{ "title": "Katmer Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/katmer-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 13:51:28", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Katmer tatlısı, Gaziantep şehrimizin mutfağına has oldukça lezzetli ve bir o kadar da meşhur bir tatlısıdır. Gaziantep'te tatlının ayrı bir yeri vardır. Gaziantep özellikle baklava tatlılarıyla meşhur bir şehrimizdir. Tüm Türkiye'ye Gaziantep'ten baklava sevkiyatı yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda katmer tatlısının da meşhur olmasıyla birlikte Gaziantep'ten birçok şehire katmer tatlısı sevkiyatı da yapılmaktadır. Bu tatlı hem görünüş itibarı ile göze hitap ediyor hem de nefis lezzeti ile damaklarda unutulmaz lezzetler bırakıyor. Şimdi Gaziantep'e has katmer tatlısının tarifine geçelim.

Katmer Tatlısının Malzemeleri
Şerbeti için
İçi için
Katmer Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak şerbeti hazırlamamız gerekiyor. Nedeni ise hamuru ılık olurken şerbetimiz soğuk olmalıdır. İki su bardağı toz şeker ve iki su bardağı suyu bir tencereye koyarak ocağın altını açalım. Şekerin erimesi için karıştırarak kaynatalım. Hafif kaynamaya başladıktan sonra bir çay kaşığı limon suyunu ilave edip beş dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım ve soğuması için serin bir yere bırakalım.

Şerbetimiz soğumaya başlarken bizde hamurumuzu hazırlayalım. İlk olarak yumurta, süt, eritilmiş tereyağı ve şekeri bir kaba koyarak mikser yardımıyla çırpalım. Karışım bembeyaz bir renk alıp köpürmeye başladıktan sonra kabartma tozu, vanilya ve unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Unu dökerken hamuru karıştırmaya devam edelim. Hamur kıvama geldikten sonra iki parçaya ayıralım ve bir parçasına iki yemek kaşığı kakao ilave ederek yoğuralım. Hamura kakaoyu iyice yedirdikten sonra kakao katılan ve katılmayan iki parçayı tekrar ikiye bölelim. Elimize iki tane kakaolu ve iki tane kakaosuz hamur olacak. Hepsini bir merdane ile açıyoruz ve kakaosuz hamurun üzerine açtığımız kakaolu hamuru koyuyoruz. Ardından meydana getirdiğimiz yuvarlak açılmış hamuru bıçakla enine ve boyuna kesip dört parçaya ayırdıktan sonra her parçayı ortasından bir defa kesip elmalı pastadaki gibi üçgen elde ediyoruz. Ortaya çıkan üçgenin içerisine ceviz koyup elmalı pasta dürer gibi dürüyoruz.

Katmer tatlısının hamur parçalarını aynı şekilde ceviz karıştırıp dürdükten sonra bir tepsinin içerisine iki kaşık yağ damlatalım ve hamurları yan yana dizelim. Fırının derecesini 180 dereceye ayarladıktan sonra ısının yükselmesini bekleyelim. Derece 180 olduktan tepsiyi fırına koyarak pişirelim. Tatlımız piştikten sonra fırını söndürerek kapağını açıp biraz beklettikten sonra tepsiyi dışarı çıkaralım. 10 dakika dinlendirdikten sonra soğumuş şerbeti tepsiye dökerek tatlımızın her tarafının şerbetlenmesini sağlayalım. 30 dakika bekledikten sonra üzerine Hindistan cevizi serpiştirerek servis edebilirsiniz.
" } ] }