{ "title": "Kerhane Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/kerhane-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 19:02:25", "author": "abdurrazak tekin", "article": [ { "article": "Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göstermekte ise de neredeyse memleketimizin her yerinde halka tatlısı olarak bilinmektedir. Şimdi Kerhane tatlısının nasıl yapıldığına bakalım.

Kerhane Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
Kerhane Tatlısı Nasıl Yapılır?

Evvela şerbetini hazırlamak gerekir. Şerbeti İçin; ilkönce yeterli miktarda şeker ve su tencereye konur. Şeker, iyice eritilinceye kadar karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Sonra da şurubun kıvamına gelmesine yakın bir sürede limon suyu eklenir ve ocaktan alınır.

Daha sonra su ve tereyağı çelik tencereye alınır. Su, kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi için iyice karıştırılır. Daha sonra, önceden elenmiş olan un, yavaş yavaş tencereye eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Akabinde yeterli miktarda tuz ve şeker eklenerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edilinceye kadar hafif ateşte ve yaklaşık 8-10 dakika kavurulur.

Kavurma işi bitince, tencere ocaktan alınır. Tahta kaşıkla sürekli yayılıp ve toplanıp; hamurun, kabuk bağlamadan soğuması sağlanır. Hamur ılımaya başlayınca, bu kez de yumurtalar birer birer kırılmaya başlanır. Daha sonra da irmik ve pirinç unu ya da tercihe göre nişasta eklenerek pürüzsüz bir hamur elde edilinceye kadar tahta kaşıkla ya da mikserle yoğurulur.

Hamur, kendini toplayınca, tırtıllı başlık takılmış bir krema pompasına doldurulur ve 10-12 santimetre uzunluğundaki şeritler halinde sıkılarak parçalara bölünür ve uçları birleştirilir. Kesilen tatlılar, soğuk yağa atılır ve ocak çok kısık ateşte kalacak şekilde açılır. Bu arada tatlılar ve tava, arada sallanarak tatlılar kızartılır. Kızaran tatlılar bekletilmeden hemen soğuk şuruba atılır. 5-6 dakika şerbetini çeken tatlılar, servis tabağına alınır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri; her kızartmadan sonra, yağın düzenli olarak her seferinde bir süre soğutulmasıdır. Aksi takdirde tatlıların içi kızarmayabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }