{ "title": "Kalburabastı Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/kalburabasti-tatlisi.gif", "date": "22.01.2024 01:27:05", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Kalburabastı tatlısı hem yapımı kolay hem de gerçekten lezzetli bir tatlıdır. Fakat kalburabastı tatlısı yaparken malzemeleri iyi ayarlamak gerekiyor. Tariften biraz eksik veya fazlasını kullandığınız taktirde istediğiniz sonucu alamazsınız. Özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarımızı süsleyen bu tatlı çeşidi dini bayramlarda misafirlerimize ikram etmek için yapabileceğimiz basit ama bir o kadar da lezzetli bir tatlı çeşididir. Her tatlının ve yemeğin bilinmesi gereken püf noktaları olduğu gibi bu tatlının da bilinmesi gereken yönleri vardır. Şimdi kalburabastı tatlısının tarifine geçelim.

Kalburabastı Tatlısının Püf Noktaları
Kalburabastı Tatlısının Malzemeleri
Şerbet için malzemeler
Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kalburabastı tatlımızı yaparken ilk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Üç su bardağı şeker ile üç su bardağı suyu karıştırın ve içerisine çeyrek limonun suyunu sıkın. Bu karışımı bir tencere içerisine aktararak ocağa koyun ve kaynatın. Şekerin erimesi için kaynatma esnasında bir tahta kaşıkla karıştırın. Hafif kaynama noktasına geldikten sonra 5 dakika kaynatın ve ocağın altını söndürerek tencereyi indirin ve hazırladığınız şerbeti soğuması için serin bir yere bırakın.

Şerbetinizi soğumaya bırakınca siz hamurunuzu yapmaya başlayın. İçi derin olan bir kap içerisine oda sıcaklığındaki yoğurdu, zeytinyağını ve erittiğiniz tereyağını koyun ve mikser yardımıyla iyice çırpın. Ardından karbonatı ilave edin ve karbonatın üzerine limonu sıkın. Karbonat limanla birleşince tepkime verecek ve fokurdayacaktır. Ardından irmiği, toz fındığı ve unu yavaşça karıştırarak ilave edin ve 20 dakika boyunca yoğurun.

Kalburabastı tatlısının hamuru hazır hale geldikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar halinde koparın ve evinizde kalbur varsa kalburun üzerine basın. Kalburunuz yoksa rendenin büyük tırtıklı olan kısmına basabilirsiniz. Kalbura bastığınız hamuru yavaşça elinizle kazıyarak alın fakat alırken kalbur izlerini bozmamaya dikkat edin. Her parçayı önceden yağladığınız tepsinin içerisine aralıklarla dizin ve fırının derecesini 180 dereceye ayarlayarak ısının yükselmesini bekleyin. Isı 180 dereceye vardığında tepsiyi fırına sürün ve fırının kapağını kapatın. Tepsiye yerleştirdiğiniz kalburabastı tatlınızın üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Dikkat edin hafif kızardıktan sonra hemen tepsiyi çıkarmalısınız. Çünkü hafif pembeleştikten sonra birden yanmaya başlar. Aradaki mesafe çok kısadır. Pişen tatlınızı fırından çıkardıktan ve 3-4 dakika geçip ilk sıcağını attıktan sonra şerbetini dökün ve soğumaya bırakın. Tatlınız şerbetini tamamen çektikten sonra servis edebilirsiniz. Servis edeceğiniz sırada üzerine kaymak koyabilirsiniz. Kaymak değişik ve güzel bir tat verecektir.
" } ] }