{ "title": "İrmikli Tatlılar", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/irmikli-tatlilar.gif", "date": "19.01.2024 16:05:03", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
İrmikli tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından enfes tarifler arasında yer alır. Özellikle süt ile yapılan irmikli tatlılar hafif oldukları gibi sindirimi de kolaydır. İrmik başlı başına lif deposudur ve herkesin tüketmesinde fayda olacaktır.

İrmikli Tatlılar

Haşhaşlı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbet İçin gerekli Malzemeleri
Haşhaşlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Haşhaşlı irmik tatlısının hazırlanışına öncelikle şerbet ile başlayalım ve bunun için orta büyüklükte bir tencere alalım. Tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakalım. Şerbet kaynamaya başladığında tencereye iki damla limon suyu ilavesi yapıp şerbeti birkaç dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbeti soğuması için bir kenara kaldıralım ve tatlıyı hazırlamaya geçelim.

Tatlının hamurunu hazırlamak için geniş bir karıştırma kabı alalım ve içerisine toz şeker ile yumurtaları ilave edip mikser ile beş dakika kadar çırpalım. Karışım köpüklü bir hale geldiğinde harca sıvıyağ, irmik, un ve haşhaş ilavesi yapalım. Bu karışımların üzerine vanilya ile kabartma tozunu da ilave edip mikser ile karıştırma işlemine geçelim. Kek hamurunu yaklaşık 3 dakika kadar kısık devirde mikserle çırpıp fırın kabına boşaltalım. Hazırladığımız hamuru 170 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirelim ve sürenin ardından keki fırından çıkartalım. Önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti tatlının üzerine dökelim ve şerbetini çekmesini bekleyelim. Tatlımız şerbetini çektikten sonra dilimleyelim ve sunum yapalım.

Şam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 4 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Badem
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri
  • 4 su bardağı su
  • 5 su bardağı toz şeker
Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şam tatlısının hazırlanması için bir tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu ilave edip pişmeye bırakalım. Şerbetin önceden hazırlanması ve soğuması gerekiyor. Bunun için tatlının ilk önce şerbetini hazırlamak da fayda olacaktır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısalım ve 2-3 dakika kadar pişirip şerbeti soğuk bir mekâna kaldıralım. Şerbet soğurken bizde Şam tatlısının hamurunu hazırlamaya geçelim.

Hamuru hazırlamak için bir yoğurma kabı alalım ve içerisine yoğurtla birlikte toz şekeri alıp mikser ile çırpmaya başlayalım. Karışımın üzerine irmik, kabartma tozu, vanilya ve un eklemesi yapıp çırpma işlemine devam edelim. Hazır hale gelmiş olan Şam tatlısının hamurunu bir fırın tepsisine boşlatalım ve üzerine bademleri tek sıra halinde dizelim. Akabinde tatlıyı 170 derecelik fırına gönderelim ve üzerleri nar gibi kızarana dek pişirelim. Kızarmış olan hamuru fırından alalım ve üzerine soğumuş olan şurubu dökelim. Tatlının şurubu çabuk çekmesi için üzerine başka bir tepsi kapatalım ve 1 saat kadar dinlendirelim. Dinlenmiş ve şerbetini çekmiş olan Şam tatlısını dilimleyip sunum yapalım.

Ayva Marmelatlı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 50 gr margarin veya tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı irmik
Marmelatı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 tane orta boy ayva
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
Marmelatlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımızın hazırlığına ilk önce marmelat ile başlayalım ve bunun için 2 su bardağı suyu orta büyüklükte bir tencerenin içerisine alıp kaynamaya bırakalım. Ardından ayvanın kabuklarını soyalım ve çekirdeklerini çıkartıp suyun içerisine rendeleyelim. Bu şekilde ayvayı beş dakika kadar pişirip, içerisine toz şekeri ilave edelim ve şekerle birlikte 2 dakika daha pişirip ocağın altını kapatalım. Mikserle pişmiş olan ayvayı püre kıvamına getirelim ve soğumaya bırakalım.

Muhallebiyi hazırlamak için verilen malzemeleri bir pişirme kabına alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Muhallebi birkaç taşım kaynadıktan sonra bir borcamın içerisine boşaltalım ve soğuması için kenara kaldıralım. Muhallebi soğuduktan sonra üzerine ayva püresini boşaltalım ve ıspatulayla tatlının her tarafına yayalım. Akabinde tatlının her tarafına Hindistan cevizi veya Antep fıstığı ile kaplayıp buzdolabına kaldıralım. Bu şekilde tatlıyı bir saat kadar bekleyip sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }