 01:04:45", "author": "Esra topal", "article": [ { "article": "
Kıbrıs Tatlısı, Rum ve Kıbrıs kesiminde meşhurlaşmış ve günümüz mutfaklarına eşsiz lezzetiyle gelen şık tatlı tariflerinden biridir. Krema ve kuruyemişli olarak hazırlanan Kıbrıs Tatlısı'nın tarifini denediğinize pişman olmayacağınıza garanti veriyoruz. Birebir ölçülerle bu tatlıyı denediğinizde kıvamının tutmaması mümkün değildir. Adını Kıbrıs'tan almış bu tatlı çeşidi maharetli eller sayesinde lezzeti dillere destan haline gelen tatlı çeşitleri arasında yer almaktadır.

Özel günlerinde misafirlerine değişik ve yöresel lezzet hazırlamak isteyen kişiler için halk arasında yaygınlaşan ve en çok sevilen tatlılar arasında yer alan Kıbrıs Tatlısı'nın malzemeleri temin etmek de oldukça kolaydır. Alt zemininde kıtırlı kek ile özel olarak yapılan Kıbrıs Tatlısı şerbetli bir tatlı çeşidi olduğundan özellikle şeker ve diyabet hastalarının dikkat ederek tüketmeleri gerekmektedir. Kıbrıs Tatlısı hazırlarken özellikle şerbetini tatlıyı hazırlamaya başlamadan önce hazırlayarak soğutmanız gerektiğini bilmelisiniz. Kıvamının tam olarak tutması için misafirlerinize ikram etmeden önce buzdolabında 2-3 saat bekleterek sunmanız servis önerimizdir.

Ayrıca kıtır kıtır bir kek için kullanacağınız yağı aspir yağı olarak tercih etmeniz sağlık açısından oldukça etkili olacaktır. Aspir Yağı'nın faydalarından biraz bahsetmek gerekirse; kolestrerolu dengelemede yardımcı olmaktadır. Det kanamalarında sancıların giderilmesinde oldukça etkilidir. Mideyi kuvvetlendiren özelliği bulunan Aspir Yağı aynı zamanda vücuttaki kas dokusunu koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca çağın en büyük kusurlarından biri olan yaşlanmanın kırışık etkilerini gidermede oldukça etkili olduğundan birçok kozmetik ürünlerinde de bulunmaktadır ve daha birçok şifa kaynağını bünyesinde barındıran Aspir Yağı'yla Kıbrıs Tatlısı'nı hazırladığınızda kekin daha da lezzetli olmasında etkili olacağını tavsiye etmekteyiz.

Bunun dışında Kıbrıs Tatlısı ile ilgili olarak ufak bir öneride bulunmamız gerekirse; tatlıyı bir gece önceden hazırlayarak yapmanız kekin şerbeti iyice çekmesi için bir gece önceden hazırlayarak bekletmeniz ve buzdolabında muhafaza etmeniz oldukça etkili olacaktır. Ayrıca kek hamurlarında kullanılan kuru malzemelerin (Un, karbonat, kabartma tozu vb. Gibi) her zaman elekten geçirilerek kullanılması da kekin kabarık olmasını tetikleyici nedenlerdendir. Kıbrıs Tatlısı malzemelerinde kullanacağınız yumurta da oda sıcaklığında bekletilen ve orta ısıda olan nitelikte olmalıdır. Bayat ve çatlamış olan yumurtaları kullanmamalısınız. Kimileri yumurtayı kullanmadan önce yıkarken kimileri de tozu ile kullanmaktadır. Kesinlikle yumurta kabuklarını malzemenin içine koymadan kullanmalısınız.

Detaylı gibi gözükse de aslında oldukça pratik olan Kıbrıs Tatlısı'nı yapmanız için usta aşçı olmanıza gerek yoktur. Tavsiye ettiğimiz hususlara dikkat ederek yaptığınız her tatlı için mükemmel garantisi veriyoruz. Yemek yapmaya yeni başlayanlar ve yılların tecrübesine değişik sunumlar eklemek isteyenler için şimdi gelelim Kıbrıs Tatlısı malzemelerinden ve yapılış aşamasından bahsetmeye.

Kıbrıs Tatlısı Malzemeleri (1 Tepsi İçin)
Kreması için
Şerbeti için
Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lezzetli ve yöresel bu tatlımızı hazırlamaya başlamadan önce şerbetimizi hazırlamalıyız. Derin bir tencerede su ve şekeri kaynatalım. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra birkaç damla limon suyunu tencereye ekleyelim. Bu işlemi yaparken özellikle kaynamasına 15 dakika kala yapmalıyız. Bu önlem şerbetin şekerlenmesini engelleyecektir. Şerbet kaynadığında vanilya ekleyerek ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.

Kaynayan şerbetimiz bir yanda soğurken ayrı bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri ekleyerek mikser yardımıyla iyice köpürene kadar çırpalım. Burada kekimizin iyice kabarması açısından yumurtaların iyice çırpılması oldukça önemlidir. Kıvamını koyu beyaz ve köpüklü bir karışım elde ettiğinizde anlayabilirsiniz. İyice çırptığımız yumurta ve şeker karışımına sırayla sıvıyağ, galeta unu, kırılmış ceviz, Hindistan cevizi ve son olarak kabartma tozunu ekleyerek bir müddet daha çırpalım. Kek hamurlarında kabartma tozu eklendikten sonra çırpma işlemini kısa sürdürmeniz gerekmektedir. Zira kabartma tozu çok karışan kek hamurunda fazla kabarma gerçekleşmeyecektir. İsterseniz 2 çay kaşığı karbonat da ekleyerek kekin daha kabarmasını sağlayabilirsiniz.

Tüm kek karışımımız tamamen homojen olunca 50 cm kalınlığında kare bir borcama dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Kek pişince fırından çıkarır çıkarmaz üzerine önceden hazırladığımız şerbeti dökelim ve kekin şerbeti iyice emmesi için bir müddet bekletelim. Bu esnada kekin şerbeti iyice çekerek yumuşaması için üzerini bir bezle örtmeniz kekin kurumaması için etkili olacaktır.

Pişen kekimizin ardından sıra geldi kremayı hazırlamaya. Kıbrıs Tatlısı Kreması'nı hazırlarken karışıma krem şanti hariç diğer süt, nişasta ve vanilyayı ekleyerek tencerede muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Ocağın altını kapatalım ve toz krem şantiyi ekleyerek karıştırıcı yardımıyla 5 dakika daha çırpalım.

Son olarak bu karışımı kekimizin üst kısmına dökelim. Üzerine Hindistan cevizini bol miktarda dökelim ve buzdolabında 2-3 saat bekletelim. Yeterince dinlenmiş ve şerbetini çekmiş Kıbrıs Tatlısı'nı dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Sonrasında yapmanız gereken misafirlerinizin arkanızdan övgüyle bahsetmesini memnuniyetle karşılamak olacaktır.

Afiyet Olsun.
" } ] }